sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Bram Stoker: Draculan vieras ja muita kauhukertomuksia #Novellihaaste


Stoker, Bram: Draculan vieras
ja muita kauhukertomuksia
Tammi, 2012. 201 s.
Tällä kertaa päätin saada kaksi kärpästä yhdellä iskulla: tutustuin sekä novelleihin että kauhukirjallisuuteen. Tässä vaiheessa täytyy myöntää, että kauhua en ole juuri yhtään lukenut, paria kirjasarjaa lukuun ottamatta. Se johtuu lähinnä omasta inhosta perinteisiä kauhuleffoja kohtaan... Ja mielessäni kuvittelen kauhukirjallisuuden yltävän ärsyttävyystasolla samalle asteelle leffagenren kanssa. Vampyyrit, ihmissudet ja muut tällaiset kyllä vetävät minua puoleensa, joten ehkä niissä teen poikkeuksen. 

Alun perin vuonna 1914 ilmestynyt Draculan vieras ja muita kauhukertomuksia sisältää yhteensä yhdeksän kauhunovellia:

- Draculan vieras
- Tuomarin talo
- Squaw
- Kasvavan kullan salaisuus
- Mustalaisennustus
- Abel Behennan paluu
- Rottien hautajaiset
- Uni punaisista käsistä
- Crookenin hiekkasärkät

Ainoa näistä novelleista, josta pidin oli Draculan vieras. Tämä on oikeastaan pois jätetty katkelma Draculasta, ja novelli ehdottomasti sai minut haluamaan lukea myös Stokerin kuuluisimman kirjan. En tiedä miksi en ole Draculaa ikinä lukenut... Muista novelleista voin sanoa sen verran, että niiden perusteella olin oikeassa kauhugenrestä. Novellit sisälsivät ennalta-arvattavuutta ärsyttävyyteen asti, verta ja suolenpätkiä, pari myrskyä ja omituisia kuolemia. Novellimuodossa kauhujuttujen päättömyys (no pun intended) korostuu jotenkin vielä enemmän. Stokerin kirjoittamistyylistä pidin kyllä, mutta muuten tämä kirja ei oikein antanut minulle mitään.

Mielestäni nämä novellit edustavat perinteistä kauhua, joten jos olet kauhukirjojen (tai leffojen) ystävä, tutustu ihmeessä tähän kirjaan. Minua tämä ei valitettavasti voittanut kauhugenren puolelle, mutta lupaan lukea muutaman muunkin kirjan ennen lopullista genren diskaamista. ;)

#Novellihaasteeseen luetut novellit 9 kpl.


2 kommenttia:

  1. Täällä yksi kauhugenren rakastaja ilmoittautuu ( : Suosittelen Draculaa, vastikään sen luin ja tykkäsin hirmuisesti.

    VastaaPoista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...