tiistai 10. tammikuuta 2017

Kartalta kadonneet - 1800- ja 1900-luvun unohdetut maat


Berge, Bjørn: Kartalta kadonneet -
1800- ja 1900-luvun unohdetut maat
Art House, 2016. 236 s.


Tässäpä onkin kiinnostava tietokirja, joka tarjoaa hieman erilaisen näkökulman historiaan. Kirja on saanut alkunsa kirjailijan omasta postimerkkikokoelmasta, joka esittelee maita, jotka ovat tätä nykyä jo kadonneet kartalta. Tässä hän esittelee niistä viisikymmentä. Berge kertoo pohjaavansa tietonsa postimerkkeihin, silminnäkijöiden kertomuksiin ja historiallisiin tulkintoihin, mutta kehottaa lukijaa suhtautumaan kaikkeen kriittisesti. Voiko mikään tieto olla varmaa?

Pidin paljon siitä, miten tämä kirja on rakennettu. Jokaisesta maasta on erikseen oma kappaleensa, joka on sopivan lyhyesti kirjoitettu, noin neljän sivun mittainen. Maan kohdalla on karttakuva, jossa tummennettuna näkyy alue, josta puhutaan. Maista kerrotaan muun muassa miten ne ovat saaneet alkunsa, millainen kulttuuri ja elinkeinoelämä siellä vallitsi ja miten ne tulivat loppuunsa. Jokaisen maan kohdalla kirjailija esittelee myös kirjallisuutta, musiikkia tai jopa reseptejä siihen liittyen.

Kappaleiden nimet ovat kekseliäitä ja herättivät minussa heti uteliaisuuden kadonnutta maata kohtaan. Esimerkiksi tällaisia kappaleita kirjasta löytyy: Alwar: Hulluja prinssejä ja makeita jälkiruokia, Danzigin vapaakaupunki: Hitlerin kakkukekkerit sekä Inini: Kuolemansyntejä sankassa sademetsässä.
Suomalaisia voisi erityisesti kiinnostaa kappale Itä-Karjala - Kansallisromantiikkaa ja metsäpaatosta. Itä-Karjalan kohtalo on jäänyt minultakin pimentoon, vaikka historiaa tykkäänkin lukea. Siksi oli erityisen mielenkiintoista tutustua tähän kappaleeseen. Näissä maisemissa Lönnrot kävi keräilemässä runoja suomalaisten kansalliseepokseen, joten kulttuurisesti alue on ollut merkittävä Suomelle.

Kadonneiden maiden synnystä ja kuolemasta on mielenkiintoista, mutta samalla surullista lukea. Niin monen kohtalo on ollut joutua sodan jalkoihin ja suurvaltojen pelinappulaksi.


2 kommenttia:

  1. Tämä kiinnostaa! Miten ihmeessä tää on mennyt multa ohi? Lukuvinkki menee nyt paperille ylös :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sitä aina kaikkea heti hoksaa. Hienoa että kiinnostuit! :D

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...