maanantai 6. helmikuuta 2017

Tess of the D'Urbervilles (minisarja 2008) #paperiltaruutuun


Tess of the D'Urbervilles
BBC minisarja 2008

Tämä suomennetusti Tessin tarina -nimellä kulkeva neliosainen minisarja perustuu Thomas Hardyn samannimiseen, aikanaan kohua herättäneeseen romaaniin vuodelta 1891.

Traaginen tarina alkaa siitä, kun Tess Durbeyfieldin juopohko isä saa kuulla, että he ovatkin sukua rikkaille D'Urbervilleille. Tess lähetetään tekemään tuttavuutta sukulaisten luo ja siellä hän tapaa Alecin. Alecille syntyy pakkomielle Tessistä, eivätkä asiat suju lainkaan hyvin. Tess palaa takaisin kotiinsa ja päättää hakea töitä muualta elättääkseen perheensä. Siellä hän tapaa Angelin, johon rakastuu. Mutta Tessillä on salaisuus, jota hän ei uskalla kertoa Angelille...

Yritän kertoa tästä paljastamatta liikaa juonesta, mikä on yllättävän vaikeaa. Juonenkäänteitä ja draamaa tästä ei ainakaan nimittäin puuttunut. Tess on puhtoinen ja vähän naiivi, eikä oikein osaa pitää puoliaan. Hän ei kulje elämässä ihan sitä helpointa tietä ja vaikeuksia tuppaa tulemaan joka nurkan takaa. Alec ja Angel taas olivat minun silmissäni jotenkin samankaltaisia, melko vastenmielisiä hahmoja, vaikka toisen on tarkoitus olla tarinan roisto ja toisen Tessin rakkauden kohde. 

Tarinassa nostetaan esiin 1800-luvun naisen asemaa, seksuaalisia normeja ja siihen liittyvää kaksinaismoralismia. Tess kamppailee muiden paheksunnan ja köyhyyden kanssa. Lopulta hänen täytyy tehdä valinta, joka auttaisi hänen perhettään, mutta jonka kanssa hänen itsensä on vaikea elää. Vaihtoehdot ovat kuitenkin vähissä. Välillä alkoi tuntua, että tämä alkaa olla jo vähän liiankin traaginen tarina... Kuinka paljon vastoinkäymisiä voi yhden ihmisen kohdalle osua? Pidin kuitenkin tästä minisarjasta, taisi pari kyyneltäkin lopussa ilmaantua silmäkulmaan.

Tässä pieni klippi ekasta jaksosta (koska en löytänyt traileria tälle). Tess ja Alec tapaavat ensimmäisen kerran:
Pääosissa on Eddie Redmayne, Gemma Arterton ja Hans Matheson. Hyvin onnistuneet roolivalinnat. 👌 Sarja herätti paljon tunteita, mikä on sinänsä ihan hyväkin asia, ja se on luultavasti ollut tarkoituskin. Puolet ajasta halusin ravistella Tessiä, joka oli ihan liian kiltti, ja toisaalta taas ärsyynnyin suunnattomasti kaikesta siitä paskasta, jota Tessin niskaan satoi. Ja ihan turhan takia, mikä ärsytti kaikkein eniten. Pisteet kuitenkin odottamattomasta lopusta. Kirjaa en ole lukenut, mutta sekin on ollut lukulistalla jo jonkin aikaa.

Jos kaipaat jotain tummasävyisempää pukudraamaa, tämä voisi sopia siihen hetkeen. Oli tässä kevyempiä ja jopa hauskojakin hetkiä, mutta pohjavire on aika tummanpuhuva ja murheellinen.

Osallistun tällä Karvakasan alta löytyi kirja -blogin Paperilta ruutuun -lukuhaasteeseen.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...