Karin Bojs: Homo Europaeus - Eurooppalaisen ihmisen pitkä historia


Bojs, Karin: Homo Europaeus -
Eurooppalaisen ihmisen pitkä historia
Minerva, 2016. 473 s.

"Ainutlaatuisen mukaansatempaava, 54 000 vuotta kattava tarina eurooppalaisten alkuperästä, DNA:sta ja sukututkimuksesta."
Historia ja erilaiset kulttuurit kiinnostavat minua suunnattomasti. Niinpä kun huomasin tämän kirjan kirjaston tietokantaa selaillessa, pakkohan se oli laittaa varaukseen! Tämä tulikin luettua yllättävän nopeaa tahtia näin tietokirjaksi. Yleensä tietokirjoja tulee lueskeltua pikkuhiljaa kaiken muun lukemisen ohella, mutta tämä oli pakko ahmia heti. 

Kirjassa ruotsalainen tiedetoimittaja Karin Bojs lähtee tutkimaan omia sukujuuriaan, seuraten dna-ketjuja aina 54 000 vuotta ajassa taaksepäin. Hän liittää hienosti oman sukututkimuksensa kaikkia eurooppalaisia koskevaksi tarinaksi. Mistä eurooppalaiset ovat alun perin tulleet ja kuinka monena aaltona? Miten vastoinkäymisistä selvittiin ja miten ne ovat vaikuttaneet meidän geeneihin tänä päivänäkin? Missä vaiheessa kissa, koira ja hevonen tulivat mukaan ihmisten elämään Euroopassa? Entä miten meistä tuli valkoihoisia? Kaikkea näitä (ja lukuisia muita kysymyksiä) tässä pohditaan uusimpien löydösten ja tutkimustulosten valossa. Mitä kaikkea voidaankaan saada selville tuhansia vuosia vanhoista luurangoista ja muumioista, on hämmästyttävää. Mitä syvemmälle historiaan mennään, sitä enemmän tiedot koostuvat pienistä sirpaleista, ja niistä tehdyistä päätelmistä. Mutta onhan se kiinnostavaa!

Bojs kirjoittaa mukavan yleistajuisella kielellä. Hän on seurannut aiheeseen liittyviä tutkimuksia jo yli kymmenen vuotta ja on selvästi hyvin perehtynyt aiheeseen, mutta kirjaansa varten hän on myös haastatellut lukuisia uraauurtavia tutkijoita ja arkeologeja. Pidän siitä, että hän osaa olla hyvin objektiivinen ja ottaa esiin myös tutkimuksiin kohdistuvan kritiikin ja vastakkaiset mielipiteet. Samalla hän kertoo omasta suvustaan ja sukujuuristaan, sekä luo lukijalle mielenkiintoisia mielikuvia siitä, millaista elämä on missäkin vaiheessa Euroopassa ollut. Millainen on voinut olla esimerkiksi homo sapiensin ja neandertalilaisen kohtaaminen? Tutkitusti nykyihmisistä löytyy myös neandertalilaisten dna:ta.

Kirjassa nostetaan esiin myös dna:n ja geenitutkimuksen pimeämpää puolta. Sitä, joka liittyy rotuhygieniaan ja haluun todistaa toiset (kirjassa nostetaan esimerkiksi muun muassa saamelaiset) huonommiksi, vähemmän älykkäiksi ihmisiksi. Tässähän ei tietenkään kukaan ole onnistunut, mutta on surullista kuinka paljon ja kuinka sinnikkäästi sitä ovat jotkin tahot yrittäneet. Mielenkiintoista oli myös lukea tutkijoiden keskinäisestä kiivaasta kilpailusta, eriävistä mielipiteistä ja siitä närästä mitä syntyy, kun jotain uutta löydetään, joka todistaa vanhat uskomukset vääriksi. Maanviljelyksen rantautuminen Eurooppaan tuntuu olevan yksi näistä kiistan aiheista.

Tätä lukiessa mieleen heräsi myös kysymys siitä, miten tämä meidän aika tulee näyttäytymään tulevaisuuden tutkijoiden silmissä? Mitä meistä saadaan selville ja miten dna-ketjut ovat muuttuneet esimerkiksi 5000 vuoden päästä. Onko suomenkieltä vielä olemassa silloin? Ja miten mielenkiintoista olisi saada tietää omasta suvusta noin pitkälle historiaan? Onhan noita testejä olemassa, niistäkin Bojs kertoo kirjassa enemmän.

Suosittelen tutustumaan tähän hienoon tietokirjaan, joka kertoo eurooppalaisten historiasta ja perimästä kiinnostavalla tavalla. Etenkin jos olet kiinnostunut historiasta, sukututkimuksesta, dna:sta tai ylipäätään kulttuurien muovautumisesta ja kehittymisestä. Minulle tämä oli mieltä avartava lukukokemus. 


Lisää luettavaa:

Kommentit

  1. Tosi kiinnostavan tuntuinen kirja! t. joku joka lukenut 4-vuotiaasta asti tieto(sana)kirjoja huvikseen ;) Onko tuo kansikuva muuten jokin oikea kalliomaalaus tms? Hieno.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hah. :D Luulisin että se on oikea kalliomaalaus. En muista kerrottiinko kirjassa tuosta mitään, mutta ainakin googlettamalla "cave painting human and dog" tämä on ensimmäisenä esillä, ja jotain tietoakin löytyy.

      Poista

Lähetä kommentti

Blogin luetuimmat tekstit