lauantai 15. huhtikuuta 2017

Miksi en lue e-kirjojaTässä on ollut viimeaikoina uutisointia (esimerkiksi täällä) siitä, kuinka e-kirjojen suosio on laskenut muualla, mutta noussut Suomessa. Se sai minut pohtimaan sitä, miksi en itse koskaan lue e-kirjoja. Tässä muutama syy:

📖 Tykkään hakea lukemiseni kirjastosta, harhailemalla päämäärättömästi hyllyjen välissä, tutkailemalla palautettujen kirjojen sekamelskaa, katselemalla näytille nostettuja kansikuvia ja muuten vain hypistelemällä.

📖 Jos olen tykännyt jostain kirjasta älyttömästi, haluan monesti ostaa sen omaan kirjahyllyyn joko kirppareita, divareita, nettihuutokauppoja tai ihan vain kirjakauppoja selailemalla.

📖 En halua hankkia jotain epämääräistä tiedostoa koneelle, koska tuntuu siltä että se voi helposti kadota sieltä. Kehitys kehittyy ja tiedostomuodot jää edelliseen päivään, koneet lakkaa toimimasta ja niiden mukana on monesti kadonnut tiedostoja ja valokuvia.

📖 En omista lukulaitetta, enkä halua ostaa taas yhtä vimpainta nurkkiin heilumaan, joka menee kuitenkin vanhaksi parin vuoden päästä.

📖 Koska mulla ei ole lukulaitetta, lukemisen täytyisi tapahtua joko läppärillä tai puhelimella, ja niiden näyttöjä ei pysty tuijottamaan niin pitkiä aikoja.

📖 En yksinkertaisesti näe mitään syytä vaihtaa fyysistä kirjaa e-kirjan lukemiseen. (Joku voisi sanoa ympäristösyyt, mutta onhan se muovisten laitteiden valmistus ja teknologiaromun/roskan lisääntyminenkin haitallista ympäristölle.)

Tässäpä nämä minun mietinnät. En näe e-kirjaa mitenkään uhkana kirjastoille tai fyysiselle kirjalle, minusta se on vain hyvä asia, jos se saa ihmiset lukemaan enemmän. Minä en vain kuulu siihen lukijajoukkioon. Äänikirjojakin tulee kuunneltua lähinnä matkustaessa, kun ei matkapahoinvoinnin takia pysty lukemaan normaalisti.

***

Tykkäättekö te lukea e-kirjoja?

 

12 kommenttia:

 1. Hei Jenny!

  Onpa aiheesi miettimisen arvoinen. Itse nimittäin luen e-kirjoja satunnaisesti tosin. Se nimittäin riippuu pitkälti teoksen sivumäärästä. Esimerkiksi nyt kun olen lukenut viimeeksi Rileyn Seitsemän sisarta, niin vähän ranteissa tuntuu tuo lähes 700-sivun laitos, kun kirjastossa ei ko. kirjaa ollut e-kirjana, joten varaus täytyi jättää niteestä. Monesti on käynyt niin, että hyvän kirjan jos olet sähikäisenä lukenut, niin pian sen kyllä painettuna versiona löytyy omasta kirjahyllystä, jos se on sen arvoinen. Myös pitkien matkojen lukuevääksi löytyy e-kirjat. Padit ja vastaavat on helppo kantaa mukana ja tiiliskivikirja ei tällöin paljoa paina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Tuo on tosiaan hyvä pointti, että e-kirja (tai useampikin) on helpompi ottaa matkaan. Ja onhan se niinkin, että e-kirjan kun lainaa tai ostaa, ei tarvi välttämättä lähteä kotisohvalta mihinkään sitä hakemaan. Minusta on hienoa, että erilaisia vaihtoehtoja on tarjolla, ja kukin lukee niin kuin itse tykkää. Hauska että se kirja sitten kuitenkin ilmaantuu painettuna versiona sinne omaan hyllyyn. :D

   Poista
 2. Minäkin kuulun e-kirjojen välttäjiin. Olen kokeillut läppärillä, mutta en innostu – ja kuten totesit, en minäkään halua ostaa jälleen uutta laitetta, joka kohta taas vanhenee. Ja jonka käyttämiseen tarvitaan taas sähköä. Moni perustelee e-kirjaa hyvänä matkalukemisena, mutta miten luet, jos ei ole sähköpistoketta? Ei, en todellakaan halua e-kirjaa matkallekaan...

  E-kirjoista puuttuu paperin tuntu, kirjan muoto, sitä ei voi selailla edestakas, ei voi tarkistaa silmämääräisesti kuinka paljon on jäljellä, eikä edes tehdä merkintöjä.
  Se, mikä minua e-kirjoissa myös häiritsee, on digitaalisuus: tällä maailmanlaajuisen vakoilun aikakaudella en todellakaan välitä ajatuksesta, että joku seuraa tietämättäni mitä minä luen, millä sivulla olen ja mitä olen kirjastooni hankkinut. Onpa tapahtunut niinkin, että George Orwellin 1984 yhtäkkiä ja yllättäen katosi käyttäjien koneilta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin lukukokemus painetun kirjan kanssa on parempi: tykkään laittaa post-it lappuja niihin kohtiin, joihin haluan palata: ehkä siellä on hyvä sitaatti tai muuten vain mielenkiintoinen kohta. Sitä saa siis lukea juuri niin kuin on tottunut aina lukemaan, eikä tekstin ja minun välillä ole laitetta joka täytyy laittaa päälle, ladata, jne. Kirjojen säilyvyys tuntuu taatummalta, kun omistaa painetun kirjan: se ei tule koskaan muuttumaan käyttökelvottomaksi tiedostoksi, vuosikymmenten jälkeenkään. Voihan sille tietysti jotain muuta tuhoisaa tapahtua, mutta kaikkea nyt ei aina voi välttää.

   Digitaalisuus tuo tosiaan omat ongelmansa, ja tämäkin on varmasti yksi syy miksi painetun kirjan suosio pysyy suurempana. Painettu kirja voi olla siis luotettavampi valinta moneltakin kantilta katsottuna. :)

   Poista
 3. Mulla paperiset, e-kirjat ja äänikirjat täydentävät loistavasti toisiaan, enkä haluaisi luopua yhdestäkään vaihtoehdosta. :)

  Paperikirja nyt tietysti on mikä on, paras ja ihana ja hypisteltävä. E-kirjoja olen lukenut lukulaitteella ja nykyään myös puhelimella. Nimenomaan lukemista varten suunniteltu lukulaite on ihan eri asia kuin tietokone, joten jos jälkimmäiseltä ei tykkää lukea niin siitä ei vielä kannata päätellä mitään. Matkallakin lukulaite on oikeasti kätevä - akku kestää monta monta monta tuhatta sivunvaihtoa, joten ainakaan ihan "normimittaisella" reissulla ei pistorasian puuttuminen haittaa. Ja merkintöjen tekeminenhän on e-kirjaan nimenomaan paljon helpompaa. :) Kunnon selailumahdollisuutta kyllä kaipaan.

  Puhelimeen olen halunnut luettavaa siksi että se on aina mukana, sellaisissakin tilanteissa kun kirjaa ei ole käden ulottuvilla, ja niinpä pystyn hyödyntämään lukemiseen sellaisiakin pikku rakosia joita en ennen pystynyt. Äänikirjojen avulla taas yksin omalla autolla ajetut työmatkat muuttuvat lukuajaksi.

  Jos jokin sähköisesti luettu/kuunneltu kirja tuntuu niin omalta että haluan sen fyysiseen hyllyyni, niin sitten voin sen hankkia. Samoin kuin välillä käy kirjastosta lainattujen paperikirjojen kanssa. On tietysti mahdollista, että e-kirjajemmani muuttuvat jossain kohtaa jonkin muutoksen myötä käyttökelvottomiksi, mutta eipä se oikeastaan häiritse millään tavalla. Mitäpä tuosta, lukeminen ei siihen lopu vaan luettavaa löytyy varmasti monessa muodossa sen jälkeenkin. :)

  Kun ajattelen jotain lukemaani/kuuntelemaan kirjaa jälkeenpäin niin mielessä on sisältö, formaatti ei yleensä lainkaan. Olenkin todennut kokemuksen olevan lopulta yllättävänkin samanlainen kaikilla vaihtoehdoilla. Kaikki ei tietenkään sovi kaikille, mutta suosittelen kyllä suhtautumaan mahdollisuuksiin ihan avoimin mielin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinhän se juuri on, että eri formaatit täydentävät toisiaan. Minä olen esimerkiksi löytänyt äänikirjojen hyödyllisyyden vasta lähiaikoina, kun on joutunut istumaan pitkiä aikoja bussissa, eikä lukeminen onnistu. Sehän on täydellinen vaihtoehto! :D

   Mulla taas puhelimella tulee lähinnä selailtua uutisia tai luettua blogitekstejä, mutta kirjaa ei oikein pysty lukemaan. Se vaatii liikaa keskittymistä ja yleensä olen silloin juuri poissa kotoa, esimerkiksi töissä tauolla tai muuten vain odottelemassa jotain. Mutta näen kyllä sen hyödyllisyyden.

   Tuosta kehityksen kehittymisestä vielä, niin minä taas kammoan ajatusta siitä, että kirjat katoais johonkin. Eiköhän siitä yli pääsis, mutta kirpaisis se. :D Tärkeintähän on tosiaan se sisältö eikä formaatti, se on ihan totta.

   Poista
 4. Minulla e-kirja toimii myös tuommoisena "täydentävänä" formaattina. Eli on matkoilla tosi näppärä, pokkaritkin vie kuitenkin tilaa laukussa mutta lukulaitteessa kulkee mukana luettavaa vaikka 24/7 lukutarpeeseen. :D Lukulaite kyllä lisää lukumukavuutta huomattavasti. Mutta tärkeintähän on, että lukee - olipa se tapa mikä hyvänsä. :) Lukuintoa siis sinulle. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monelle se taitaakin olla juuri noin, että e-kirja toimii täydentävänä formaattina. Lukulaite taitaa olla must, varsinkin jos sitä haluaa lukea pitkiä aikoja. Ja aivan niin, lukeminenhan se tärkeintä on. Lukuintoa sinullekin! :)

   Poista
  2. Marika tuossa edellä tiivisti hyvin omat ajatukseni e-kirjan roolista täydentäjänä. Matkoilla luen, ja jos oikein iskee himo johonkin uutuuteen, sen saa yleensä nopeammin e-kirjana.

   Vanha kunnon paperinen kirja on kuitenkin rakas. Ei sen voittanutta ole vielä tehty mielestäni. En usko, että tulee häviämään ainakaan meidän elinaikana.

   Poista
  3. Mielenkiintoista kuulla näitä ajatuksia e-kirjoista! Monille taitaa paperinen versio olla kuitenkin sen verran rakas, että sen häviämisestä tuskin on pelkoa. :)

   Poista
 5. Mää en oo vielä kokeillu e-kirjaa. Välillä käyny kyllä mielesä. Saa nähä millon kokeilen. :D Äänikirjoja oon kaks kuunnellu pitkällä ajomatkalla yksin ajaissa. Kyllä toistaseksi oikeat kirjat vieneet voiton papereineen päivineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä, mutta ainahan sitä voi kokeilla että mitä tykkää. :)

   Poista