Kirjoja ruokavalioista ja terveydestä

Viimeaikoina olen lukenut paljon terveyteen ja ruokavalioihin liittyviä kirjoja. Jostain syystä niistä on vain vaikea kirjoittaa tänne, mutta ajattelin että tällainen lyhyt ja ytimekäs kollaasipostaus voisi toimia hyvin. 😅 Kirjoitan osan 2 sitten, kun saan yöpöydällä odottavan kasan luettua. Tässä lyhyesti ne kirjat jotka olen lukenut tähän mennessä: 
 

Erik Wallsten & Thomas Wahlström: Paleo - Ihmisen alkuperäinen ruokavalio ja moderni elämäntapa

 Minerva, 2015


Ruotsalaiset Erik Wallsten ja Thomas Wahström ovat tutkineet paleoruokavaliota Ruotsissa jo pitkään. He käsittelevät Paleo - Ihmisen alkuperäinen ruokavalio ja moderni elämäntapa -kirjassa ruokavalion lisäksi myös unen, stressin ja liikunnan vaikutusta länsimaisen kulttuurin keskellä elävien ihmisten terveyteen, ja miten tätä kokonaisuutta voisi lähteä korjaamaan parempaan, ihmisille luontaisempaan suuntaan. 

Paleoruokavalion sisällöstä on monia eri mielipiteitä, mutta pääasiassa siinä jätetään viljat, sokerit, prosessoidut ruoat pois (jotkut jättävät myös maitotuotteet ja juurekset), ja keskitytään syömään kasviksia, marjoja, hedelmiä, pähkinöitä, kananmunia, lihaa... Mieluiten ostetaan lähellä tuotettua ja luomuruokaa. Jos on kiinnostusta tutustua paleoruokavalioon, niin suosittelen tätä kirjaa. 


 Hanna Gillving - Ketolicious

Tammi, 2020 

 

Tämä on hyvä opas ketoruokavalioon resepteineen kaikkineen. Ketoruokavaliossa rajoitetaan hiilihydraattien saantia reilusti, proteiinia syödään kohtalaisesti ja energiaa saadaan syömällä paljon rasvaa, jota saa esim kananmunista, oliiviöljystä, voista, pähkinöistä, avokadosta, rasvaisesta kalasta, kookosöljystä, täysrasvaisista maitotuotteista yms...

Ketoruokavaliosta minulle on jäänyt esimerkiksi tavaksi syödä enemmän vihreitä kasviksia ja juoda rasvakahvi aamulla. Nykyään en syö maitotuotteita juuri ollenkaan, koska ne aiheuttaa minulle iho-ongelmia, joten rasvakahviin tulee vain kookosöljyä ja kauramaitoa. Hyvää silti. 😋

 

Pentti Huovinen - Parantavat bakteerit

WSOY, 2021


Bakteeriopin professori Pentti Huovinen kertoo kirjassaan bakteerien vaikutuksesta terveyteen, ja siitä miten voisimme pitää parempaa huolta elimistömme bakteereista. Tämä oli helppolukuinen ja mieltä avartava lukukokemus, vaikka olen aiemminkin aiheeseen jonkin verran tutustunut. Kirja auttoi ymmärtämään suolistobakteerien maailmaa (ja tärkeyttä) paremmin. Todella mielenkiintoinen kirja, kannattaa tarttua jos aihe kiinnostaa! 

 

Susanna Kovanen & Harri Lapinoja - Ruokapyramidihuijaus

Atena, 2014


Tämä oli kyllä näistä kirjoista masentavin. Se miten kuluttajaa viedään kuin pässiä narussa on aika hullua ajatella. Mutta jos haluat tutustua ruokateollisuudeen hullunkuriseen maailmaan, jossa mainostamisella, mielikuvien luomisella ja tietynlaisella kielenkäytöllä manipuloidaan kuluttajia luottamaan tiettyihin merkkeihin ja uskomaan jonkin tuotteen terveellisyyteen, niin kannattaa tarttua tähän kirjaan. 

Tässä käytiin läpi niin monia asioita aina länsimaisen ruokateollisuuden kehityksestä tähän pisteeseen, tutkimustuloksista, lobbaamisesta...Huh huh. Mihin perustuu esimerkiksi Suomessa ties kuinka kauan kouluissa opetettu ruokapyramidi? Miksi kananmunat oli pannassa ties kuinka kauan? Miten sokerin liikakulutuksen haitat pyrittiin piilottamaan syyttämällä kaikesta rasvaa... Iiks.


Lisää luettavaa:

Kommentit

Blogin luetuimmat tekstit