Neil deGrasse Tyson: Tähtitiedettä kiireisille


Tyson, Neil deGrasse: Tähtitiedettä kiireisille
Aula & Co, 2018. 176 s.

Kuuntelen usein Joe Roganin podcastia Joe Rogan Experienceä, koska siellä on monen monia mielenkiintoisia vieraita eri tutkimusaloilta (tietenkin myös urheilijoita, koomikkoja yms). Astrofyysikko Neil deGrasse Tyson on yksi mun lemppari vieraista, koska hän osaa selittää asioita avaruudesta, maailmankaikkeudesta ja tähtitieteestä yleistajuisesti ja sellaisella innolla, että se tarttuu väkisin kuuntelijaankin. Olen saanut podcastista niin paljon kirjavinkkejä eri aiheista, että se tulee varmaan mainittua täällä blogissakin useampaan kertaan. Podcast on syy siihen, miksi tartuin tähän(kin) uutuuskirjaan.

Tähtitiedettä kiireisille on mukavan lyhyt, yleistajuinen ja suhteellisen helppo luettava, joka antaa tällaisille kiireisille tavallisille tallaajille yleiskuvan siitä, mistä tähtitieteessä onkaan kysymys. Kirja kattaa aiheita aina alkuräjähdyksestä suhteellisuusteoriaan, mustiin aukkoihin, pimeään energiaan ja elämän etsimiseen avaruudesta.

"Olemme elämäksi muuttunutta tähtipölyä, jolle maailmankaikkeus on lahjoittanut kyvyn ottaa selvää itsestään - ja olemme vasta alussa."

Maailmankaikkeuden ja elämän synty ovat kiinnostaneet minua niin kauan kuin muistan, ja yhdessä vaiheessa, joskus vuosia sitten, luin aiheesta enemmänkin. Monet kirjassa esitetyistä aiheista olivat minulle siis joten kuten tuttuja, mutta opin myös paljon uutta, sillä onhan tiede kehittynyt tässä vuosien aikana ja uusia löydöksiä löytynyt. Tuntuu myös, että ymmärrys niidenkin tuttujen aiheiden ympärillä kasvoi huomattavasti.

Kirja tuli luettua hujauksessa, ja ihan kaikki ei jäänyt mieleen, mutta kokonaiskuva maailmankaikkeuden synnystä ja tähtitieteestä kuitenkin selkeni. Minä olisin kaivannut oppikirjamaisia kuvia tähän vierelle vielä (koska kuvat auttavat minua muistamaan asioita paremmin), mutta annettakoon se nyt anteeksi, että niitä ei ollut... 😆 Tyson kuitenkin havainnollistaa sanomaansa helpoin esimerkein, mikä auttaa pysymään kärryillä, kun aiheet alkavat mennä vaikeammiksi.

Jos olet kiinnostunut tähtitieteestä ja avaruudesta, suosittelen tarttumaan tähän!

***

Muualla kirjoitettua: Kirjavinkit, Eniten minua kiinnostaa tie, Sinisen linnan kirjasto, Satunnainen lukija


Lisää luettavaa:

Kommentit

Lähetä kommentti

Blogin luetuimmat tekstit