Hemulin kasvio


Kaataja, Päivi : Hemulin kasvio
WSOY, 2019. 109 s.

Mikäs olisikaan kivempi paluu blogiin, kuin tällainen ihana luontokirja, nyt kun luonto (ja minä 😅) alkaa taas heräillä horroksesta pitkän ja lumisen talven jäljiltä. Täällä Oulussa ainakin oli välillä sellainen olo, että tämä talvi ei lopu koskaan, varsinkin kun takatalvikin pääsi yllättämään. Vaikka olen enemmän syys/talvi-ihminen, niin lopputalvi tuntuu aina ikuisuudelta, ja onhan tämä alkukevät ihanaa aikaa - lämmintä, mutta ei liian. Ötököitä, muttei liikaa... Mukavat ulkoilukelit koirien kanssa ja niin edelleen.

Hemulin kasvio kuulosti niin ihastuttavalta, että pakkohan se oli päästä lukemaan. Ja kiva tietopakettihan tämä olikin! Kasvipiirrosaukeamista tuli ihan sellainen nostalginen ala-asteelle paluu -olo tätä lukiessa. Taustalla vilahtaa välistä Tove Janssonin muumipiirroksia, ja lukujen aluista sekä pienistä mustista laatikoista voi lukea muumikirjoista tuttuja luontoon liittyviä sitaatteja. Varsinaisesti tämä ei siis ole muumikirja, vaan helppolukuinen tietokirja Suomen yleisimmistä kasveista.



Tykkäsin paljon kirjan muumivivahteesta ja Anni Pöyhtärin kauniisti piirtämistä kasvikuvista. Kirja on myös koostettu selkeisiin johdonmukaisiin kappaleisiin ja lukuihin, kuten Havumetsässä, Suolla, Syötävät ja maistuvat, Myrkylliset ja vaaralliset... Ja niin edelleen. Aukeamille kuvien viereen sijoitetut lyhyet ja ytimekkäät tietoiskut ja nippelitiedot kaikista kasveista teki kirjasta helppolukuisen ja silmää miellyttävän. Jäin mielellään tuijottelemaan aukeamia pidempäänkin.

Opin paljon hauskaa (ja oikeastaan tärkeääkin) uutta ja jo unohtunutta tietoa Suomen kasveista. Selvästi kertaus on opintojen äiti. :D Vaikka tämä tuntuu enemmän nuorille ja lapsille suunnatulta, mun mielestä tämä on mahtava kirja ihan aikuisillekin luettavaksi.


Lisää luettavaa:

Kommentit

  1. Hauska postaus houkuttelevasta tietoteoksesta hellyttävine Hemuleineen!
    Eihän tiedonhankinnan tokkiinsa tarvitse ryppyotsaista olla, eloisasti tarjoiltuna se menee paremmin perille ja lisäksi - paitsi ilo lukijansa silmille - tämänkaltainen teos on oiva herättelijä lasten ja nuorten luontoa kohtaan tuntemalle rakkaudelle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä! Tämä on just sopiva kasvikirja, jonka vois ostaa omaan hyllyyn ainakin. :D

      Poista
  2. Pitääpä itekin lukea tää!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogin luetuimmat tekstit