Vapaapäivä Mads Mikkelsenin parissa

Vietin yhden vapaapäivän melkein kokonaan Netflixin äärellä leffoja katsellen (saatoin myös aloittaa You-uutuussarjaa...) Ekaksi leffaksi valikoitui Netfixin oma uutuus Polar. Sen jälkeen halusin katsoa mitä muuta sieltä löytyy Mads Mikkelseniltä, ja katsoin myös The Salvation-westernin ja tositapahtumiin perustuvan pukudraaman A Royal Affair (Kuningatar ja henkilääkäri).


Polar (2019) kertoo pian eläköityvästä salamurhaajasta Duncan Vizlasta, jonka eläköitymissuunnitelmiin tulee - yllättäen - esteitä. Kuulostaako tutulta? Onhan tässä yhtäläisyyksiä John Wickiin monellakin tapaa, vaikka elokuvana tämä ei ollut niin samanlainen (ainakaan minusta). Leffa perustuu samannimiseen sarjakuvaan, ja elokuvan visuaalisuudessa olikin jotain hyvin sarjakuvamaista, mistä monesti tykkään.

Polarissa leikiteltiin väreillä ja kahdella eri maailmalla: Salamurhaajien värikäs, vauhdikas, hullu maailma, josta Duncan on poistumassa, luo suuren kontrastin siihen rauhalliseen, seesteiseen, melkein karuun maailmaan, johon Duncan yrittää sopeutua. Leffa on monella tapaa överi, verinen, mustalla huumorilla kyllästetty, sarjakuvatyylinen toimintapläjäys, josta tykkäsin yllättävän paljon. Suosittelen, etenkin jos tykkäät Tarantinomaisesta toiminnasta tai Sin City -tyyppisistä leffoista.

****

The Salvation (2014) on melko perinteinen westerni, jossa päähenkilön Jonin perhe murhataan, ja hän lähtee hakemaan kostoa. Tämä oli näistä kolmesta se, josta tykkäsin vähiten, mutta kuitenkin sen verran, että katsoin loppuun asti. Westerneissä on jotain sellaista, josta tykkään. Laittomuus, uudisasukkaat, kaikki hullunkurinen meininki. Mutta ne ovat aina melko samanlaisia.

Mitään yllättävää elokuva ei ainakaan minulle tarjonnut. Mutta jos tykkäät perinteisistä westerneistä, niin kannattaa tarttua tähän. Minulle elokuvan kantava voima oli Mads Mikkelsen, ja ilman häntä tuskin olisin tarttunut tähän.

****

A Royal Affair (2012) sijoittuu Tanskaan 1700-luvulle, ja kertoo kuningatar Karoliina Matildan ja kuninkaan (Kristian VII) henkilääkärin, Johann Friedrich Struenseen salasuhteesta. Kuningas oli mielisairas mies, jota kabinetin miehet käyttivät allekirjoituskoneena omille päätöksilleen. Johannin tullessa Kristianin henkilääkäriksi, hän sai luotua hyvän suhteen kuninkaaseen, ja pääsi vaikutusvaltaiseen asemaan Tanskan politiikassa. Hän loi yli satoja uusia lakeja ja uudistuksia, joihin kuului muun muassa vankien kidutuksen ja maaorjuuden lopettaminen. Johann myös rakastui kuningattareen.

Tästä leffasta tykkäsin tosi paljon! Tanskalaiset Mads Mikkelsen ja etenkin kuningasta näytellyt Mikkel Boe Følsgaard tekivät loistavat roolityöt, kuten myös kuningatarta näytellyt ruotsalainen Alicia Vikander. Elokuvat kertoo mielenkiintoisesta osasta Tanskan historiaa, sisältäen pukudraamaa, hovijuonittelua, kiellettyä rakkautta, tragediaa... Kaikkea mahdollista. Suosittelen!

****

Tuli siis katsottua kolme hyvin erilaista leffaa. Yritin myös löytää Hannibal-sarjaa jostain, koska en ikinä katsonut sitä silloin kun se ilmestyi. Mutta nyt olisin kiinnostunut, ja sitä ei löydy mistään, yyh.

Kommentit