Alison Davies: Tähtitaivaan tarinoita


Davies, Alison: Tähtitaivaan tarinoita
Tietoja, taruja ja tieteenhistoriaa
Gummerus, 2019. 208 s.


Hei taas! Sain luettua kirjan. :') Olen kyllä lueskellut tässä parin kuukauden aikana vaikka mitä, mutten oikeastaan mitään vielä loppuun asti. Paitsi tämän! Tämä oli niin helppo ja mielenkiintoinen. Tähdet ovat aina kiinnostaneet minua, mutten ole oikeastaan opetellut löytämään kovin montaa tähtikuvioita, ehkä osaan juuri ja juuri ne perinteiset bongata: Otava, Kassiopeia, Orion, Pieni karhu.... Mutta tänä syksynä aion hankkia planisfäärin ja lähteä sen kanssa tähdistöjen bongailuun, kunhan tästä illat pimenee.

Alison Davies käy kirjassaan läpi kaikki 88 tähdistöä, ja kertoo niihin liittyvistä tarinoista. Ne ovat mielestäni oivia muistisääntöjä, kun alkaa etsimään tähdistöjä taivaalta, sillä toistensa läheisyydessä olevat tähdistöt monesti liittyvät tavalla tai toisella toisiinsa: missä on Iso karhu, on myös Pieni karhu, ja lähellä täytyisi olla myös Ajokoirat, jotka ajavat karhuja takaa ja niiden takana Karhunvartija, joka ajokoirat omistaa... Ja niin edelleen.

Kirja on selkeästi rakennettu siten, että toisiinsa liittyvät tähdistöt käydään läpi samassa luvussa. Jokaisen tähdistön kohdalla kerrotaan myös kuinka se näkyy Suomessa parhaiten, vai näkyykö ollenkaan.

Suosittelen tätä kaikille tähdistä kiinnostuneille! Kirja oli oikein helppo luettava lyhyine lukuineen ja nätteine kuvineen.

Kommentit