On tullut kuunneltua tietokirjoja

by - huhtikuuta 14, 2022

Taas on tullut parin kuukauden tauko postailuun, mutta nyt olen innostunut lukemaan/kuuntelemaan uudestaan, joten on myös jotain mistä postailla. Minulle on aika tyypillistä suvantovaiheet ja toisaalta taas erittäin aktiiviset vaiheet lukemisessa, ja blogi elää luonnollisesti sen mukaan. Alotin vasta kesäloman, jonka jälkeen jäänkin suoraan äitiyslomalle, joten täytyy käyttää tämä luppoaika nyt hyväksi. 😅 Tulevaisuudessa blogista saattaakin löytyä myös lastenkirjoja enemmän. 😎

Olen ollut lähinnä kiinnostunut tietokirjoista ja kuunnellut niitä aika monta. Paria kaunoa on myös tullut pikkuhiljaa aloiteltua. Muun muassa Kristiina Vuoren Samettiin kätketty on luettavana. 

Nämä kolme olivat niitä vaikuttavimpia ja mieleenjäävimpiä lukukokemuksia: 

 

 Kimmo Takanen: Murra tunnelukkosi

WSOY, 2017. 

Tämä on tavallaan jatkoa Takasen ensimmäiselle kirjalle Tunne lukkosi (2011), jonka myös kuuntelin. Mielestäni tämä oli kiinnostavampi kirja, vaikka todella suosittelen kyllä ensimmäistä kirjaa myös. Siinä käydään yksityiskohtaisesti läpi käytökseen vahvasti vaikuttavia tunnelukkoja, ja kuvaillaan kierteitä, joita monesti pääsee perheissä syntymään työstämättömien traumojen/tunnelukkojen takia.

Tässä toisessa kirjassa niitä käydään totta kai myös läpi, mutta lähestymistapa on ratkaisukeskeisempi ja nimenomaan keskittyy siihen, miten voit ryhtyä murtamaan lapsuudessa/nuoruudessa syntyneitä tunnelukkoja aikuisiällä, tai toisaalta, miten voit vanhempana vaikuttaa siihen, millaisia tunnelukkoja lapsellesi voi syntyä. 

Aiheena psykologia, traumat, lapsuuden kokemukset, skeematerapia ja tunnelukot on muutenkin erittäin kiinnostava, ja auttaa ymmärtämään sekä omaa että muiden käytöstä vähän paremmin. Suosittelen! Tunnelukko-kirjoille löytyy jatkoa parissakin kirjassa, joista Parisuhteen tunnelukot (2019) varmasti tulee myös kuunneltua tässä lähiaikoina.


Susanna Heli: Peloton synnytys

Gummerus, 2021. 

Vaikka en itse varsinaista synnytyspelkoa koekaan, koin tämän kirjan silti erittäin hyödylliseksi ja informatiiviseksi lukukokemukseksi. Aiheena synnytys on totta kai mielessä enemmän ja enemmän, ja voi olla että tiettyä jännitystä tai vaikka pelkoakin voi nousta jossain vaiheessa pinnalle. Senkin takia on hyvä olla mielessä työkaluja, joilla pelkoa/jännitystä saa lievitettyä ja mielen rentoutettua.

Kirjassa puhutaan doulana ja synnytysvalmentajana toimivan Susanna Helin kehittämästä neljästä työkalusta, joiden avulla voi rentuoutua, lievittää pelkotiloja ja auttaa kipujen kanssa, oikeastaan huolimatta siitä valitsetko lääkkeelistä kivunlievistystä vai et, mutta varsinkin jos suunnittelee lääkkeetöntä synnytystä. Lisäksi tässä on muutama erilainen synnytystarina, jossa Susanna on ollut mukana, kuvaillaan synnytyksen vaiheita yksityiskohtaisesti ja tarjotaan vinkkejä myös synnyttäjän tukihenkilölle.

Suosittelen tätä kirjaa kaikille synnytyksestä kiinnostuneille tai synnytykseen valmistautuville, huolimatta siitä millaista synnytystä kaavailee tai toivoo. Ainahan kaikki ei mene niin kuin haluaisi, ja voi olla, että epiduraalia ei ehditäkään laittaa, voi olla että haluatkin epiduraalin vaikka et sitä suunnitellut, tai voi olla että joudut sektioon vaikka suunnitelmissa oli muuta... On hyödyllistä valmistautua mielessään erilaisiin tilanteisiin.

Minulle kirjasta jäi hyvin rauhoittava ja luottavainen fiilis. 


 Michaeleen Doucleff: Metsästäjä, keräilijä, kasvattaja 

Siltala, 2022.

Tämä oli kiinnostava katsaus erilaisiin kasvatustyyleihin ja länsimaisen kulttuurin sudenkuoppiin lastenkasvatuksessa. Tosin vaikka kirjailija puhuu länsimaisesta kasvatuskulttuurista, mielestäni hänellä on hyvin amerikkakeskeinen näkökulma asiaan. Kuitenkin, kunhan pääsee täsä yli, kirjasta voi saada paljon irti.

Pidin erityisesti siitä, miten kirjailija Doucleff kuvaili omia vaikeuksiaan vanhempana: miten hän koki vanhemmuuden ainaiseksi kamppailuksi, erittäin stressaavaksi ja suorastaan kauhulla heräsi uuteen aamuun. Se sai hänet tutkimaan omaa kasvatustyyliään, länsimaista kulttuuria ja lähtemään matkalle tutustumaan erilaisten kulttuurien kasvatusmetodeihin. Hän matkustaa muun muassa Meksikoon mayalaisen perheen kotiin, kauas pohjoiseen inuiittien luo ja Tansaniaan hazabe-heimon pariin. Hän päättää testata oppimiaan asioita omassa elämässään hyvin tuloksin.

Lisäksi kirjassa tutustutaan alkuperäiskansojen kasvatusoppeihin antropologien, sosiologien, psykologien ja neurotieteilijoiden haastattelujen kautta. Kaiken kaikkiaan oikein mielenkiintoista asiaa.

***

Kaikki kirjat on kuunneltu Storytelistä, joka on mun tämänhetkinen kirjasovellus.

Kurkkaa myös nämä:

2 Kommenttia

 1. Mielenkiintoinen trio ollut Sinulla kuuntelussa! Ja erityisen mielenkiintoinen ja antoisa elämänvaihe edessä!!

  Mukavia pääsiäispäiviä, aurinkoista kesälomaa ja sujuvaista synnytystä äitiyslomineen Sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia ja ja mukavia pääsiäispäiviä sinullekin! :)

   Poista