Romantiikkaa 1800-luvun Oulussa: Anu Vähäaho - En voi sua unhoittaa poies

by - syyskuuta 29, 2023


En voi sua unhoittaa poies kuvaa verevästi ja viihdyttävästi itsenäisen nuoren naisen elämää pohjoisessa tervakaupungissa aikana, jolloin uskoa ihmisten vapauteen tai yhdenvertaisuuteen ei pidetty hyveenä, toisin kuin tuottoisia naimakauppoja.

          - Ote takakannesta

Matka Oululaisen kirjallisuuden parissa jatkui minun ja Kirjaimia-blogin Lauran kahden hengen lukupiirissä tällä kertaa tällä Anu Vähäahon esikoisromaanilla.

Olipas tämä ihanan tunnelmallinen romaani. Historiallinen romantiikka on ehkä genre, jota mulla tulee luettua eniten, ja tämä oli oikein ihana uutuus siinä luokassa. Välillä vähän pohjoisempiakin maisemia, jes! Löytyy 1800-luvun rosoista mutta lämmintä tunnelmaa, henkilöhahmoja palvelusväestä rikkaampiin isäntiin ja komeisiin kosijoihin, romantiikkaa, juonikuvioita, Oululaista historiaa tervakauppiaineen... 

Kirjassa seurataan Oululaista Emerentia Brantia (Emmiä), joka ei ole kiinnostunut avioliitosta lainkaan, kunnes törmää komeaan vieraaseen Tukholmasta. Heidän välilleen hitaasti syttyvää liekkiä on mukava seurata läpi romaanin.

Loppua kohden meininki meinasi mennä omaan makuun aika melodramaattiseksi, mutta toisaalta se loppu tuli kyllä luettua sitten todella nopeasti - melodraama on selkeästi koukuttavaa. 😅

Toivottavasti Anu Vähäaho jatkaa historiallisten romaanien parissa jatkossakin!💜

★★★★

Anu Vähäaho: En voi sua unhoittaa poies

Kustantamo S&S, 2023. 445 s.

Lainattu kirjastosta.

Helmet-lukuhaaste 2023: 47.-48. Kaksi kirjaa, joiden tarinat sijoittuvat samaan kaupunkiin tai ympäristöön.

Kurkkaa myös nämä:

2 Kommenttia