Jukka Nieminen: Vaiettu muinaisuus


Nieminen, Jukka : Vaiettu muinaisuus
Salakirjat, 2015. 206 s.

Olen aina ollut kiinnostunut historiasta, ja etenkin muinaishistoriasta. Mitä menneisyydessä on tapahtunut ja mitä kaikkea tietoa historian hämäristä voi vielä löytyä? Minusta tuntuu, että se mitä nykyään tiedetään, on vain pintaraapaisu... Jos sitäkään. Onhan maapallo käynyt läpi melkoisia myllerryksiä, jotka nekin ovat iso kysymysmerkki vielä, niin ei ole helppoa kaivaa esiin todisteita menneistä kulttuureista ja tapahtumien kulusta.

Nyt kiinnostus kasvoi Suomen historiaa kohtaan, ja lainasin kirjastosta muutaman aiheeseen liittyvän kirjan. Tämä Jukka Niemisen Vaiettu muinaisuus on ensimmäinen, jonka luin, ja ehdottomasti kiinnostavaa oli! Arvostan Niemisen rohkeaa ja kyseenalaistavaa otetta. Tämä muistutti minua jonkin verran Graham Hancockin kirjasta Magicians of the Gods, joska luin jokunen vuosi sitten. Ilmeisesti molemmat herrat ovat saaneet kovaa palautetta arkeologeilta heidän kirjoitustensa vuoksi. Minusta he esittävät kiinnostavia pointteja.

Nieminen kyseenalaistaa sellaisia asioita, jotka ajatellaan yleensä jo totuuksina, kuten jääkauden kilometrien korkuiset jäämassat, ja sen että jäämassojen liikkuminen olisi aiheuttanut monia niitä asioita mitä niiden kontolle on aikoinaan laitettu: hiidenkirnut, jättimäiset kivenlohkareet siellä sun täällä, maaperän painuminen ja kohoaminen... Minua tämä aihe kiinnostaa, ja siksi on aina mielenkiintoista kuulla näistä ns. eriävistä mielipiteistä. Nieminen tuo esiin myös ajatuksen erilaisista suomalaisista muinaismustotyypeistä ja niihin liittyvistä kulttuureista, jotka on ilmeisesti pitkälti sivuutettu arkeologian saralla.

Kirjasta nousi mieleen lukuisat Joe Rogan -podcastit, joissa on vieraillut tutkijoita, kuten John Anthony West, Robert Schoch (etenkin kun Nieminen puhui joka puolelta maapalloa löytyvistä tikku-ukkomaisista kuvista, joihin Schochilla on oma teoriansa), Graham Hanckock ja Randall Carslon... Joista kaikki ovat saaneet hurjasti lokaa niskaansa, mutta jatkaneet silti tutkimuksiaan ja kirjoituksiaan alalla, mikä on hienoa.  Eli jos muinaset kulttuurit ja esihistoria kiinnostaa, niin Joe Roganin podcast on oikea aarreaitta. :)

Vaiettu muinaisuus oli oikein helppolukuinen kirja kuvineen kaikkineen, ja mielenkiinto pysyi alusta loppuun. Jos sinulla kiinnostaa ajatuksia ravisteleva teos Suomen esihistoriasta, niin tartu ihmeessä tähän!

Kiinnostus heräsi myös Niemisen muuta tuotantoa kohtaan, seuraavaksi taidan etsiä käsiini kirjan nimeltä Geomantia.

Kommentit

 1. Mietinkin, miksi tekijän nimi oli niin tuttu, mutta hänestä puhuttiin arkeologian opinnoisani pseudoarkeologian luennolla. Hän on soraääni joukossa ja sellaisia on toki hyvä ollakin. Opintojeni aikana alkoi nousta uusi suomalaisen arkeologian aalto, jossa pyrittiin vastustamaan "näinhän tämä on ina tulkittu" -ajatuksia ja yritettiin tulkita asioita vailla aiempien vuosisatojen taakkaa. Itseäni ensimerkiksi aina haittasi jonkin muinaiskohteen kohdalla ajatus, että se on jokin pyhä/palvontapaikka, vaikka olisikin ollut oikeasti vaikkapa ison talon kivijalka, kun niin vain oli totuttu olettamaan. Aikakonetta kun ei ole vielä keksitty, niin vaikeaa 100% varmuudella sanoa mitään, voi tehdä vain akateemisia arvauksia. Osa Niemisen teorioista menee kyllä täysin mututuntumalla ilman mitään perusteluja tai tieteellistä näyttöä. Vastaan saa siis sanoa, kunhan voi jotenkin muillekin todisteltua väittämänsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainen ajattelu, jossa ei oteta huomioon muita mahdollisia vaihtoehtoja on aina ärsyttänyt minuakin. Minusta tämä oli silti oikein mielenkiintoista luettavaa kaikin puolin, vaikka tietysti kaikkeen muinaishistoriantutkimukseen / teorioihin täytyy suhtautua tietyllä tavalla kriittisesti, koska puhutaan niin kaukaisista ajoista ja ei tosiaan ole sitä aikakonetta. :)

   Monet tutkijat tuntuvat saavan aika hepposesti tuon pseudo-etuliitteen, jos he esittävät valtavirrasta poikkeavia ajatuksia, vaikka heillä olisi rutkasti todisteitakin. Sen olen huomannut podcasteja kuunnellessa... :D

   Poista
 2. Sen verran alko kiinnostaan tämmönen soraääni, että kirja meni lukulistalle. :D

  VastaaPoista

Lähetä kommentti