tiistai 21. helmikuuta 2017

Diana Gabaldon: Matkantekijä (Matkantekijä #3)


Gabaldon, Diana: Matkantekijä
Gummerus, 2004. 928 s.
Englanninkielinen alkuteos v. 1994

Kun olin pieni, en halunnut koskaan astua vesilätäkköön. En siksi, että olisin pelännyt veteen hukkuneita matoja tai kastelevani sukkahousut, sillä olin jo koko lailla sottainen lapsi ja autuaan piittaamaton kaikesta liasta. 

Syynä oli, etten uskonut kiiltävän pinnan olevan vain ohut kalvo, jonka alla oli tukeva maaperä. Uskoin lätäköiden olevan aukkoja johonkin käsittämättömään maailmaan.

Kerrankin tuli luettua kirja omasta hyllystä! Ja hyvä kirja olikin. Matkantekijä on kolmas osa samannimistä kirjasarjaa, jossa sukelletaan 1700-luvun Skotlantiin. Suosittelen lukemaan sarjan aikaisemmat osat, Muukalainen ja Sudenkorento, ennen tätä. Tämä kirja on aikamoinen tiiliskivi (kuten kaikki muutkin sarjan kirjat...), mutta se ei haitannut yhtään. Kirja tempaisi mukaansa eikä tylsää hetkeä tullut vastaan. Välillä saatoin miettiä, miksi johonkin kohtaan käytettiin niin paljon aikaa, mutta sekin selvisi sitten juonen edetessä.

Edellisessä kirjassa Claire oli elänyt 20 vuotta omassa ajassaan toimien lääkärinä Bostonissa, kunnes palasi takaisin Skotlantiin ja sai selville, että Jamie ei kuollutkaan Cullodenin taistelukentällä. Jamie selvisi kuin ihmeen kaupalla hengissä skottien ja englantilaisten välisestä taistelusta, jonka he yhdessä yrittivät viimeiseen asti estää. Claire nimittäin tiesi, miten skoteille ja skottikulttuurille tulee käymään... Nyt Claire alkaa tyttärensä Briannan ja vanhan tuttavansa pojan, Rogerin, kanssa selvittämään Jamien elämää 20 vuoden ajalta, jotta voitaisiin saada selville miten Jamielle on käynyt ja voiko Claire palata hänen luokseen.

Kirjan alkuosassa käydään läpi Jamien monivaiheista, mutta rankkaa elämää Skotlannissa sodan jälkeen. Välillä siitä kerrotaan Jamien näkökulmasta ja välillä taas siirrytään Clairen elämään vuoteen 1968, jolloin hän selvittelee Jamien jälkiä. 20 vuotta on pitkä aika olla erossa toisista, ja paljon on ehtinyt siinä ajassa tapahtua molempien elämässä. Mutta silti Claire päättää palata takaisin kivikehän kautta. Ja siitäpä vasta vuoristorata alkaa!

Tässä osassa tulee myös paremmin tutuksi Lordi John Grey, joka on vilahtanut jo aiemmissakin osissa hetken. Gabaldon kirjoittaa Lordi John Greystä myös omaa kirjasarjaa, mutta niitä en ole vielä lukenut. Jamie ja Claire ovat yksiä minun lempparihahmoja kirjallisuudessa, ja heidän vaiheistaan (niin yhdessä kuin erikseen) on ihana lukea. Mutta mieluummin yhdessä tietenkin. 💜

Gabaldon on mahtava tarinankertoja. Tykkään hirveästi hänen paneutumisestaan historiallisiin yksityiskohtiin, mikä tekee kirjasta elävän, käsin kosketeltavan ja todentuntoisen. Kuin olisi itsekin aikamatkalla. Matkantekijä oli melkein jopa parempi kuin ensimmäinen osa, tai ainakin yltää samalle tasolle. Ihanan nautinnollista luettavaa. Toisessa osassa oli joitakin kohtia, joiden yli täytyi sinnitellä, ennen kuin tarina taas vei mukanaan, mutta tässä ei sellaista ongelmaa ollut. 900 sivua tuli luettua tosi nopeasti läpi. Tuntui, että tässä oli niin paljon tapahtumia ja juonenkäänteitä, että luettuani kirjan olisin voinut aloittaa heti alusta uudestaan.

Tuttuun tapaan kirja sisältää vauhtia ja vaarallisia tilanteita, mahtavia henkilöhahmoja, romantiikkaa ja intohimoa, murhia, 1700-lukua, rohtojen tuoksua, Skotlannin nummia ja laivamatkailua... Tästä ei jäänyt puuttumaan mitään. Suosittelen tätä kirjasarjaa etenkin kaikille historiallisen kirjallisuuden ystäville, mutta miksei myös muillekin. Näissä kirjoissa on niin paljon elementtejä, että nämä varmasti vetoaa monenlaiseen lukijaan.

Nythän on myös tekeillä Outlander tv-sarjan kolmas kausi, joka perustuu tähän kirjaan. Sen pitäisi ilmestyä syksyllä, joten vähän aikaa tässä saa vielä odotella. Sarjassamme malttamaton...

Jos et ole tutustunut vielä tv-sarjaan niin tässä on pieni traileri ekalta kaudelta:6 kommenttia:

 1. Nämä ovat niin ihania ja tv-sarjat olen katsonut ja tykännyt <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama täällä <3 Odotan mielenkiinnolla miten tämä kirja sovitetaan tv-sarjaksi, mutta luotan siihen että hyvä tulee olemaan. :D

   Poista
 2. Lempparikirjani koko saagasta. 😃 Oih ja voih, mitenköhän sitä jaksaa odottaa syyskuuhun uuden kauden ilmestymistä.😱 On niin jännää nähdä Lord John ja nuori Ian ja aikuinen Fergus jne jne. ( ai miten niin hc-fani...? 😜)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta tämä ja ykkösosa oli molemmat yhtä hyviä. :D Jännä nähdä tosiaan miltä tuo uus kausi tulee näyttämään. Tämä on taas niin erilainen kirja kuin aiemmat osat... Noh, onneksi tässä välissä tulee olemaan ainakin Game of Thrones, johon saa keskittyä sillä aikaa. x)

   Poista
 3. Olen lukenut sarjasta vain kaksi ekaa osaa, ja ajattelin että se riittää. Mutta ehkä tämäkin pitää etsiä käsiin. Tämä sarja on ollut erinomaista kesälomaluettavaa :) ja kohtahan se kesä koittaa (t. optimisti). :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen! Tämä oli sellainen kirja johon sai ihan kunnolla uppoutua <3 Ja juu, kohtahan se kesä sieltä tulee... :D

   Poista