Valkoinen kuningatar (tv-sarja 2013)

Kesäloma oli ja meni, ja yhden sarjan sain sinä aikana katsottua C Morelta: nimittäin vuonna 2013 ilmestynyt tv-sarja Valkoinen Kuningatar (The White Queen). Sarja perustuu Philippa Gregoryn Ruusujen sota -kirjasarjaan. En ole lukenut yhtäkään teosta Gregorylta, vaikka hän on kirjoittanut kolmisenkymmentä (kaikkia ei tosin ole suomennettu) historiallista romaania (joka on yksi mun lempparigenreistä kirjallisuudessa). Tämä tv-sarja tosiaan kertoo vuosina 1455-1485 Englantia, ja etenkin aatelisia, ravisuttaneesta Ruusujen sodasta. Tämä aikakausi historiassa on innoittanut muun muassa George R. R. Martinia kirjoittamaan Game of Thrones kirjansa.

Sarja myötäilee tositapahtumia melko hyvin. Ensimmäinen jakso lähtee liikkeelle siitä, kun Yorkin sukuun kuuluva, vastikään valtaistuimelle noussut kuningas Edvard IV rakastuu tavalliseen tallaajaan Elisabet Woodvilleen, ja he menevät vastoin kaikkien aatelisten ja poliittisten vaikuttajien mielipiteitä naimisiin. Elisabetistä tulee kuningatar ja tätä suurin osa aatelisista ei koskaan tullut hyväksymään. Ruusujen sota on hyvin monivaiheinen, verinen ja kuohuva vaihe Englannin historiassa, jossa kaksi aatelissukua: Yorkit (valkoinen ruusu) ja Lancasterit (punainen ruusu) sekä heidän tukijansa taistelevat vallasta, ja valta vaihtuukin melko tiheään otteeseen. Päitä putoilee, puolet vaihtuu, juonittelua ja kaksinaamaisuutta riittää.

Sarja oli ihan hyvä, mutta olisi voinut olla mielestäni parempikin. Näyttelijävalinnat olivat tässä aika kökköjä, paria poikkeusta kuten Henrik VII:n äitiä Margaretia, kuninkaiden äitiä Cecilyä, Lordi "Kuninkaantekijä" Warwickia ja Thomas Stanleytä lukuun ottamatta. En myöskään hirveästi välittänyt siitä, miten tässä tehtiin Elisabet Woodvillesta ja hänen äidistään periaatteessa noitia. Sitä ajatusta viihdytettiin kyllä kunnolla. Mutta muuten sarja oli ihan hyvä, tässä esitettiin kiinnostavalla tavalla historiallisia tapahtumia. Kiinnostavan tästä tekee erityisesti se, kun sitä tietää jo miten tapahtumat tulevat menemään: millä tavalla loppuu Ruusujen sota ja alkaa Tudor-suvun valtakausi.

Mutta on ihan hauska seurata ruudulta kaikkia tapahtumia ja juonitteluja mitä silloin tehtiin. Ja onhan tässä täytetty mielikuvituksella historiaan jääneitä aukkoja tietenkin. Eihän sitä voi oikeasti tietää millaisia nämä historialliset henkilöt ovat persoonaltaan olleet ja millainen suhde heillä on ollut muihin ihmisiin, mutta on jännä kuvitella näitä mielessään. Sarjassa otetaan kantaa myös epäselvään Towerin prinssien mysteeriin: mitä tapahtui Elisabetin ja Edvardin kahdelle pojalle, jotka lukittiin Toweriin nuorina poikina, eikä heistä sen jälkeen näkynyt tai kuulunut mitään. Jos kyseinen aikakausi, valtataistelut ja aateliset kiinnostavat, niin kannattaa vilkaista tätä tv-sarjaa.

Muita tv-sarjoja Englannin ja Iso-Britannian kuninkaista/kuningattarista:

  • The White Princess (2017, kertoo Elisabet Woodvillen ja Kuningas Edvardin tyttären, Yorkin Elisabetin ja Kuningas Henrik VII:n avioliitosta, sarja perustuu niin ikään Philippa Gregoryn kirjoihin)
  • Tudors (2007-2010, kertoo Yorkin Elisabetin ja Henrik VII:n pojan, Kuningas Henrik VIII:n valtakaudesta ja lukuisista hänen avioliitoistaan, monet hänen vaimoistaan menettivät lopulta päänsä)
  • Victoria (2016-, kertoo nuoren Kuningatar Victorian elämästä)
  • The Crown (2016, kertoo nuoresta Elisabet II:sta ja hänen avioliitostaan Prinssi Philipin kanssa)

Jos tiedätte muita hyviä tv-sarjoja/ kaunokirjallisuutta Englannin hallitsijasuvuista, niin vinkatkaa ihmeessä. 😁

Lisää luettavaa:

Kommentit

  1. Herttuatar- tv-sarja (The Duchess) on Britannian aatelisista. En oo vielä kattonu, mutta kiinnostaa. Valtiatar (Reign) on Maria Stuartista tehty sarja, jota en oo myöskään vielä saanu katottua. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä vilkasta tuota Herttuatarta. Valtiatarta aloin joskus kattomaan innoissani, mutta ei oikein napannut silloin. Liian "amerikkalaistettu" mun makuun, eikä historiallisesti hirveän tarkka. Muuten vois ollakki ihan ok saippuaooppera :D

      Poista

Lähetä kommentti

Blogin luetuimmat tekstit