Mauri Kunnas: Koiramäen Suomen historia


Kunnas, Mauri: Koiramäen Suomen historia
Otava, 2017. 80 s.

Osaatko kuvitella millaista elämä oli Suomessa esi-isiemme aikaan, kun maata hallitsivat Kaarlet, Juhanat, Kristiinat, Kustaat ja muut kruunupäät? Aapinen oli vielä kirjoittamatta, haarukka uusinta muotia, ja sotimaan lähdettiin nuijat aseina.

Olenkohan koskaan lukenut Mauri Kunnaksen kirjaa josta en olisi tykännyt? Tuskinpa. Uutuuskirja Koiramäen Suomen historia ei tee tähän poikkeusta, tämä on ihana! Varsinkin tällaiselle historianörtille. Oliko tämä muka lapsille suunnattu? Pöh. 😆

Kirjassa käydään Kunnakselle tyypilliseen tapaan läpi Suomen historian merkkihenkilöitä ja tapahtumia aina uskonpuhdistuksesta 1800-luvulle ja Vänrikki Stoolin tarinoihin. Niin monta sotaa, keksintöä ja hallitsijaa on Suomessakin nähty. Kuvitus on täynnä hienoja yksityiskohtia ja teksti mukavan yksinkertaisesti, mutta kiinnostavasti kirjoitettua.

Mikael Agricola haluaa kirjoittaa suomenkielisen aapisen

Kunnas on sekoittanut historiaselostuksen sekaan hauskoja pieniä tarinoita, tavallisten tallaajien kommelluksia ja Koiramäki-tarinoista tuttuja hahmoja, mikä tosiaan teki kirjasta kevyemmän luettavan ja lisäsi tarinaan mukavasti huumoria.

Voin hyvin kuvitella tämän nousevan yhdeksi lastenkirjallisuuden klassikoksi Seitsemän koiraveljestä ja Koirien Kalevalan rinnalle, kuten takakansitekstissäkin jo vinkataan. Tämä on hieno opetushetki sekä lapsille että aikuisille Suomen historiasta hauskan kuvituksen ja lämpimän huumorin kera.

Kommentit

 1. Ajattelinkin, että Kunnas ei jätä kylmäksi. Mutta tämän jälkeen olen entistä varmempi, että tämä löytää tiensä kummitytön synttäripakettiin! :) Kysymys kuuluu vain, pystyykö tämä kummitäti olemaan lukematta (tai edes selaamatta) kirjaa ennen paketointia??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva juttu! Ja sepä se, saattaahan se tulla vahingossa luettua ;)

   Poista
 2. Kiitos hauskasta postauksesta, jonka myötä näköjään kaksi varmasti myytyä, sillä se varmisti, että tämä uutukainen valikoituu myös Murmeliviisikon nuorimmaisen synttäripakettiin! Hyvää viikonloppua historian siipien havinalla tahi ilman:)

  VastaaPoista
 3. Kirjamessuilla jo katselin kirjaa ja mietin, että lahjaksi vai itselle vai itselle lahjaksi <3
  Hieno kirja historian tantereilta ;)

  VastaaPoista
 4. Koiramäet on aina niin ihania! Tämä on sellainen kirja, että tekisi mieli saada se omaankin hyllyyn tai ainakin päästä mahdollisimman pian sitä jossakin ihastelemaan. :)

  VastaaPoista
 5. Tykkään tosi paljon näistä Mauri Kunnaksen versioista suomalaisista klassikoista. Mulle ei esimerkiksi koskaan tulisi mieleenkään lukea sitä aitoa alkuperäistä versiota Seitsemästä veljeksestä, mutta Seitsemän koiraveljestä on tullut luettua ihan vapaaehtoisesti.

  Minun varmaan kannattaisi lukea Koiramäen Suomen historia, koska vaikka olenkin kiinnostunut historiasta, tietoni juuri Suomen historiasta on vähän heikko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole myöskään lukenut Seitsemää veljestä, kerran yritin, mutta ei tullut mitään. Pitäs varmaan lukea tuo Kunnaksen versio :D Tätä kirjaa suosittelen kyl <3

   Poista
 6. Minulla odottaa tämä lukupinossa. Meinaan katsoa läpi ensin itse ja sitten pohdin, sopiiko vielä luettavaksi kolme- ja viisivuotialle lapsilleni. Heidän suosikkejaan ovat Koiramäki-kirjat, mutta tämä saattaa olla vielä hieman haastava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aiheensa puolesta voi olla haastava kyl noin pienille. On tämä toisaalta myös ihan hauskasti ja kevyesti kirjoitettu. :)

   Poista

Lähetä kommentti