Michael Mosley: Älykäs suolisto


Mosley, Michael: Älykäs suolisto
Readme.fi, 2017. 282 s. 

Olen tässä pikkuhiljaa opetellut leipomaan ja kokkaamaan muun muassa gluteenitonta ruokaa avopuolisoni takia, ja sitä kautta kiinnostunut siitä miten eri ruoat ylipäätään vaikuttavat meihin. Avopuolisollani on ikäviä ongelmia mahan toiminnan kanssa, mihin ei ole oikein löytynyt mitään ratkaisua lääkärikäynneistä, ja minä taas olen aina ollut sokerihiiri, jonka energiatasot heittelee lattiasta kattoon... Kirjasta voisi toisin sanoen olla hyötyä meille molemmille, minkä takia sen nappasinkin kirjastosta mukaani. 

Mosley kirjoittaa mukavan yleistajuisesti suolistosta, ja eri ruoka-aineiden ja lääkkeiden (antibiootit, sokerit, prosessoidut ruoat...) vaikutuksista suoliston toimintaan ja sitä kautta aivoihin. Tämän kirjan lukemisen jälkeen ei yllätä ollenkaan lukea uutisia, joissa puhutaan muun muassa suoliston matala-asteisen tulehduksen ja masennuksen yhteydestä.

Tämä on kahteen osaan jakautuva teos, joka alkuosa eli itse "tietokirjaosuus" antaa mielenkiintoista tietoa suolistosta. Mosley muun muassa nielaisee aterian mukana kamerakapselin, jonka matkaa hän kuvailee omassa suolistossaan. Suolistofloora ja sen merkitys/tärkeys elimistölle on aika iso aihe kirjassa. Toinen osa on suolistoflooran uudistamiseen suunniteltu kaksiosainen ateriasuunnitelma: ensimmäisessä osassa karsitaan ruoka-aineita ja tervehdytetään suolistoa, toisessa osassa aletaan ottamaan takaisin mukaan ruoka-aineita yksi kerrallaan, testaten tällä tavalla mitkä ruoat sopivat itselle ja mitkä eivät.

Ajattelimme laittaa kirjan ateriasuunnitelman testiin. Kirjan pääasialliset ruoka-aineet ovat olleet meillä testissä nyt reilu kaksi viikkoa, ja olo on oikein hyvä meillä molemmilla. Välimerellisehkö ruokavalio on täysin eri, kuin mihin on tottunut aikaisemmin, mutta siksi on kiva, että on valmis ateriasuunnitelma, jota voi seurata ensimmäiset viikot. Tuntui alussa vähän vaikealta, kun kaapit täytyi täyttää kokonaan uusilla ruoilla ja vanhoista varastoista ei ollut juuri mitään hyötyä... 😅

Jos sinulla on siis suolisto-ongelmia, ja niihin ei ole löytynyt ratkaisua tähän mennessä, tätä voisi ehkä kokeilla? Suosittelen kirjaa myös kaikille aiheesta kiinnostuneille, sillä tämä on oikein hyvä tietopaketti kenelle tahansa. Kirjan pohjalta on myös tehty erillinen reseptikirja, jos tämän kirjan reseptit alkavat kyllästyttää.


Kommentit

  1. Kiitos vinkistä. Luen tällä hetkellä Soki Choin Suolistovallankumous tietokirjaa. Vastaava aihe siis. Itsellä on herkkä vatsa ja nyt on tilanne sellainen, että on pakko tehdä jotain. Ruis ei sovi ja nyt näyttää siltä, että kaura ei sovi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvin samalta. :D Voisi laittaa varaukseen tuon Choin kirjan. Tuntuu että on tullut paljon uusia tutkimuksia ja tietoa juuri suoliston bakteerien ja aivojen yhteydestä, mikä on aika mielenkiintoinen aihe.

      Poista

Lähetä kommentti

Viikon luetuimpia