Top Ten Tuesday: Parhaat kirjoihin perustuvat sarjat

Tv-sarja addiktina ja vannoutuneena lukutoukkana rakastan, kun kirjosta tehdään sarjoja. Yleensä ne ovat ihan loistavia, vaikka poikkeuksiakin mahtuu joukkoon. Kokosin tähän 10 tällä hetkellä mielestäni parasta ja mieleenpainuvampaa tv-sarjaa (valinta oli yllättävän vaikeaa 😅):Outlander, Starz (kuva: imdb)


Diana Gabaldonin kirjoihin perustuva sarja vie katsojan englantilaisen Clairen mukana 1700-luvun Skotlantiin. Sarja on aivan loistava, ja noudattelee kirjan juonta melko tarkasti (paitsi neloskaudella mutta... annettakoon se anteeksi). Gabaldonin tyyliin kuuluu tietynlainen yksityiskohtainen historiankuvaus, ja mielestäni sarja herättää senkin henkiin hyvin autenttisella tavalla puvustuksineen, vanhoine linnoineen, Skotlantilaisine maisemineen ja vanhoine tapoineen. Vitoskautta odotellessa... 😍


Big Little Lies, HBO


Muun muassa Nicole Kidman ja Reese Witherspoon tähdittävät tätä Liane Moriartyn kirjaan perustuvaa jännittävää sarjaa. Jo sarjan ensimmäisessä jaksossa selviää, että joku keskeisistä henkilöistä tulee kuolemaan, ja tapahtunutta aletaan aukaisemaan katsojalle takaumien kautta. Muistan pitäneeni paljon henkilöhahmoista ja pikkukaupunkimeiningistä, sen lisäksi että sarja oli jännittävä ja erittäin koukuttava.


Tuntematon sotilas


Aku Louhimiehen filmatisointi tästä Väinö Linnan klassikosta oli yksi parhaista suomalaisista sarjoista mitä olen nähnyt. Katsoin siis sen Ylellä näytetyn minisarjan, jossa on enemmän materiaalia kuin itse elokuvassa. Näyttelijät olivat loistavia ja suomalainen näytellyn puheen jäykkyys puuttui miltei kokonaan, koska suurin osa puhui jollain tapaa murteella, mikä oli iloinen yllätys. 
Alias Grace, Netflix (kuva: imdb)


Tämä minisarja perustuu Margatet Atwoodin kirjaan Nimeltään Grace, jonka tapahtumat ovat osittain tositapahtumiin perustuvia. Grace on istunut vankilassa 16 vuotta, kun eräs tohtori tulee haastattelemaan häntä vankilaan. Ei ole itsestään selvää onko Grace oikeasti syyllinen murhaan vai ei. Sarja on monitasoinen sukellus 1800-luvun karuhkoon maailmaan ja ihmisten mielensyövereihin.


Game of Thrones, HBO (totta kai)


Kaipaako tämä selitystä? Ihan loistava sarja aina ensimmäiset 6 kautta. Ostin jokin aika sitten koko kirjasarjan, mitä tähän mennessä on julkaistu, ja eka kirja on edelleen kesken. Tuntuu, että sarjan katsomisen jälkeen tapahtumat ovat vieläkin niin hyvin mielessä, että kirjaa on vaikea lukea. Mutta tätä sarjaa tulee ikävä!


Good Omens, Prime Video


Good Omens on minulla paria jaksoa vailla katsottu, mutta uskallan vannoa jo nyt, että tämä on ihan loistava! Terry Pratchettin ja Neil Gaimanin samannimiseen kirjaan perustuva minisarja on humoristinen juuri sillä tavalla mistä tykkään. Sarjassa enkeli (Michael Sheen) ja demoni (David Tennant) yrittävät estää vääjäämätöntä maailmanloppua tapahtumasta.Mindhunter, Netflix (kuva: imdb)


Tämä 1970-luvulle sijoittuva sarja kertoo FBI:n kriminaalipsykologian ja profiloinnin alkuaskelista. Millainen henkilö sopii esimerkiksi sarjamurhaajan profiiliin? Holden Ford ja Bill Rich lähtevät kartoittamaan tätä osa-aluetta haastattelemalla tuomittuja sarjamurhaajia. Sarjamurhaajat ja heidän tekemät rikokset taitavat olla aikalailla kaikki tosielämään perustuvia. Sarja taas perustuu John E. Douglasin ja Mark Olshakerin kirjaan Mindhunter: Inside the FBI's Elite Serial Crime Unit.


Ylpeys ja ennakkoluulo, BBC


Tätä ei ole tullut vähään aikaan katsottua, mutta aikoinaan kyllä montakin kertaa. Vuonna 1995 julkaistu minisarja on mielestäni paras adaptaatio tästä Jane Austenin klassikosta. Suosittelen!


Forsytein taru, Granada-tv


John Galsworthyn klassikkoromaaniin perustuva tv-sarja (vuodelta 2002) vie katsoja 1800-luvulle, Forsytein suvun kuvioihin. Soames ja Irene ovat naimisissa, mutta Irene rakastuukin toiseen mieheen. Tästä lähtevät tapahtumat vaikuttavat Forsytein suvussa vielä monta sukupolvea.


Taivaan pilarit, HBO


Tämä on yksi mun lemppari historiallisista sarjoista. Etenkin koska siinä on Eddie Redmayne ja Ian McShane! Sarja perustuu Ken Follettin samannimiseen tiiliskiviromaaniin, ja siinä seurataan köyhää rakentajaa, joka yrittää perheineen selvitä poliittisten kuvioiden myllerryksessä 1100-luvun Englannissa.

***
Mitkä sarjat kuuluvat teidän suosikkeihin? 😊

Lisää luettavaa:

Kommentit

 1. Olen koukussa dekkareihin ja trillereihin. Uhri on noussut suosikiksi. Hiljaista todistajaa olen seurannut vuosikausia, enkä lopeta. Sarjan päähenkilö Emilia Fox oli myös päähenkilö ihanassa sarjassa Ruoasta ja rakkaudesta. Siinä näyttelee myös Jack Taylorista tuttu Iain Glen. Englantilaiset osaavat tehdä kunnon sarjat.
  Kiitos kirjavinkistä, tuo Margaret Atwoodin kirja on pakko lukea :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Englantilaisiin sarjoihin voi kyllä yleensä luottaa varsinkin rikos- historiasarjoissa. :) Uhri kuulostaa kiinnostavalta, en ole aiemmin kuullutkaan siitä .

   Poista
 2. Ylpeyden ja ennakkoluulon sekä Forsytein tarun olen nähnyt ja ne on taattua brittidraamaa. Ylpeys ja ennakkoluulo on luettu myös kirjana. Pidin myös paljon viimeisestä Poldark-sarjasta, jota en kuitenkaan ole kirjana lukenut. Dickensin Kolea talo oli myös todella hyvä tv-sarjana. Viktoria Hislopin Saari oli minusta jopa parempi tv-sarjana kuin kirjana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen katsonut Poldarkista sen ekan kauden, mutta jostain syystä en ikinä lähtenyt seuraamaan sitten niitä muita... Kolea talo on pitänyt katsoa jo pitkään, mutta se pitää vissiin lainata ihan kirjastosta, kun ei tunnu muualta löytyvän. :D Muistaakseni olen nähnyt siitä osan joskus telkkarista.

   Poista
 3. Nyt äkkiseltään tulee mieleen hamassa menneisyydestä tv-sarjanakin tehty Rosalind Milesin Paluu Edeniin. Omassa hyllyssä on tuo kirjasarjan toinen osa, joka tulee lukuun, kun sopiva sauma on edessä. Muuten tuo mainittu tv-sarja nähtiin meillä 80-luvun loppupuolella👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikin hauska nähdä kasarisarjaa taas vaihteeksi, tullut viime aikoina katsottua lähinnä uudempia tv-sarjoja. Mutta tehtiin sitä ennenkin hyviä :D

   Poista
 4. Oih, Outlander, GoT ja Ylpeys ja ennakkoluulo! 💕

  VastaaPoista
 5. Mää en oo näistä ku Outlanderia GoTia kattonu vähä matkaa. Loppu kattominen ku liian väkivaltasia mulle. Yks hyvä sarja on THe Expanse. Kaks kautta kattonu ja kirjasarjaaki lukenu kaks kirjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ei ne kaikkien makuun ole. En olekaan kuullut The Expansesta ennen, ainakaan muistaakseni... Kuulostaa scifiltä kyl. :D

   Poista

Lähetä kommentti

Blogin luetuimmat tekstit