Loistava tietokirja pöllöistä: Pöllöt - Metsiemme hiljaiset saalistajat

 

Pöllöt ovat aina kiehtoneet minua, eikä Harry Pottereiden lukeminen aikoinaan ole varmaan haitaksi ollut sen suhteen. Tämä tarttui minulle mukaani sattumalta kirjaston uutuushyllystä, ja olipas vain aika ihana tietopakkaus Suomen pöllöistä.

Kirjan formaatti oli yllättävän mukaansatempaava. Tässä käsitellään yksi kerrallaan kaikki kymmenen Suomessa esiintyvää pöllölajia huuhkajasta varpuspöllöön. Kauniita valokuvia on paljon. Mutta kaikista eniten tykkäsin lyhyistä tarinoista, joissa kuvaajat kertoivat kohtaamisista pöllöjen kanssa luonnon keskellä.

Pöllöjä on hyvin harvoin tullut itse nähtyä. Muutamana aamuna kotiseudulla Pohjois-Lapissa on näkynyt pöllö istuskelemassa oksalla - ja se on kyllä hieno näky. Se huhuilu on niin jännän kuuloista aamuvarhaisella, kun on muuten hiljaista. Mikähän pöllö se olisi ollut? Ehkä kirjan perusteella lapinpöllö. Kerran olen nähnyt kauniin valkoisen tunturipöllön. Olisikohan silloin ollut sopulien vaelluskausi, kun kirjassa sanottiin, että silloin näitä harvinaisuuksia voi jopa nähdäkin.

Kuka olisi arvannut, että kirja pöllöistä olisi näin kiehtova! Tämä oli kiva tietopakkaus, josta huokui suomalaiselle luonnolle ominainen rauhallisuus ja seesteisyys huhuilevine pöllöineen. Teksti oli mukavan soljuvaa ja helppolukuista. Suosittelen lämpimästi! Vähintäänkin kauniiden valokuvien takia. :)

★★★★

Matti Alasaarela, Esa Hohtola & Jari Peltomäki: Pöllöt - Metsiemme hiljaiset saalistajat

Docendo, 2023. 203 s.

Lainattu kirjastosta.

***

Helmet-lukuhaaste 2023 kohta 45. Kirja sopii haastekohtaan, johon olet jo lukenut kirjan.

Kommentit