maanantai 24. lokakuuta 2016

Andrzej Sapkowski: Viimeinen toivomus (Noituri #1)


Sapkowski, Andrzej: Viimeinen toivomus
WSOY, 2010. 333 s.
Sapkowskin Viimeinen toivomus oli todellakin virkistävä lukukokemus! Takakannessa kehutaan, että kirja on "fantasiaa vaativaan makuun", eikä se ainakaan pettymystä näiden kovien odotusten jälkeen tuottanut. Kirja edustaa genreltään maagista realismia ja Viimeinen toivomus on Noituri-sarjan ensimmäinen osa. 

Kirja kertoo Geraltista, arvoituksellisesta noiturista, jonka työ on tappaa ihmisiä uhkaavia otuksia. Geralt matkaa pitkin maita ja mantuja etsien töitä itselleen, ja matkoillaan hän tapaa jos minkälaista kulkijaa. Kuivalla huumorilla ja melankolialla maustettu tarina vie lukijan tarumaailmaan, jossa kaikki ei ole niin mustavalkoista. Ihmisiä pelottava hirviö voikin olla taikuuden uhri, ja apua kaipaava prinsessa vain oman edun tavoittelija. Geralt on usein ihmisten ja muidenkin otusten vihan ja halveksunnan kohde, sillä hän ei oikein kuulu kenenkään joukkoon.

Tarumaailma koostuu pitkälti itäisen Euroopan tarujen ja myyttien olennoista. Tapaamme vampyyreja, vedenneitoja, demoneja, velhoja, haltioita ja monenlaisia mitä ihmeellisempiä olioita. Pidän kirjoista, joissa on hyviä ja monimutkaisia henkilöhahmoja, ja tässä kirjassa niitä kyllä on. Vaikka kirja sijoittuu fantasiamaailmaan, siinä on sellaisia teemoja, jotka on tuttuja meille kaikille: Miten ihmiset kohtelevat niitä, joiden katsovat olevan alapuolellaan, miten suhtaudumme erilaisuuteen ja tuntemattomaan, miten oman edun tavoittelu tuodaan kaiken edelle... Mielenkiintoisia teemoja pohdittavaksi. Ehdottomasti aion lukea myös sarjan muut osat.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...