maanantai 31. lokakuuta 2016

Diana Gabaldon: Muukalainen (Matkantekijä #1)


Gabaldon, Diana: Muukalainen
Gummerus, 2002. 825 s.
Parempi myöhään kuin ei milloinkaan! En ollut kuullutkaan koko Matkantekijä-kirjasarjan olemassaolosta ennen kuin alkoi tulla vihiä uudesta Outlander tv-sarjasta. Sarjan juoni kuulosti sen verran kiinnostavalta, että päätin lukea kirjankin ennen sarjan aloitusta, ja se kyllä kannatti. Juoni tempaisi minut mukaansa ja luin paksun kirjan ennätysajassa.

Kirjan alussa eletään 1940-lukua ja toisen maailmansodan loppua. Claire ja Frank Randall matkustavat Skotlantiin lomalle sytyttelemään avioliittoaan uudelleen, oltuaan kauan sodan takia erossa. Skotlannissa Claire menee tutkimaan kukkulalla kasvavia kasveja ja astuu muinaiseen kivikehään. Kivi tempaisee Clairen 200 vuotta ajassa taaksepäin Skotlannin ja Englannin verisen sodan keskelle. Claire ymmärtää pian omaksi kauhukseen, että hän ei ole enää omalla aikakaudellaan. Skotlannissa hän tutustuu nuoreen skottiin Jamieen. Selviytyäkseen taikauskoisten ja englantilaisia vihaavien ihmisten kanssa (ja skotteja vihaavien englantilaisten kanssa), neuvokkaan Clairen täytyy luottaa myös Jamien apuun.

Kirjassa on todella paljon mielenkiintoisia elementtejä ja juonenkäänteitä. Siinä kuvataan hyvin 200 vuotta vanhaa Skotlantia, sen ihmisiä, sotaa Englannin kanssa ja naisen asemaa tuona aikana. Modernin Clairen on välillä vaikea sopeutua niihin odotuksiin, mitä 1700-luvun ihmisillä on naisen käytökselle. Myös hänen sairaanhoitajan taitonsa saavat osaksi paheksuntaa, ja häntä uskotaan suorastaan noidaksi. Miten selittää näille ihmisille, että hän ei voi sairastua rokkoon, koska on saanut rokotteen? Myös Clairen ja Jamien rakkaustarina ja Clairen dilemma siitä, että palatako Frankin luo vai jäädäkö Skotlantiin, oli hyvin kirjoitettu. Kirja todella pistää miettimään sitäkin, että miten itse pärjäisi tuossa tilanteessa... Henkilöhahmot ovat täyttä kultaa aina päähenkilöistä sivuhenkilöihin, ja Jack Randall on ehkä karmivin mies, joka on vähään aikaan kirjoissa kävellyt vastaan.

Claire & Jamie
Outlander, kausi 1
Starz (2014 - )
Kirjan luettuani aloin myös katsomaan tv-sarjaa, ja mielestäni se oli oikein hyvin toteutettu. Vaikka olin aivan vasta lukenut kirjan, sarjaa saattoi silti katsoa mielenkiinnolla. Näyttelijät oli valittu hyvin ja Skotlannin kauniit maisemat nousivat esiin taustalta. Sarjaan oli hyvin saatu luotua se sama tunnelma, mikä kirjastakin välittyi. Sarjasta on tullut myös toinen tuotantokausi, joka keskittyy kirjaan Sudenkorento, mutta kirjoitan siitä toisella kertaa. Outlanderia on tulossa yhteensä ainakin neljä tuotantokautta, jippii! Täytyy pistää vauhtia kirjojen lukemiseen.

Suosittelen kirjoja kaikille, jotka eivät kammoa paksuja lukemisia. :D Näihin kirjoihin on mukava uppoutua, sillä vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei jää puuttumaan! Siihen kun lisätään vähän romantiikkaa ja 1700-lukua, niin soppa on valmis...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...