lauantai 22. lokakuuta 2016

John Lawrence Reynolds: Varjojen väki - Maailman salaseurojen historia


Reynolds, John Lawrence: Varjojen väki
- Maailman salaseurojen historia
Johnny Kniga, 2008. 341 s.
Tässäpä onkin mielenkiintoinen opus kaikille kaltaisilleni historiafriikeille. Mystiset salaseurat ovat aina olleet kiehtovia, mutta harvoin niiden historiaan ja toimintaan on tullut syvemmin tutustuttua. Minulle ne ovat tuttuja lähinnä tv-sarjoista ja elokuvista. Katsoinkin vasta Netflixistä Daredevilin kaikki tuottarit, ja kun luin tämän kirjan takakantta, silmiini osui tuttu nimi: Yakuza! Tietenkin tunnistin suurimman osan muistakin nimistä, kuten Ruusuristiläiset, Mafia, Temppeliherrat... Pakkohan se oli tämäkin kirja lainata.

Varjojen väki oli mielestäni lukemisen arvoinen. Siinä kerrotaan erilaisista salaseuroista aina Assassiineista Kabbalaan ja Triadeista Wiccoihin. Jokaisen salaseuran kohdalla käydään läpi mistä ne ovat saaneet alkunsa, miten ne toimivat, mitä ne tavoittelevat ja millä keinoin ja mikä on niitten nykytila. Toisten toiminta on rikollista ja julmaa, toiset taas etsivät vastauksia elämän kiperiin kysymyksiin ja jakavat yhteisen rauhaa rakastavan filosofian. Jokainen salaseura on siis erilainen omine periaatteineen, ja ne ovat mielestäni mielenkiintoinen osa kulttuuria.

Kirjassa puhutaan myös salaseurojen esiintymisestä populaarikulttuurissa ja niitten lumovoimasta, kritiikistä ja salaliittoteorioista. Kirja on myös mukavasti rakennettu sillä tavalla, että voi halutessaan lukea vain niistä salaseuroista, jotka itseä syystä tai toisesta kiinnostavat. Teksti oli helppolukuista ja jouhevaa, huomaa että Reynolds kirjoittaa myös muutakin kuin tietokirjoja, ja hänellä on tarinankerronta hallussaan. Luen silloin tällöin tietokirjallisuutta, ja joskus teksti voi olla niin hankalaa ja tylsää luettavaa, että kirjaa ei saa luettua vaikka aihe itsessään kiinnostaisi...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...