Agatha Christie: Idän pikajunan arvoitus


Christie, Agatha: Idän pikajunan arvoitus
WSOY, 2013. 214 s.
Englanninkielinen alkuteos v. 1934
Joulun aikaan telkusta tullut minisarja Eikä yksikään pelastunut sai minut kiinnostumaan Agatha Christien kirjoista. Siinä oli niin hyytävä tunnelma ja mysteeri, jota sai pohdiskella ihan loppuratkaisuun saakka. Tämä kirja vaikutti sellaiselta, josta on hyvä aloittaa, sillä Idän pikajunan arvoitus on jo klassikkoaseman saavuttanut Hercule Poirot -dekkari. Tykkäsin tästä, vaikka tämä oli tunnelmaltaan hyvin erilainen katsomaani minisarjaan verrattuna. Se ei haitannut yhtään.

Tapahtumien kulku alkaa siitä, kun Poirot astuu muiden matkustajien mukana Balkanin läpi kiitävään Idän pikajunaan. Ykkösluokka on yllättäen täpöten täynnä, mutta Poirot saa varattua hytistä makuupaikan. Yhtäkkiä juna pysähtyy yön pimeydessä keskelle ei-mitään, sillä kinostunut lumi estää sen etenemisen. Mutta yöllä on tapahtunut muutakin, nimittäin yksi matkustajista löytyy hytistään murhattuna. Poirot ryhtyy selvittämään murhamysteeriä, joka tuntuu muuttuvan aina vain oudommaksi ja oudommaksi.

Kirja koostuu pitkälti Poirotin haastatteluista, kun hän puhuttelee ensimmäisen luokan matkustajia (vaikka toki tässä muutakin on). Hänen apureinaan ovat tohtori Constantine ja Kansainvälisen Makuuvaunuyhtiön johtaja herra Bouc. Yhdessä he yrittävät saada murhamysteeristä selkoa. Onko murhaaja yksi matkustajista vaiko joku ulkopuolinen henkilö?

Ensimmäisen luokan vaunu on täynnä hyvin erilaisia ihmisiä. On sammakon näköistä rikasta vanhaa rouvaa, rotevaa italialaista kauppiasta... Christie on veistellyt kirjaansa myös reippaasti stereotypioita eri maiden ihmisistä. Ne vaikuttivat paljolti pilke silmäkulmassa kirjoitetuilta ja saivat minut hymähtelemäänkin pariin kertaan. Tietysti jos puukolla on isketty umpimähkään kiihkomielisesti, täytyy asialla olla joko vihainen nainen tai latino. ;) Mutta englantilainen se ei silloin ainakaan voi olla. Monesti näiden lauseiden päästelijä on herra Bouc, Poirot tuntuu ajattelevan asioita hieman syvällisemmin.
"Junassa on eräs kookas amerikkalainen" sanoi herra Bouc kehitellen aatettaan edelleen, "epäilyttävän näköinen mies. Hänellä on aivan hirvittävä puku ja hän jäystää purukumia, mikä ei luullakseni kuulu hienoihin tapoihin. Tiedättehän ketä tarkoitan?"
Tässäkin kirjassa sai arvuutella murhaajaa pitkin tarinaa, välillä tuntui että saattaa ehkä arvata jotain, mutta sitten ei kuitenkaan. Loppuratkaisu yllätti ainakin minut. Tosin yhdessä vaiheessa (loppua kohden) aloin arvailla jotain tämän suuntaista. Jos siis kaipaat arvoituksellista murhamysteeriä ilman väkivallalla mässäilyä, tähän kirjaan kannattaa tarttua.

Täytyy myös mainita, että kansikuva on mielestäni oikein houkuttelevan näköinen, etenkin värimaailmaltaan. Olen niin perso kansikuville, että monesti ne vaikuttavat siihen lainaanko jotain kirjaa vai en, etenkin jos minulla ei ole kirjasta paljoa ennakkotietoja valmiiksi. Tästä minulla oli jo jonkinnäköinen mielikuva, mutta propsit kuitenkin kivasta kannesta. 👌

Löysin kirpparilta myös Christien Kuolema Niilillä dekkarin, se meni kirjahyllyyn odottamaan lukemistaan. (Samalla löytyi myös Kauniston Luxus uudenveroisena vain 2,5e 😲  Pakkohan sekin oli ostaa.)

Lisää luettavaa:

Kommentit

  1. Kuolema Niilillä on yksi lemppareistani Christieltä ja jos tässä ihan suosittelemaan alkaa niin sen lisäksi ainakin juuri tuo Eikä yksikään pelastunut (en kyllä tiedä millaista se olisi lukea, kun tietää jo juonen:D) ja Ikiyö.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkeistä! Kuolema Niilillä on varmaan seuraava mitä Christieltä tulen lukemaan. :)

      Poista
  2. Tämä on yksi suosikeistani Agatha Christieltä! Ykkössuosikki on 'Eikä yksikään pelastunut'. Kirjan juoni ja varsinkin loppuratkaisu ovat jännittävät kummassakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin tykkäsin tästä, en tosin ole häneltä muuta lukenutkaan. En tiedä millainen tuo Eikä yksikään pelastunut olisi kirjana, mutta ehkä sekin tulee joskus luettua. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogin luetuimmat tekstit