Dimi Salo: Sopivanlaiset

by - kesäkuuta 26, 2023


Dimi Salon
Sopivanlaiset on Ouluun sijoittuva kirja, joka valikoitui minun ja Kirjaimia-blogin Lauran ensimmäiseksi lukupiirikirjaksi. Oli kyllä ihan kiinnostavaa lukea kirjaa, jossa kuljetaan tutuissa ympyröissä ja puhutaan tutulla murteella. Kirjassa seurataan kalenterivuoden verran kolmea henkilöä: Hannelea, joka toimii ompelimoyrittäjänä. Juhania, joka on pitkäaikaistyötön. Ja heidän kolmikymppistä tytärtään Aavaa, joka työskentelee baarimikkona Kuuskutosessa. 

Kirjassa kuljetaan vuoronperään Juhanin, Hannelen ja Aavan matkassa, kun he arkiaskareiden lomassa pohdiskelevat elämäänsä. Onko se sopivanlaista ja kenen mielestä? Lompsitaan Oulun loskaisilla kaduilla, matkustetaan ahdistuneina ruuhkabusseissa ja pistäydytään töiden jälkeen viinilasilliselle. Mietitään lapsuutta ja omaa roolia elämässä. 

Tämä ei ole mikään pako arjesta kirja - päin vastoin, tässä pyöritään hyvinkin arkisissa tunnelmissa läpi kirjan. Ei jännittävää juonta tai juonenkäänteitä - vain henkilökuvausta tuiki tavallisista ihmisistä: ehkä sinäkin tunnet jonkun Juhanin, Hannelen tai Aavan tyyppisen henkilön.

Näistä henkilöistä tykkäsin lukea eniten Juhanin tarinaa, joka oli hyvin sydäntäriipaiseva ja helposti lähestyttävä. Hanneleen oli vaikea lämmetä ja Aava jäi hyvin etäiseksi hahmoksi. Toisaalta, kirjasta jäi sellainen tunne, että ymmärrän miksi kukanenkin on sellainen kuin on, vaikka en heistä pitäisikään. Todella terävää henkilökuvausta!

En ole oikeastaan koskaan lukenut tällaista kirjaa. Tämä ei muistuttanut minua mistään aiemmin luetusta, mikä oli sinänsä kyllä virkistävää! Yleensä luenkin historiallista romantiikkaa, fantasiaa tai tietokirjoja, joten tämä on aika kaukana mukavuusalueeltani muutenkin. Toisinaan on mukava astua sinne mukavuusalueen ulkopuolelle.

Tämä on kokonaisuus, johon kuuluu kirjan lisäksi myös musiikkia, jota voi kuunnella samalla kun lukee kirjaa. Minulla ei ollut levyä tässä mukana, joten en osaa siitä sen enempää sanoa. Onpa luova idea! 

Ei tämä varsinaisesti omaksi suosikiksi noussut, mutta en todellakaan tätä huonoksikaan sanoisi. Olihan tämä erilainen lukukokemus, ja Oulun murre soljui oikein mukavasti ja luontevasti dialogissa. Suosittelen tutustumaan!

★★★

Dimi Salo: Sopivanlaiset

Dimi Salo, 2023. 268 s.

Lainattu kirjastosta. 

Helmet-lukuhaaste 2023 kohta 47.-48. Kaksi kirjaa, joiden tarinat sijoittuvat samaan kaupunkiin tai ympäristöön

Kurkkaa myös nämä:

0 Kommenttia