Erään sotilaan tarina... Tuomas Kyrö: Aleksi Suomesta

by - kesäkuuta 21, 2023

 


"Helmikuu 2022. Aleksi istuu autossaan talvisessa Oulussa ja miettii itsemurhaa. Venäjä hyökkää Ukrainaan. Sotilas ei tapa itseään, mutta sotilas voi kuolla kunniakkaasti taistelukentällä. Aleksi myy kihlasormukset ja lähtee."

- Ote takakannesta.

Ukrainan sota varmasti puhuttaa meitä kaikkia enemmän tai vähemmän tällä hetkellä. Senpäs takia tämä kirja kiinnittikin huomioni. Tuomas Kyrön Aleksi Suomesta kertoo Aleksista, joka 18-vuotiaana lähti Ranskan muukalaislegioonaan ja monien vaiheiden jälkeen taistelee nyt Ukrainassa. Minulle kirjailija on lähinnä tuttu Mielensäpahoittaja-kirjoistaan, joten tämä vaikutti aika mielenkiintoiselta ja erilaiselta uutuudelta häneltä.

Aleksi Suomesta on kokonaisuus erilaisia näkökulmia, joista kaikki kuitenkin keskittyvät yhteen henkilöön: Aleksiin. Välillä äänessä on äiti, isovanhemmat, kaverit, kirjailija tai Aleksi itse. Tuntuu, että Aleksi on elänyt jo monta elämää ikäänsä nähden, joten olihan tämä kiinnostavaa luettavaa. Mitä sota tekee ihmisen mielenterveydelle, millaista on Ranskan muukalaislegioonassa, millaista on elää ilman isää, millaista on elää Suomessa kun äiti on Pohjois-Suomesta mutta isä Senegalista, millaiset jäljet kiusatuksi tuleminen jättää, millaista Ukrainassa on nyt...

Tämä kirja oli todella nopeasti luettu. Mukana oli ripaus huumoria, koskettavia, synkkiä ja surullisiakin hetkiä sekä tietenkin mielenkiintoisia tarinoita eri paikoista, joissa Aleksi on käynyt. Jos jotain jäin kaipaamaan, niin vähän syvempää pohdintaa joidenkin aiheiden kohdalla, kuten sotilaiden mielenterveydestä puhuttaessa. Jäi jotenkin sellainen tunne, että jotain jäi vielä sanomatta tai käsittelemättä, roikkumaan ilmaan. Mutta kaiken kaikkiaan todella tykkäsin tästä kirjasta ja huomasin samaistuvani Aleksiin monessa otteessa, etenkin lapsuudesta puhuttaessa.

Olen kiitollinen, että sain kurkistaa Aleksin arkeen tämän kirjan kautta, ja nähdä hieman miltä ammattisotilaan elämä voi näyttää, hyvässä ja pahassa.

Lämpimät suositukset tälle kirjalle!

★★★★

Tuomas Kyrö: Aleksi Suomesta

WSOY, 2023. 288 s.

Saatu kustantajalta arvostelukappaleena.

Helmet-lukuhaaste 2023 kohta 46. Kirjassa on epätavallinen mies tai poika

Kurkkaa myös nämä:

0 Kommenttia