10 vaikuttavinta lukukokemusta

Kirjaimia -blogissa tuli vastaan kiva haaste: listaa kymmenen vaikuttavinta lukukokemusta. Mietiskelin pienessä mielessäni niitä kirjoja, jotka on tullut luettua ehkä vain sen yhden kerran, mutta ne ovat jääneet mieleen kummittelemaan pysyvästi. Osan näistä kirjoista olen lukenut monia vuosia sitten,  osan tässä blogiaikana. 



Alicia Appleman-Jurman: Alicia - Juutalaistyttö


Luin tämän kirjan joskus 15-16 -vuotiaana, ja se oli kyllä kauhea lukukokemus. Tämä on Alician elämäkerta, tarina nuoresta juutalaistytöstä Puolassa toisen maailmansodan aikaan. Kirjasta jäi monta asiaa mieleen, mutta päällimmäisenä ehkä se, miten vaikeaa selvinneille juutalaisille oli palata takaisin sodanjälkeiseen elämään ja vapauteen: joku toinen asuu sinun kodissa, ihmisillä on edelleen pahansuopa asenne sinua kohtaan, ja monet juutalaiset jäivät kaduille vaeltamaan ilman mitään apua yhtään keneltäkään. Pohdin tätä kirjaa vieläkin silloin tällöin. 

Torey Hayden: Tiikerin lapsi


Olen lukenut monta Haydenin kirjaa, mutta tämä jäi erityisesti mieleen. Päällimmäisenä ongelmallisen, vihaisen pienen Sheilan ja hänen opettajansa välinen yhteys, jonka rakentamiseen vaadittiin paljon hermoja ja aikaa.

Margaret Mitchell: Tuulen viemää


Tämä on muistaakseni ensimmäinen klassikkokirja, johon ihan vapaaehtoisesti tartuin. Muistan yllättyneeni kirjan sujuvuudesta ja siitä, kuinka äkkiä siihen upposikaan. Se ei tuntunut yhtään klassikolta. Tykästyin kirjan ärsyttävään, lellittyyn ja häikäilemättömään päähenkilöön Scarlett O'Haraan, vaikka luulin että tulisin vihaamaan tuota hahmoa.

Osamu Dazai: Ei enää ihminen


Sukellus masentuneen, muista vieraantuneen ihmisen sielunelämään. Kaikin puolin vaikuttava lukukokemus.

Yuval Noah Harari: Sapiens


Vetävästi kirjoitettu tietokirja ihmisten historiasta. Harari tarjoaa kirjassaan niin kiinnostavia näkökulmia ihmiskunnan historian kulmakiville, että se jää varmasti kaihertamaan mieltä.

Dee Brown: Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen


Kirja kertoo Pohjois-Amerikan lännen valloituksesta intiaanien näkökulmasta. Julmuuksia tehtiin puolin ja toisin, lupauksia rikottiin ja lopulta intiaanit kokivat karun ja julman kohtalon. 

Nicholas Wolterstorff: Surulaulu pojalleni


Tein opparinani kirjallisuusluettelon surukirjallisuudesta, ja kävin sen prosessin aikana läpi satoja kirjoja. Löysin monia monia helmiä, mutta niiden joukosta tämä jäi syystä tai toisesta mieleen pysyvästi. Siinä Nicholas kertoo poikansa kuolemasta vuorikiipeilyonnettomuudessa, ja elämästä ja surusta sen jälkeen.

Antoine de Saint-Exupéry: Pikku prinssi


Luin Pikku prinssin vasta aikuisiällä, mutta oi että tämä oli ihana. 💛

Taiteilija Frida Kahlo - Paljastava omakuva


Olen aina pitänyt Frida Kahlosta, ja hänen päiväkirjansa oli mielenkiintoinen ikkuna taiteilijan mielenmaisemaan. Nykyään en tykkää lukea päiväkirjoja, mutta olisinkohan ollut sen 15 kun luin tämän. Päiväkirjan kuvitus on jäänyt hyvin muistiin.

Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen


Tämä tarina on niin hyvin kirjoitettu, ja avaa todellakin elämää 1930-luvun Yhdysvaltojen etelävaltioissa. Tämä on mielestäni painava puheenvuoro rasismia ja syrjintää vastaan, miksi onkin todella sääli, että jotkut haluavat poistaa tämän kirjan opetettavien kirjojen listalta Yhdysvalloissa.

***

Mitkä kirjat ovat jättäneet sinuun pysyvän vaikutuksen? 
 

Lisää luettavaa:

Kommentit

  1. Tiikerin lapsi on todella vaikuttava kirja. Pikku Prinssi on sellainen sydämen kirja, joka minullakin on välillä yöpöydällä. Harper Leen Kuin surmaisi satakielen on aivan loistava kirja.
    Minulle Victor Hugon Kurjat on kirja, jonka ottaisin mukaan autiolle saarelle. Siitä löytyy historiaa, rakkautta, seikkailuja, yhteiskunnallisia teemoja jne.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla taitaakin löytyä tuo Kurjat omasta hyllystä, joskus kirpputorilta olen sen noukkinut enkunkielisenä. Pitää yrittää saada se myös luettua. :D

      Poista
  2. Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen on vaikuttava teos. Haluaisin sen hankkia kirjahyllyyni uudistettuna painoksena. Tuulen viemää samoin on vaikuttava,vaikkakin toisella tavalla. Tuo Alician tarina kiinnostaisi. Olen ehkä joskus lukenut sen, mutta en ole ihan varma. Minulla kymmenen vaikuttavimman kirjan kärjessä olisi kyllä Dickensin Kaksi kaupunkia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu Wounded knee olisi kyllä saatava omaan hyllyyn. Minä en ole jostain syystä ikinä lukenut Dickensiä, vaikka aina on pitänyt. Ehkä tuosta olisi hyvä aloittaa? :)

      Poista
  3. Olen lukenut näistä vain Tuulen viemää, ja se on kyllä upea kirja. Harper Leen kirja on ollut minulla lukulistalla pitkään. Tuntuu, että se on niitä kirjoja, joista kuulee vain kehuvaa palautetta. Kiva haaste, taidan napata idean omaan blogiini myös. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen kyl lukemaan Kuin surmaisi satakielen, se on jotenkin niin vaikuttava lukukokemus, varsinkin kun siellä on Leen omat lapsuudenkokemukset taustalla.

      Kiva, pitää käydä sitten lukaisemassa sun postaus! :)

      Poista
  4. Tiikerin lapsi kolahti ja kovaa. Etenkin ymmärrys siitä, että lapsi saattaa kokea tilanteet aivan eri tavalla kuin aikuinen.

    VastaaPoista
  5. Minäkin nimeäisin tuohon yhden Haydenin. Nimittäin Aavetytön. Tositarina pienen Jadien tarinan. Mutta muut kyllä menevät vielä mietintään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haydenilla on kyl niin monia hyviä kirjoja. Aavetyttö ei äkkiseltään kuulosta tutulta, joten en usko että olen sitä lukenut. Olisi toisaalta hyvä tehdä vähän paluuta Haydenin kirjojen pariin, siitä on vierähtänyt jo tovi kun niitä on tullut luettua. :)

      Poista
  6. Haydenin Tiikerin lapsi taisi olla ensimmäinen Haydenilta lukemani kirja. Sen jälkeen tuli luettua lähes kaikki muutkin hänen kirjansa, mutta lukemisesta on jo aikaa.

    Kuin surmaisi satakielen oli vaikuttava, sen voisi melkein joskus lukaista uudelleen! Pikku prinssin olen lukenut useammankin kerran: etenkin se kettu jäi siitä mieleeni. <3

    Minulla on tuo Osamu Dazain kirja omassa hyllyssäni enkuksi ja aloin sitä jo kerran lukea, mutta ajankohta oli tuolloin kertakaikkisen väärä ja jätin sen kesken. Jotkin kirjat vaativat ihan tietynlaisen mielentilan ja tuo Dazain kirja on juuri sellainen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Dazain kirja todellakin vaatii siihen sopivan mielentilan... Mulla se tuli luettua tosi nopsaan, mutta sen jälkeen oli pakko valita jotain aiheeltaan kevyempää luettavaa. Muumilaakson marraskuu oli hyvä valinta siihen. x)

      Poista
  7. Mielenkiintoisia (klassikko)teoksia kuuluu kyllä sinun top kymppiisi. Olen noista lukenut vain Tuulen viemää sekä Sapiensin, josta kirjoitinkin pitkän postauksen blogiini. Se kuuluu kyllä minullakin vaikuttavimpiin teoksiin, joita olen lukenut. Ehkäpä minäkin vielä tartun tähän haasteeseen ja mietin oman top-10-listan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vain! On aina hauska nähdä, että mitkä teokset ovat tehneet muihin vaikutuksen :)

      Poista
  8. Olipa mukavaa lukea sulta tää lista! Jännää nähä myös, että miten tää lista vuosien myötä itelläki muuttuu ja kehittyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että kävit lukemassa. Kyllä varmasti muuttuu, kun aina löytyy lisää uusia ja vanhoja helmiä. :)

      Poista

Lähetä kommentti

Blogin luetuimmat tekstit