Dee Brown: Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen


Brown, Dee: Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen
Lännen valloitus intiaanien näkökulmasta
Otava, 2016. 495 s.
Alkup. englanninkielinen julkaisu 1970

"He antoivat meille monia lupauksia, enemmän kuin voin muistaa, mutta he pitivät vain yhden: he lupasivat ottaa meidän maamme ja he ottivat sen."
- Sioux-päällikkö Punainen Pilvi

Monesti kun lukee Yhdysvaltojen historiasta, tulee lukeneeksi uudisasukkaiden saapumisista, vapaussodasta, sisällissodasta, orjuudesta... jotain mainintoja saattaa olla intiaaneista, mutta siihen ei yleensä uppouduta liiaksi. Ja jos kerrotaankin enemmän, niin se harvoin on heidän omalla äänellään. Tiedän miten Yhdysvaltain intiaaneille kävi järkyttävän uudisasukkaiden virtauksen alla, mutta en oikeastaan sen enempää yksityiskohtia.

Tässä alkujaan 1970-luvulla julkaistussa kirjassa lännen valloitusta kuvataan nimenomaan intiaanien näkökulmasta. Kirjassa kerrotaan väkivaltaisista intiaanisodista, päättyen Wounded Kneen massamurhaan, ja siitä miten melkein kaikki intiaaniheimot hävitettiin kokonaan. Olisiko sopivampaa puhua kansanmurhasta? Tämä kirja on täynnä petettyjä lupauksia ja verilöylyjä. Ääneen pääsevät suuret päälliköt, kuten Istuva Härkä, Geronimo, Punainen Pilvi ja Hullu Hevonen, jotka olivat huolissaan heimojensa tulevaisuudesta, yrittivät puolustaa oikeuksiaan maahansa, kulttuuriinsa ja elintapaansa, solmia rauhaa ja lopulta käydä sotaa uudisasukkaiden kanssa.

"Ainoa hyvä intiaani on kuollut intiaani." - Kenraali Sheridanin sanoista hioutunut amerikkalainen aforismi

Tämä kirja tuntui niin hullulta. Miten pienestä monet verilöylyt saivat alkunsa, miten ahneita uudet tulokkaat olivat kullan ja rikkauksien perässä... Ihmishenget eivät merkinneet mitään, kunhan saa kaivaa kultaa jossain ja ilmaista maata itselle. Ja minua aina jaksaa ihmetyttää miten julmia ihmiset ovat voineet olla ja ovat edelleen toisilleen. Tässä kirjassa tosiaan kuvataan intiaaniheimojen ja kylien, myös naisien ja lapsien, kokemia verilöylyjä yksityiskohtaisesti ja se on julmaa luettavaa, en suosittele siis kovin herkille. Dee Brown perustaa kirjansa tiedot aitoihin arkistoista löytyneisiin dokumentteihin. Toki kirjoissa mainitaan myös ne uudisasukkaat ja kenraalit, jotka vastustivat intiaanien julmaa kohtelua, mutta heitä ei juurikaan ylemmillä tahoilla kuunneltu, valitettavasti.

Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen antaa tärkeän näkökulman Yhdysvaltojen historiaan. Yhdysvaltojen intiaaniheimot kohtasivat saman karun kohtalon kuin monet muutkin alkuperäiskansat Etelä- ja Keski-Amerikassa kokivat eurooppalaisten kynsissä. Inkat, Atsteekit, Mayat... HBO:lta ilmestyi tähän kirjaan perustuva, monta Emmy-palkintoa voittanut tv-elokuva vuonna 2007. Se olisi kyllä mielenkiintoista nähdä. Kirjan alakuloinen kansikuva heijastelee omalla tavallaan intiaanien kokemaa kohtaloa.

Kommentit

  1. Tekstisi sai minut kiinnostumaan syvästi kirjasta, sillä olenkin haikaillut tämän tyyppistä teosta, jossa intiaanit saavat oikeasti äänensä kuuluville. Intiaanit ovat kansana aina kiinnostaneet minua, joten senkin takia kirja päätyisi lukulistalle. Hienoa, että kirjoitat vähän vanhemmista ja hieman tuntemattomistakin kirjoista :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että kiinnostuit! Intiaanit, ja kaikenlaiset kulttuurit, ovat aina kiinnostaneet minuakin. En oikeastaan muista miten tämän kirjan löysin kirjastosta, mutta nimi oli niin kiinnostavan kuuloinen, että pakko oli lainata. :)

      Poista

Lähetä kommentti