Diana Gabaldon: Tuliristi (Matkantekijä #5)


Gabaldon, Diana: Tuliristi
Gummerus, 2006. 1320 s.

Dodii, johan tämä urakka tuli päätökseen! Tämän elementtiharkon lukemisessa menikin melkein kolme kuukautta, aloitin Tuliristin nimittäin ensimmäisen kesämaratonin yhteydessä kesäkuussa. Vaikka kirjan lukemisessa vierähti tovi, tämä ei silti ollut huono lukukokemus millään tapaa. Gabaldon, tuo historiallisen romaanin kuningatar, onnistui jälleen kerran punomaan yhteen mielenkiintoisen aikamatkan 1700-luvulle, tällä kertaa Pohjois-Amerikkaan. Tuliristi on Matkantekijä-kirjasarjan viides osa.

Claire ja Jamie sekä Brianna ja Roger asuvat Fraserin harjulla, syrjäisessä paikassa Pohjois-Carolinassa. Sotaa he eivät pääse pakoon täälläkään: eletään 1770-lukua ja ilmassa alkaa puhaltaa Yhdysvaltain vapaussodan tuulet, ja Claire tietää hyvin kumpi puoli sen tulee voittamaan.

Romaani on vähän yli 1300 sivua pitkä, ja tarinaa siinä totisesti riittää. Clairen ja Jamien elämä ei ole helppoa 1700-luvulla, kun lääkkeitä ja parannuksia ei ole olemassa joka tautiin, haavat ja käärmeenpuremat voivat olla kohtalokkaita, ja kaikki täytyy valmistaa alusta alkaen itse. Gabaldon kuvaa mielestäni hienosti (kuten aina) kyseistä aikakautta; luontoa, ihmisiä ja ylipäätään elämistä tuolloin.

Tarinassa on paljon vanhoja tuttuja hahmoja, mutta myös talo täynnä uusia tuttavuuksia. Lapsia juoksee pitkin poikin, häitä ja ristiäisiä vietetään, Fraserin harjulta matkustetaan milloin mihinkin. Tapahtumaa tässä kirjassa kyllä riittää, mutta ennen kaikkea tämä tuntuu johdannolta seuraavaan osaan, jossa sota on varmastikin jo suuremmassa roolissa (luulisin). Vaikka kirja tuntuu rönsyilevän sinne tänne, niin lopulta muutamat langanpäät solmitaan yhteen ja kiinnostavia avoimia kysymyksiä jää jatko-osaa varten.

Kaiken kaikkiaan tämä ei noussut minun lemppariksi Matkantekijä-sarjasta, muihin osiin verrattuna tapahtumat eivät olleet yhtä dramaattisia ja mieleenpainuvia. Gabaldonin tekstiin on kuitenkin mukava uppoutua, ja on ihana aina päästä seuraamaan taas Clairen ja Jamien elämää.

Jos olet historiallisten romaanien ystävä, eikä romantiikkakaan haittaa sinua, niin tartu ihmeessä tähän kirjasarjaan! 💜

Kommentit

 1. Voi olen historiallisten romaanien ystävä ja olen lukenut tämän sarjan ennen blogiaikaa. Hieno sarja, joka löytyy myös kirjahyllystä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kans alkanut keräilemään näitä, harmittaa vain kun kaikki ei ole samaa kansikuvasarjaa minulla. Liian innoissani olen mennyt ostamaan muutaman pokkarinkin :D

   Poista
 2. Gabaldon on kyllä hyvä! Mulla on tästä sarjasta viimesin kirja lukematta. Jospa joku päivä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ja eikös Gabaldon ole kirjoittamassa jo uutta osaakin tähän sarjaan. :D Näissä ei onneks lukeminen ihan heti lopu kesken...

   Poista

Lähetä kommentti