maanantai 9. elokuuta 2021

Nothing Gold Can Stay

"She was less of what she had been, the blue rubbed from her eyes, flesh freed from the chandelier of bone. He touched what once had been a hand. The river whispered to him that it would not be long now.”

 

 

Amerikkalaisen Ron Rashin novellikokoelma Nothing Gold Can Stay on rujon kaunis, hiljaisen kuolettava, tyyni ja rauhaton... 

Tämä on omalla tavallaan runollinen kuvaelma elämästä Yhdysvaltojen vuoristoisessa Appalachiassa, kuvaten hetkiä erilaisten ihmisten elämästä ja kuolemasta siellä täällä, kaukana menneisyydessä tai tässä hetkessä. Kaikille heille on yhteistä Appalachian armoton mutta kaunis luonto. Rash tutkailee novelleissaan sekä ihmismielen että vuoriston valoisia ja pimeitä kolkkia.

Minulle mieleen painautui etenkin novelli, jossa nuori tyttö astelee jokeen ja myöhemmin etsintäryhmä hänen perässään. Rash kuvailee jotain surullista ja kamalaa oudon kaunein ja seesteisin sanankääntein. Osa novelleista jää avoimeksi, jättäen lukijan mietiskelemään mitä mahtoi henkilöille tapahtua. Yleensä en välitä avoimista lopuista, mutta tähän novellikokoelmaan se tuntuu sopivan.

Tykkään tällaisista teksteistä, jotka maalaavat käsinkosketeltavan kuvan ja tunnelman ajasta ja paikasta. Näissä on samanlaista henkeä kuin Annie Proulxin Kertomuksia Wyomingista -novellikokoelmissa.

***

Ron Rash: Nothing Gold Can Stay - Stories

Harper Audio 2013, 5h 55min. Lukijat: Alexander Cendese, Robert Petkoff, Prentice Onayemi, Christian Baskous, Phoebe Strole

Kuunneltu Nextorysta englanniksi

***

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti