Ayaan Hirsi Ali: Pakomatkalla


Hirsi Ali, Ayaan : Pakomatkalla
Tammi, 2008. 405 s.


Ayaan Hirsi Ali alkoi henkilönä kiinnostaa minua, kun näin hänet jossakin Bill Maherin haastattelussa. Tiesin jotain myös hollantilaisesta elokuvaohjaajasta Theo van Goghista ja hänen murhastaan. Ajattelin, että Pakomatkalla olisi hyvä valinta Oksan hyllyltä -blogin Naisen tie -lukuhaasteeseen, jonka ansioista pitkästä pitkästä aikaa sain taas aikaiseksi tarttua elämäkertaan. Ja onneksi tartuin! Tämän naisen tarina on hämmästyttävä.

Somalialaissyntyinen Ayaan vietti lapsuutensa Somaliassa, Saudi-Arabiassa, Etiopiassa ja Keniassa, muuttaen jatkuvasti paikasta toiseen. Monen mutkan kautta hän päätyi hakemaan Hollannista turvapaikkaa paetakseen isänsä järjestämää avioliittoa. Siellä häntä alkoi kiinnostaa tämä rauhanomainen yhteiskunta, ja hänestä kasvoikin näkyvä yhteiskunnallinen vaikuttaja. Monet hänen terävät ja suorasanaiset lausuntonsa (ja kritiikkinsä) islaminuskoa kohtaan ovat johtaneet siihen, että hänen täytyy elää alituisesti piilossa ja loputtomien turvatoimien keskellä.

Tämä kirja sai minut ihastumaan Ayaaniin entisestään. Hän kirjoittaa lapsuudestaan, nuoruudestaan ja kasvamisestaan aikuiseksi monien eri kulttuurien keskellä niin elävästi ja rohkeasti, että kirja oikein tempaisi mukaansa. Miten haastavaa on varmasti ollut lapsena opetalla moneen kertaan uusi kieli ja uuden maan tavat aina muuton jälkeen. :/ Oli todella mielenkiintoista päästä kurkkaamaan esimerkiksi Saudi-Arabian gender apartheid -yhteiskuntaan ja verrata sitä klaanisuhteisiin vahvasti perustuvaan Somaliaan tai Keniaan, jotka ovat kaikki hyvin hyvin erilaisia kulttuureja.

Tolerance of intolerance is cowardice.
- Yksi Ayaanin kuuluisimmista lausahduksista. Ja hyvin totta.

Oli myös mielenkiintoista seurata jonkun matkaa eurooppalaiseen yhteiskuntaan, etenkin sellaiseen kuin Hollanti, ja mitä kaikkea Ayaan pisti merkille sen ihmisistä ja käyttäytymisestä. Nämä ovat sellaisia asioita, mitä ei juuri itse tule huomanneeksikaan. Kaikki säännöt, järjestys, aika... Ayaan nousi lopulta poliitikoksi Hollannissa, asianaan muun muassa edistää maahanmuuttajanaisten asemaa yhteiskunnassa. Niin suvaitsevainen yhteiskunta kuin Hollanti onkin, sekin saa osansa terävistä sanoista: kaiken suvaitsevuuden keskellä, ja juurikin sen varjolla, lakaistiin kätevästi maton alle etenkin maahanmuuttajanaisten kohtaamat vääryydet kunniamurhista sukupuolielinten silpomisiin.

Ayaan päätyi tekemään provosoivan lyhytelokuvan nimeltä Alistuminen yhdessä van Goghin kanssa, jossa otettiin kantaa Koraanin naisia väheksyviin teksteihin, ja yleisesti naisten asemaan islamilaisissa yhteiskunnissa. Tästä suuttunut muslimimies hyökkäsi Theon päälle kadulla, ampuen häntä, viiltäen tämän kurkun auki ja lopuksi vielä iskien veitsen Theon rintaan, jossa oli kiinni Ayaanin henkeä uhkaava kirje: Ayaan on seuraava.

Tämä loputon kuolemanuhka ei ole pysäyttänyt Ayaania arvostelemasta oman kulttuurinsa asenteita ja uskontoa johon hänet kasvatettiin, mikä on hieno asia. Ayaan kävi pienenä tyttönä läpi sukupuolielinten silpomisen, hän kasvoi väkivaltaisessa kodissa ja kyseenalaisti monessa vaiheessa jo kasvaessaan sen, miksi naisia kohdellaan niin eri tavoin kuin miehiä. Hän haluaa parantaa naisten, homojen ja muiden vähemmistöjen asemaa monissa islamilaisissa kulttuureissa, joissa löytyy vielä työnsarkaa. Kaikilla täytyisi olla vapaus elää elämäänsä niin kuin haluavat, ilman pelkoa kunniamurhasta tai joutumisesta oman yhteisönsä hylkiöksi.

Kirjan nimi Pakomatkalla on oikein osuva, sillä sitä tämän naisen elämä tuntuu aina olleen ja valitettavasti tulee olemaan tulevaisuudessakin. Elämäkerta teki minuun suuren vaikutuksen, ja koko tunteiden skaala tuli käytyä läpi tätä lukiessa. Kunnioitan paljon tällaisia vahvoja, suorasanaisia hahmoja, joita ei pelotella hiljaisiksi sitten millään. 💜

Muualla luettua: Kolmaslinja, Kattona taivas, Pieni kirjasto

Helmet-lukuhaasteessa täyttyisi hyvin moni kohta tällä kirjalla, muun muassa:
1. Kirjassa muutetaan,
14. Kirjan tapahtumat sijoittuvat kahteen tai useampaan maahan,
17. Kirja käsittelee yhteiskunnallista epäkohtaa,
26. Kirja kertoo paikasta, jossa et ole käynyt,
33. Selviytymistarina...
Päädyin kuitenkin täyttämään kohdan 18. Kirja kertoo elokuvan tekemisestä

Tämä on myös ensimmäinen lukemani kirja Naisen tie -lukuhaasteeseen.

Lisää luettavaa:

Kommentit

Lähetä kommentti

Blogin luetuimmat tekstit