lauantai 13. tammikuuta 2018

Deadwood (tv-sarja 2004-2006)

Selasin HBO Nordicia tuossa yksi päivä, ja törmäsin siellä tähän sarjaan, joka on tullut jo aikoja sitten. Jostain syystä en ole ikinä tullut katsoneeksi tätä, vaikka Deadwood on aiheensa puolesta oikein mielenkiintoisen kuuloinen sarja: Pohjois-Amerikka, 1800-luku, kultaryntäys, ei lakia...


Sarja lähtee liikkeelle siitä, kun Montanan sheriffi Seth Bullock päättää lopettaa työnsä ja lähteä perustamaan uutta yritystä, rautakauppaa, ystävänsä Sol Starin kanssa Deadwoodiin. Deadwood on paikka johon monenlaiset onnenonkijat tulevat ympäri Amerikkaa ja maailmaa perustamaan yrityksiä ja etenkin kaivamaan kultaa. Lain ulkopuolelle jäävässä kaupunginpahasessa lankoja pitelee tiukasti käsissään Gem's Saloonin Al Swearengen, jolla on sormensa pelissä jos minkälaisessa bisneksessä aina prostituutiosta huumekauppaan ja muuhun rikollisuuteen.

Tämä on yksi parhaita sarjoja mitä olen vähään aikaan katsonut. Sarjan käsikirjoitus on aivan mahtava, henkilöhahmot loistavia (etenkin Al, Calamity Jane, E. B. Farnum... Ja melkeinpä kaikki muutkin), pikimustaa huumoria viljellään läpi sarjan ja draamaakin on riittämiin. Näyttelijät ovat ihan nappivalintoja, todellakin! Ian McShane taisi voittaa Alin roolistaan Golden Globen.

Kiinnostavan sarjasta tekee myös sen historiallinen tausta: sarja perustuu osittain tositapahtumiin (toki fiktiivisiä hahmoja ja tapahtumia on myös mukana). Deadwood on siis oikeasti olemassa, historiallinen konteksti esimerkiksi intiaanien kohtelusta ja sopimuksista on totuudenmukaista, ja suurin osa näistä henkilöistä on myös oikeasti ollut olemassa. Toki heidän tarinaansa on rutkasti väritetty, mutta esimerkiksi Al taisi olla oikeassa elämässä jopa julmempi kuin tv-sarjassa, mikä kertoo jo aika paljon miehen julmuudesta... Seth Bullock lähti oikeastikin perustamaan rautakauppaa yms. Sarjassa vilahtelee monia kuuluisia lännen sankareita aina Wyatt Earpista Wild Bill Hickokiin. Tosi mielenkiintoista materiaalia kaikin puolin!

Tätä on tullut kolme kautta, 12 jaksoa per kausi. Suosittelen tsekkaamaan sarjan, etenkin jos sinua kalvaa jonkinnäköinen GoT-ikävä (huomasin sarjan vähän lievittäneen sitä), olet kiinnostunut aikakaudesta tai kaipaat muuten vain loistavasti kirjoitettua sarjaa katsottavaksi. Jos et tykkää väkivaltaisista kohtauksista, niin silloin tämä ei ehkä ole sinulle...

❄❄❄

Oletteko katsoneet sarjan ja mitä olitte mieltä? 

4 kommenttia:

 1. Deadwood on loistava! Ihan kautta aikain lempparisarjojani, hahmot ja miljöö kerta kaikkiaan mahtavia. Deadwood-ikävään auttaa sitten toinen hiukan samoissa meinigeissä ja ajankohdissa tapahtuva Hell on Wheels. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos vinkistä. Tämän todellakin aion katsoa, niin paljon minua kiinnostaa tuo ajanjakso. - Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että kiinnostuit, ja oikein mukavaa sunnuntaita sinullekin! :)

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...