*Ajattomia satuja ja tarinoita* -lukuhaaste, luetaan lasten- ja nuortenkirjallisuuden klassikoita!


(Kuvaa saa käyttää haasteeseen liittyvissä jutuissa)

Olen jo pidemmän aikaa halunnut tutustua paremmin tunnettuihin lasten- ja nuortenromaaneihin ja satuihin. Minulle sadut ovat tulleet tutuiksi lähinnä Disney-leffojen ja TV-sarjojen kautta, enkä juurikaan muista lukeneeni klassikkoteoksia Ronja Ryövärintytärtä lukuun ottamatta. Muistan lapsuudesta erityisesti telkkarissa pyörineet piirretyt Peukaloisen retket ja Muumit (tietysti). Ja sitten liudan Disneyn animaatioita aina Prinsessa Ruususesta Peter Paniin. Siispä keksinkin pistää tämmöisen haasteen pystyyn, jospa tälle tutustumisretkelle saisi matkakumppaneita mukaan. :)

Haasteen tavoitteena on tutustua lasten ja nuorten kaunokirjallisuuden klassikkoteoksiin. Tämä on ihan matalan kynnyksen haaste, elikkä osallistumiseen riittää yhden kirjan tai yhden sadun lukeminen. Tietenkin voi lukea niin monta kuin haluaa, ja mitä enempi sitä parempi. :D Toivoisin, että jokainen valikoisi ainakin yhden sellaisen, jota ei ole aikaisemmin lukenut.

Haaste alkaa tästä päivästä ja päättyy 30.6.2017. Julkaisen sitten postauksen, johon jokainen voi linkittää oman koostepostauksen luetuista kirjoista. Blogittomat voivat osallistua listaamalla 30.6. -päivän postauksen kommenttikenttään lukemansa kirjat. Somessa voi käyttää hashtagia #klassikkotarinat.

Toivottavasti tämä herättää keskustelua, tuo mieleen lapsuuden muistoja, avartaa kirjallisuuden maailmaa entistä enemmän, herättää kipinän lukea enemmän klassikoita... Ja kaikkea muuta. Tervetuloa osallistumaan! :)

Jäin miettimään, miten määritellään klassikko. Mieleeni tuli: aikaa kestänyt, monta lukukertaa kestävä, universaaleja teemoja sisältävä teos. Löysin myös Helmet.fi sivustolta hienon artikkelin, johon kannattaa tutustua: Mikä tekee klassikosta klassikon?

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden klassikkojen kirjo on laaja, aina ikivanhoista opettavaisista saduista seikkailukertomuksiin ja heppakirjoihin. Samalla kirjailijalla usein montakin klassikkoteosta, mutta tässä on muutama kirjavinkki näin alkajaisiksi:

Kotimaisia:

Aapeli: Koko kaupungin Vinski
Aili Somersalo: Mestaritontun seikkailut
Anni Polva: Tiina-kirjat
Anni Swan: Satuja
Elina Karjalainen: Uppo-Nalle
Jalmari Finne: Kiljusen herrasväki
Jorma Kurvinen: Susikoira Roi -kirjat
Kirsi Kunnas: Tiitiäisen satupuu
Marjatta Kurenniemi: Onneli ja Anneli -kirjat
Mauri Kunnas: Koiramäen lapset
Oiva Paloheimo: Tirlittan
Tove Jansson: Muumipeikko ja pyrstötähti 
Yrjö Kokko: Pessi ja Illusia
Zacharias Topelius: Koivu ja tähti

Ulkomaisia:

A.A. Milne: Nalle Puh
Antoine de Saint-Exupéry: Pikku prinssi
Astrid Lindgren: Veljeni, Leijonamieli
Beatrix Potter: Petteri Kaniini
Carlo Collodi: Pinokkion seikkailut
C. S. Lewis: Velho ja leijona
Edgar Rice Burroughs: Tarzan-kirjat
Enid Blyton: Viisikko-kirjat
F. H. Burnett: Salainen puutarha

Grimmin sadut: Lumikki
Gösta Knuttson: Pekka Töpöhäntä
H. C. Andersen: Ruma ankanpoikanen
J. M. Barrie: Peter Pan
Jules Verne: Maailman ympäri 80 päivässä
Kenneth Grahame: Kaislikossa suhisee
Laura Ingalls Wilder: Pieni talo preerialla
Lewis Carroll: Liisa ihmemaassa
L. Frank Baum: Ihmemaa Oz

Mark Twain: Huckleberry Finnin seikkailut
Michael Ende: Tarina vailla loppua
P. L. Travers: Maija Poppanen
Richard Adams: Ruohometsän kansa
Roald Dahl: Jali ja suklaatehdas
Robert Louis Stevenson: Aarresaari
Rudyard Kipling: Viidakkokirja
Selma Lagerlöf: Peukaloisen retket villihanhien seurassa
Tuhannen ja yhden yön tarinat: Aladinin taikalamppu


Kommentit

 1. Voi että! Tänä vuonna tuntuu blogimaailmaan putkahtamaan toinen toisensa perään haasteita johon tahdon osallistua - niin tähänkin. Luen jonkin verran lastenkirjoja ja klassikoissa on monta sellaista joihin tahdon palata. Mukana siis ilman muuta <3

  VastaaPoista
 2. Komppaan Kristaa, satumainen haaste. Blogistani löytyy aika monta kirjaa listaltasi alkaen Tiitiäisen satupuusta ja monet Tove Janssonin kirjat ja Mauri Kunnaksen kirjat myös Roald Dahlia löytyy kolme arviota, kolme Onneli ja Anneli kirjaa, Peukaloisen retket ja tietysti Pikku Prinssi jne. Tuon Viidakkokirjan haluaisin tuoda blogiin. Oi Tirlittan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa ja tervetuloa mukaan! :) Sulla on klassikot jo hyvin hallussa. :D Viidakkokirja on yks mun lemppareista Disneyn animaatioista ja haluaisin myöskin lukea kirjan.

   Poista
 3. Jee, ihan mahtava haaste! Mä kerkesin viime vuonna lukemaan jo monet lastenkirjaklassikot(Liisa Ihmemaassa, Ronja Ryövärintytär, Peppi Pitkätossu, Meidän Marikki, Veljeni Leijonamieli, Nalle Puh. Anni Swaniakin luin ja melkein kaikki muumit ja useamman Pekka Töpöhännän, Grimmin veljeksiä jne.), mutta kyllähän niitä ehdottomasti tälle vuodellekin riittää. Tämä haaste sopii mulle lastenkirjaklassikoiden ystävänä vähän liiankin hyvin. Onneksi pari tähän sopivaa löytyy lukemattomana vielä omasta hyllystä. Voih, kiitos ihanasta haasteesta. ♥
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, tervetuloa mukaan. :) Lastenkirjaklassikkojen kirjavassa valikoimassa riittää tutustumista vaikka kuinka, kun sille tielle lähtee. :D

   Poista
 4. Olen mukana! Minun on muutenkin ollut tarkoitus lukea Muumeja, Mauri Kunnasta ja Onnelia ja Annelia :)

  VastaaPoista
 5. Osallistun, oikein mukava haaste! Uppo-Nalle menee omalle lukulistalleni. Olen jo jonkin aikaa halunnut kokeilla, miten se minuun näin aikuisena uppoaa - en nimittäin lapsena innostunut Uppiksesta laisinkaan. :) Anni Swaniakin olisi ihana lukea, ja C. S. Lewisin kirjoja. Niistä olen nähnyt vain elokuvaversioita, mutta kirjat ovat jääneet lukematta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, tervetuloa mukaan. :) C. S. Lewisin kirjat ovat olleet mullakin pitkään lukulistalla. Muistan katsoneeni ainakin yhden noista leffoista, ja lapsena tuli telkkarista tv-sarja jota seurasin myös.

   Poista
 6. Ihana haaste. Pistänpä itselleni muistiin.

  VastaaPoista
 7. Ihana haaste! Lukupinossa olisikin valmiiksi mm. tammikuun lukupiirikirja Velho ja leijona sekä toukokuun lukupiiriteos Tarina vailla loppua. Tulen varmaan lukemaan enemmänkin lanuklassikoita kesään mennessä, eli lähden innolla mukaan. :)

  VastaaPoista
 8. Kiva haaste. Mukana! Itse ajattelin pistää pystyyn Lapsuuteni suosikit -haasteen, jossa tarkoitus olisi lukea läpi omia vanhoja suosikkejaan. Nyt huomasin tämän sinun haasteesi, ja mietin, meneeköhän vähän liikaa päällekäin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, hienoa. Tervetuloa. :D Saattaa se vähän päällekkäin mennä, mutta ainahan blogosfääriin haasteita mahtuu. Pääasiahan on lukeminen ja lukemaan innostaminen, ja siihen haasteet ovat ihan hauskoja välineitä. :)

   Poista
  2. Haastavaa lukemista -blogin yp:nä voin olla Jennyn kanssa samaa mieltä, että aina mahtuu lisää haasteita. Päällekäisyys ei haittaa, sillä sitten on helpompaa osallistua useampaan haasteeseen, kun samoilla teoksilla voi osallistua. Minullahan on omassa blogissani se koko vuoden mittainen Uudelleen luettua -haaste, joka sopii hyvin tuon Kian ideoiman Lapsuuteni suosikit -haasteen kanssa suoritettavaksi, aion ainakin itse lukea yläasteaikaisia lemppareitani. :)

   Poista
 9. Voin osallistua tähän. Ennen haasteaikaa bloggasin juuri Koko kaupungin Vinskistä ja Uppo-Nallesta ja Liisasta Ihmemaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa että osallistut, tervetuloa! :)

   Poista
  2. Hieman laiha kooste:
   http://jokkenrunot.blogspot.fi/2017/05/ajattomia-satuja-ja-tarinoita.html

   Poista
  3. No niin, kiva että osallistuit! :) Tässä on vielä kuukausi aikaa haasteessa, joten koontipostausta kaikista luetuista (tai ainakin luetuimmista) kirjoista on luvassa sitten varmaankin heinäkuun puolella. :D

   Poista
 10. Mainio haaste, olen mukana. Juuri joulukuussa kuuntelin äänikirjana Peukaloisen retket, tosin nimellä Nils Holgerssonin ihmeellinen matka. Minulla on meneillään Tiina-kirjojen hidas läpiluenta, joten eiköhän niitäkin osu muutama haasteaikana.

  VastaaPoista
 11. Mukana ollaan! Paljon on haasteita tänä vuonna pistetty pystyy, mutta ajattelin yhdistää tämän Suomi100 haasteeseen ja lukea ainakin kotimaisia lastenkirjaklassikoita:)

  VastaaPoista
 12. Osallistun myös! Koskaan ei voi olla liikaa lukuhaasteita :D

  VastaaPoista
 13. Onpa kiva haaste, veisi mukavasti sen tavallisen luettavan ulkopuolelle. Enköhän ainakin yhden kirjan saa luettua keskikesään mennessä!

  VastaaPoista
 14. Oiii, ihana haaste! <3 Haluan ehdottomasti osallistua! (Toivottavasti ehdin ja muistan - olen vähän huono näissä haasteissa! :P)

  VastaaPoista
 15. Hieno haaste! Osallistun ainakin tällä Kurenniemen Putti ja pilvilaivat -kirjalla, ja yritän muistaa aikanaan linkittää koosteenkin:

  http://sininenlinna.blogspot.fi/2017/02/marjatta-kurenniemi-put-on-i-ja.html?m=1

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että osallistut! :) Kävin lukemassa postauksesi, ihanan kirjan olet valinnut. Onneli ja Anneli -kirjat ovat syystäkin nousseet lastenkirjallisuuden klassikoiksi. :)

   Poista
 16. Hieno haaste, joten mukana ollaan:)

  VastaaPoista
 17. Mukana ollaan rakastan vanhoja Lasten ja nuortenkirjaklassikoita. Mm Tiina kirjoista pidän paljon.Myös Astrid Lindgrenin kirjoista pidän. Grimmin sadut myös ovat lemppareita. Seuraavaksi täytyy tutustua Anni Swaniin.

  VastaaPoista
 18. Tämäpä onkin näköjään päässyt livahtamaan ihan ohi silmien, ihana haaste! Ehdottomasti siis mukana. Sain juuri luettua Karhu nimeltä Paddingtonin ja yöpöydän lukupinossa odottelee myös Salainen puutarha.

  VastaaPoista
 19. Haastekoontini löytyy täältä: http://oksanhyllylta.blogspot.com/2017/06/haastekoonti-ajattomia-satuja-ja.html

  Kiitokset mukavasta haasteesta 😊

  VastaaPoista
 20. Täällä minun "muistojen sadut".
  http://sheferijm.blogspot.fi/2017/06/anni-swanista-kaarina-helakisaan.html

  VastaaPoista

Lähetä kommentti