maanantai 30. tammikuuta 2017

Raili Mikkanen: Suomen lasten linnakirja


Mikkanen, Raili: Suomen lasten linnakirja
Kuvittanut Laura Valojärvi
Minerva, 2011. 93 s.

Tule mukaan kurkistamaan pitkiin hämäriin käytäviin, kapuamaan kapeita kiviportaita, katsomaan korkealta kauas, kuvittelemaan menneitä aikoja, tuntemaan vanhojen linnojen ja linnoitusten taikaa!

Suomen lasten linnakirja on ihanasti kuvitettu opus, joka esittelee nimensä mukaisesti erilaisia suomalaisia linnoja: on Olavinlinnaa, Turun linnaa, Suomenlinnaa, Hämeen linnaa... Linnat ovat nähneet monenlaista väkeä, sotia ja rauhan aikaa, eriskummallisia sattumuksia ja kaikenlaista elämänmenoa. Osa linnoista seisoo vielä järkähtämättä paikallaan, osasta on enää rauniot jäljellä.

Kaikille linnoista kiinnostuneille lapsille (ja aikuisille :D) tämä on oiva tietopaketti suomalaisten linnojen historiasta: kuka ne on rakennuttanut, ketä niissä on asunut, mitä niissä on tapahtunut... Kirja sisältää jokaisen linnan kohdalla myös yhden tai useamman kiinnostavan/surullisen/hauskan tarinan siellä sattuneista asioista. Se kertoo esimerkiksi mitä surullista sattui Raaseporin linnaan matkalla olleille Katarinalle ja hänen pienelle pojalleen. Olavinlinnassa taas pidettiin aikoinaan erittäin vaarallista vankia.


Jo pelkän kuvituksenkin takia kirjaa kannattaa vilkaista. Jokaisesta linnasta on nimittäin mahtavat aukeaman kokoiset kuvat, joista välittyy oma tunnelmansa. Ainoa mikä minua ärsytti kirjaa lukiessa oli se, että joku (toivottavasti lapsi) oli ottanut asiakseen värittää kirjan ensimmäisen puoliskon KAIKKI valkoiset kohdat punaisella liidulla.

Kirjaa lukiessa tuli mieleen, miten paljon Suomessakin on vielä paikkoja näkemättä! Ei tarvitse matkustella ulkomaille historiallisten kohteiden takia. Olen käynyt ainoastaan Turun linnaa ja Suomenlinnaa paikan päällä katsomassa, mutta nyt iski kipinä käydä näitä muitakin vilkaisemassa. Siinäpä hyvä idea jollekin lomalle: ottaa auto alle ja kiertää kaikki Suomen linnat! :D Siinä olisikin roadtrippi mun makuun.


4 kommenttia:

 1. Upen näköiset kuvat! Kiitos vinkistä, tätä pitää kokeilla. Linnakierroskin on hyvä idea. Liian monta on tutustumatta, ja kesälomareissuilla kotimaiset linnakohteet ovat aina jotenkin vähän erikoisia, mukavia kohteita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että kiinnostuit! :) Kesä olisikin just otollinen aika linnakierrokselle, jos sellaisen saisi joskus tehtyä.

   Poista
 2. Tuo linnakierroshan kuulostaa upealta idealta. Mullakin olisi vielä monta käymättä. Kotimaan matkailuun olisikin hyvä panostaa, sillä monet kivat paikat on käymättä. En ole esim käynyt lähelläkään Lappia. Kuulostaa kiintoisalta kirjalta, tuollaiset pienet infot on aina niin mukavia yksityiskohtia.
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lappia suosittelen lämpimästi! (terveisin sieltä kotoisin :D)Se on mukavan monipuolinen matkailukohde: kesällä on yötöntä yötä, syksyllä ruska-aikaa, sydäntalvella (marras-tammikuu) kaamos ja paras revontulien bongausaika, lopputalvesta/alkukeväästä yleensä parhaat hiihto/laskettelukelit, jne. ;)

   Minulla puolestani on Itä-Suomi melkeinpä kokonaan näkemättä, mutta olen kuullut huhuja, että siellä on mahtavat maisemat. Olavinlinnahan veisi sinne mukavasti, vaikka muuten linnakierros taitaisi keskittyä enemmäm Etelä/Länsi-Suomeen.

   Poista