Andrzej Sapkowski: Haltiain verta (Noituri #3)


Sapkowski, Andrzej: Haltiain verta
WSOY, 2012. 358 s.
Puolankielinen alkuteos v. 1994

 Haltiat elävät pitkään. Meidän aikakäsityksemme mukaan he ovat lähes kuolemattomia. Heidän silmissään ihmiset olivat jotakin, mikä menee ohi kuin kuivuus, ankara talvi tai heinäsirkkalaumat, mitä seuraa sade, kevät ja uusi sato. He halusivat odottaa.

Olipas jännä palata taas pitkän ajan jälkeen Geraltin seuraan seikkailemaan tähän keskiaikaiseen fantasiamaailmaan. (Piti tosin vähän kaivella muistia, että mitäs siinä edellisessä tapahtuikaan.) Monella tapaa Sapkowskin luoma fantasiamaailma muistuttaa Tolkienin Taru sormusten herrasta -kirjoja: on ihmisiä, kuninkaita, kuningattaria, haltioita, kääpiöitä, maahisia, puolituisia, velhoja... Kuten myös hyvyyttä ja pahuutta, mutta myös paljon harmaata aluetta, näin ehkä Tolkienin kirjoista poiketen? Muita yhtäläisyyksiä en sitten löytänytkään. Sapkowskilla on hyvin tunnistettava ja omaääninen tapa kertoa tarinaa.

Haltiain verta on kolmas osa Andrzej Sapkowskin noituri Geraltista kertovaa kirjasarjaa. Noiturit ovat mutantteja, joille on eliksiirien ja erinnäisten kokeiden avulla syntynyt yli-inhimillisiä kykyjä, ja he tappavat työkseen ja maksua vastaan ihmisiä uhkaavia olioita. Tässä osassa pari vuotta on vierähtänyt sitten edellisen osan eli Kohtalon miekan tapahtumien. Prinsessa Ciri on tätä nykyä noiturien piilopaikassa Kaer Morhenissa oppimassa noiturien tavoin taistelemaan. Tytössä on kuitenkin ilmennyt sellaisia piirteitä, jotka vaativat Geraltia kutsumaan paikalle pätevän velhon, tällä kertaa Triss Merigoldin. Ikuisesti tyttöä ei voida kuitenkaan noiturien luona piilotella...

Sillä välin muualla maailmassa sota alkaa nostaa rumaa päätään ihmisten ja ei-ihmisten välillä. Pelottavat, oraviksi kutsutut metsähaltiat ovat alkaneet tehdä sissihyökkäyksiä ihmisten hallinnoimille alueille ja kaikkien osapuolten on täytynyt alkaa valita puoliaan. Monet tahot ovat kuulleet Geraltin liikkuneen tytön kanssa, jonka ajatellaan olevan Cintran leijonanpentu, Prinsessa Ciri. Näin ollen Geraltia ja Ciriä etsitään joka puolella, eikä kaikkien tahojen aikeet ole todellakaan hyvät.

Tämä on oikeastaan ensimmäinen kirja, joka on täysverinen romaani tässä sarjassa. Viimeinen toivomus ja Kohtalon miekka olivat molemmat melkein enemmän novellikokoelmia, jossa tarinoita kerrottiin monta, vaikka toki kaikessa oli aina jokin punainen lanka tapahtumia yhdistämässä. Tässä moista hyppimistä ei ole, vaan tarina kulkee jouhevasti eteenpäin. Toki välillä näkökulmat vaihtuvat esimerkiksi Valvatin, Geraltin ja Cirin välillä.

Tämä on minun lempikirja sarjasta tähän mennessä! Tykkäsin lukea etenkin Cirin näkökulmasta kerrottua tarinaa, hänen ajastaan Nenneken luona ja molempien velhojen Trissin ja Yenneferin huostassa. Sota ja poliittiset juonittelut toivat lisää mielenkiintoa kirjaan, lukija kuulee sodasta tavallaan yhtälailla huhupuheena kuin Geralt ja muutkin, jotka ovat eläneet piilossa. Parin vuoden ajanjaksoa edellisen ja tämän osan välillä valotetaan aina silloin tällöin ja sekin avautuu lukijalle pikkuhiljaa. Sapkowski jättää monestikin asioita lukijalle rivien välistä pääteltäväksi, eikä avaa kaikkea ihan juurta jaksaen.

Sapkowski on tunnettu jouhevasta ja kärkevästä dialogistaan ja sitähän ei tästäkään jäänyt puuttumaan: välillä saatetaan mennä montakin sivua pelkän dialogin varassa. Tarinassa on myös mukavan monipuolinen ja monisävyinen galleria henkilöhahmoja, mistä tykkään aina. (Mikään ei ole ärsyttävämpää kuin latteat päähenkilöt.) Kirjassa on läsnä myös tuttu kuivahko huumori, mutta muuten tunnelma tuntui jo paljon synkemmältä kuin edellisissä osissa: on uhkaavaa sodan vaaraa, Cirin pelottavia unia ja muutenkin painostava tunnelma. Teemana kaiken takana on muun muassa toisenlaisuuden pelko, luonnon tuhoaminen, sotien järjettömyys...

Loppu jäi melko jännittävään kohtaan ja todellakin kiinnostaisi tietää miten näille hahmoille loppujen lopuksi käy. Minkä puolen kukin valitsee? Suosittelen näitä kirjoja kaikille fantasian ystäville ehdottomasti. 😊

En malttais odottaa sitä Netflixin sarjaa! Äääk!


***

Noituri-sarjassa tähän mennessä ilmestyneet:

Viimeinen toivomus
Kohtalon miekka
Haltiain verta
Halveksunnan aika
Tulikaste
Pääskytorni
Järven neito
Myrskykausi

Kommentit

Viikon luetuimpia