Genius (elokuva 2016)Tuossa menneenä viikonloppuna tuli katsottua tällainen leffa kuin Genius vuodelta 2016. Se perustuu tositapahtumiin ja kertoo muun muassa Ernest Hemingwayn ja F. Scott Fitzgeraldin kanssa työskennelleestä kustannustoimittajasta Maxwell Perkinsistä, ja hänen työsuhteestaan (ja ystävyydestään) kirjailija Thomas Wolfen kanssa.

Elokuvan alussa Perkins saa työpöydällensä pitkääkin pidemmän käsikirjoituksen, johon hän uppoaa totaalisesti. Hän päättää julkaista kirjan, ja näin alkaa vuosia kestänyt työsuhde hyvin tuotteliaan ja runollisen kirjailijan Thomas Wolfen kanssa. Myrskyjä ja haasteita tämän parivaljakon ystävyydestä ei ainakaan jäänyt puuttumaan. Dramaattinen Wolfe ja rauhallisuuden perikuva Perkins eivät voisi persoonina olla kauempana toisistaan, mutta sen takia heidän suhteensa varmasti toimikin niin hyvin.

Perkinsiä esittää loistavasti Colin Firth ja Jude Law tekee myös hienon roolityön villin ja elämänhaluisen Wolfen roolissa. Muista rooleista löytyy muun muassa Nicole Kidman, Guy Pearce ja Dominic West. Kaikki ovat tässä tosi hyvissä ja mukavan erilaisissa rooleissa kuin missä heitä on totuttu näkemään, ainakin minusta. Pistin myös merkille, että leffaan valikoidut näyttelijät olivat hyvin pitkälle joko brittejä tai australialaisia, mutta hyvin heillä (ainakin minun korvaani) oli amerikkalaiset aksentit hallussa. 👌

Elokuvan 1920-30 -lukujen tunnelma, kirjailijan ja kustannustoimittajan työsuhteeseen kurkistaminen ja kuuluisien kirjailijoiden vilahteleminen ruudulla teki tarinasta kiehtovan. Mutta millainen työ on ihmiselle langennut, kun on kustannustoimittajana löytänyt sellaiset nerot, kuin yllä mainitut kirjailijat, huh. Kaikki hyvin omaperäisiä ja ei ehkä niitä kaikkein helpoimpia yksilöitä... Mutta ainakin Perkinsillä on ollut näkemystä silloin kun monet muut kustantajat lähettivät surutta hylkäyskirjeitä.

Tämän elokuvan jälkeen teki mieli alkaa lukemaan jotain Wolfen kirjoista, mutta niihin taitaa olla melko vaikea päästä käsiksi, suomennoksia niistä ei ainakaan löytynyt. Harmi juttu! Wolfe oli ennen tätä elokuvaa minulle täysin tuntematon nimi, mutta hän vaikuttaisi olleen aikanaan vaikuttava ja uraauurtava hahmo amerikkalaisen kirjallisuuden kentällä.

Thomas Wolfen tuotantoa:

Look Homeward, Angel (1929)
Of Time and the River (1935)
The Web and the Rock (1939)
You Can't Go Home Again (1940)

Kommentit

Viikon luetuimpia