Yuval Noah Harari: Homo Deus - Huomisen lyhyt historia


Harari, Yuval Noah: Homo Deus - Huomisen lyhyt historia
Bazar, 2017. 447 s.

Joutaisiko mieli jo sielun, Jumalan ja eetterin mukana tieteen roskakoriin?

Muun muassa tätä pohtii israelilainen historiantutkija Yuval Noah Harari uutuuskirjassaan. Rakastuin Hararin esikoiskirjaan Sapiens - Ihmisen lyhyt historia, joten totta kai oli pakko lukea myös ihmiskunnan tulevaisuudesta kertova niin sanottu jatko-osa, Homo Deus - Huomisen lyhyt historia. Harari jätti Sapiens-kirjan loppuun muutaman pohtimisen arvoisen pointin ihmiskunnan tulevaisuudesta, ja niitä hän lähtee tutkailemaan tässä kirjassa pidemmälle.

Sapiensista tuttu viiltävän terävä kirjotustyyli nousee esiin tässäkin teoksessa. Harari pohtii todella syvällisesti, terävästi sekä omia uskomuksia ja ajatuksia ravistelevasti ihmislajin toimia niiden ja mahdollisia seurauksia: mitä seurauksia voi olla tekoälyn luomisella, geenien manipuloimisella tai kuolemattomuuden metsästämisellä, millaisia mahdolliset uudet uskonnot tulevat olemaan ja niin edelleen. Onko dataismi tulevaisuuden uskonto? Datan palvominen yli kaiken muun.

Harari pohtii kirjassaan monelta eri kantilta tulevaisuuden uhkakuvia, joista monet tuntuvat pelottavan mahdollisilta. Mitä seurauksia voi esimerkiksi olla teknologialla, joka osaa lukea ajatuksia? Näitä on kehitelty esimerkiksi korvaamaan raajansa menettäneiden käsivarsia tai jalkoja: käsivarsi pystyy lukemaan aivojen lähettämiä signaaleja ja toimimaan periaatteessa kuin oikea käsi. Mutta voiko tätä teknologiaa käyttää väärin, esimerkiksi jos valtio haluaa valvoa kansalaisiaan? Pelottava ajatus.

Mihin siis tekoäly ja kokoajan kehittyvä teknologia ja internetin maailma vie ihmiskuntaa. Mitä seuraa kun äly vieraantuu tietoisuudesta. Tunteeko Google meidät paremmin kuin me itse? Miten käy ihmisten yksityisyydelle ja humanismin perusarvoille, kun kaikki tieto annetaan Googlen algoritmeille, jotka ovat paljon älykkäämpiä kuin me? Kommunikoivatko autot kohta keskenään, ihmisten tietämättä? Entä kuka omistaa kaiken datan?

Ovatko tiedemiehet kehittämässä ihmislajin evoluution seuraavaa vaihetta, Homo Deusta, ja mitä tapahtuu meille tavallisille tallaajille silloin? Suhtautuuko tämä homo deus homo sapiensiin samalla tavalla kuin me suhtaudumme massatuotannon sikoihin ja kanoihin, tai lääketieteen koe-eläimiin? Näkeekö tekoäly ihmiskunnan maapallon vitsauksena, joka täytyy hävittää, jotta vältytään totaaliselta tuholta?

Täytyy tunnustaa, että viihdyin paremmin menneisyydessä esikoisteoksen parissa, koska se oli vähemmän pelottavaa ja kylmiä hikikarpaloita aiheuttavaa luettavaa. Vaikka tulevaisuus voi myös sisältää jotain täysin ennalta-arvaamatonta, ja erilaisten mahdollisuuksien pohtiminen on pitkälle spekulointia, on näitä silti mielestäni hyvä miettiä, ja nämä ovat mielenkiintoisia aiheita pohdittavaksi.

Tämä oli tosiaan lievästi masentava, mutta lukemisen arvoinen ja ajatuksia herättävä kirja. Hararin vetävä ja ajoittain provosoivakin kirjoitustyyli säilyttää takuulla mielenkiinnon aiheeseen, jota voisi muuten olla tuskaistakin lukea. Suosittelen! 😄👌

Muualla luettua: Kirjavinkit, Sanoissa ja sivuilla, Kirjavarkaan tunnustuksia

❅❅❅

Hararilta löytyy myös lukuisia TEDtalk videoita ja muita mielenkiintoisia haastatteluja youtubesta, joissa hän puhuu molemmissa kirjoissaan käsittelemistään aiheista. Kannattaa käydä vilkaisemassa! Laitan tähän yhden melko lyhyen klipin, jossa puhutaan kuolemattomuuden tavoittelusta:



Kommentit