Antoine de Saint-Exupéry: Pikku Prinssi - ja miten tarina syntyi

by - huhtikuuta 09, 2017


Saint-Exupéry, Antoine de: Pikku Prinssi
ja miten tarina syntyi
WSOY, 2006. 117 s.
Ranskankielinen alkuteos v. 1943

Oi mikä ihana kirja! Miten en ole tätä lukenut aikaisemmin, en tiedä... Klassikot, varsinkaan lastenkirjojen puolelta eivät ole olleet minun juttu. Mutta onneksi nyt tämä erhe on korjattu. Ajattomia satuja ja tarinoita -haasteen myötä lasten- ja nuortenkirjallisuuden klassikkoihin tutustuminen on osoittautunut ihan mukavaksi puuhaksi. Tässä kirjassa on Pikku Prinssin lisäksi myös alussa aikalaiskuvin kuvitettu selostus siitä, miten kyseinen tarina on syntynyt.

 Pikku prinssi on kertomus lentäjästä, joka on pakkolaskeutunut aavikolle, ja Pikku Prinssistä, joka tulee hänen luokseen vierailemaan toiselta planeetalta. Hän pyytää lentäjää piirtämään tälle lampaan, jonka voisi sitten viedä kotiplaneetalleen. Ja tästä alkaa lentäjän ja Pikku Prinssin ystävyys. Kirja on täynnä viisaita sanoja ja vertauskuvauksellisia tarinoita onnesta ja sen tavoittelusta. Pikku Prinssi matkustaa toisille planeetoille ja tapaa monia kaavoihinsa kangistuneita henkilöitä. Maassa hän tapaa lentäjän lisäksi myös myrkkykäärmeen ja viisaan ketun.

Aikuiset rakastavat numeroita. Kun kerrotte heille vaikka uudesta ystävästänne, niin he eivät milloinkaan kysy teiltä oikeita asioita. He eivät milloinkaan sano: "Minkälainen on hänen äänensä? Mistä leikeistä hän pitää eniten? Kerääkö hän perhosia?" Vaan he kysyvät: "Kuinka vanha hän on? Kuinka monta veljeä hänellä on? Kuinka paljon hän painaa? Paljonko hänen isänsä saa palkkaa? Vasta silloin he luulevat hänet tuntevansa.

Minusta tämä on muun muassa tarina siitä, kuinka ei pitäisi koskaan kasvaa liian aikuiseksi. Rivien välistä voi lukea lapsuuden viattomuuden ja yksinkertaisemman elämän kaihoa. Näen tässä yhtäläisyyksiä vasta lukemani Alicen seikkailut ihmemaassa -sadun kanssa, sillä siinäkin oli omalla tavallaan teemana lapsen mielikuvitus ja vilpittömyys sekä aikuisten tympeys. Molemmissa on hauskat päähenkilöt hassuine, mutta fiksuine ajatuksineen. Toisin kuin edellä mainittu, tämä kirja on monisävyisempi ja teki myös oudosti surulliseksi.

Kirjassa on alussa esittely siitä, kuinka Pikku Prinssi syntyi, ja sen jälkeen tulee kirjailijan itsensä kuvittama kuuluisa tarina. Halusin lukea ensin tarinan ja sitten esittelyn, koska tuntui oudolta tehdä se toisin päin. En muutenkaan kovin usein tykkää lukea syvempiä arvioita/taustatietoja teoksesta ennen kuin olen itse sen lukenut ja muodostanut omat käsitykseni.Tarinan luettuani olikin mielenkiintoista päästä kurkkaamaan sen luomisen aikoihin ja siihen, mistä se sai alkunsa. Kirjan mukaan Pikku Prinssi sai kuvallisen hahmonsa jo paljon aikaisemmin kuin milloin itse kirja julkaistiin. Se on kulkenut Saint-Exupéryn mukana jo pitkään. Mutta tarinaa hän alkoi kirjoittamaan sodan synkkyyden keskellä. Silloin syntyi tämä ihastuttava, hellyttävä, lempeä, lämpimän humoristinen tarina Pikku Prinssistä. Kirjassa kysytään, onko tämä lapsille suunnattu satu vai aikuisille osoitettua mietiskelyä? Minusta se on kumpaakin.

Pikku Prinssin syntymä -osiossa avataan kirjailijan omaa elämää ja taustoja, hänen elämäänsä sodan keskellä, kirjallista tuotantoa, Pikku Prinssi -tarinan syntyä ja sen sisältämiä viitteitä ajan henkeen sekä kuvituksen syntyä tarkemmin: kirjasta päätettiin myös jättää synkempää kuvitusta pois. Tarinaa pohditaan hyvin syvällisesti ja kiinnostavasti. Suosittelen tutustumaan!

Toivottavasti se lammas ei nyt syö sitä ruusua...


Kurkkaa myös nämä:

2 Kommenttia

  1. Minäkään en ole vielä tullut lukeneeksi tätä kirjaa, vaikka se on kulkenut tavalla tai toisella mukana koko elämäni ajan - enimmäkseen yksittäisinä sitaatteina sekä muiden antamina suosituksina. Ehkä pitäisi tarttua vihdoinkin kirjaan tämän vuoden aikana, se kuitenkin kiinnostaa minua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen! Mullekin oli muutama sitaatti tästä tuttu, mutta noin muuten en tiennyt tarinasta paljoakaan. :)

      Poista