Lukuviikko 2017: Kirjavinkkejä



Nyt on meneillään vuoden 2017 lukuviikko, joka on osa koko vuoden kestävää Suurta lukuseikkailua (lue lisää lukuseikkailusta täältä ja lukuviikosta täältä). Tämän lukuviikon teemana on Anna lahjaksi lukuseikkailu, jossa olisi tarkoitus vinkata kirjoja. Tämähän kuulosti hauskalta jutulta, joten pitihän sitä osallistua. Tässä minun kirjavinkit:

*** Kaunokirjat ***


Pat Conroy: Vuorovetten prinssi

Tarina Wingon perheestä, josta draamaa ja tragediaa ei puutu. Tapahtumat lähtevät liikkeelle siitä, kun Tomin sisko Savannah on yrittänyt itsemurhaa, ja Tomin on matkustettava New Yorkiin siskonsa terapeutin juttusille. Siellä hän alkaa kertoa tarinaa heidän traumaattisesta lapsuudestaan, auttaakseen terapeuttia ymmärtämään siskoaan. Kirjassa pidän erityisesti Conroyn tavasta kirjoittaa ihmisistä, tehdä heidän eläviksi, monipuolisiksi ja aidolta tuntuviksi hahmoiksi. Tarina perustuu osittain kirjailijan omaan elämään.



Harper Lee: Kuin surmaisi satakielen

Eletään 1930-lukua Maycombissa Alabamassa. Mustaa miestä syytetään valkoisen naisen raiskaamisesta. Miestä puolustamaan valikoituu asianajaja Atticus Finch ja tapahtumia seurataan hänen vilkkaan tyttönsä Scoutin silmin. Tämä on klassikko ihan syystäkin. Kauhea ja ruma, mutta samalla koskettava ja toiveikas tarina, joka tuo Yhdysvaltojen etelän 1930-luvulla hyvin lähelle ihoa. Tämäkin tarina perustuu Harper Leen omiin kokemuksiin, sillä hän kasvoi itse Alabamassa, hänen isänsä oli asianajaja ja hän seurasi tyttönä juurikin tuollaista oikeudenkäyntiä. Tässä on siis vahva yhteiskunnallinen sanoma.

Cyril Pedrosa: Kolme varjoa

Hienosti piirretty sarjakuvaromaani kertoo pojasta, joka alkaa nähdä pelottavia varjoja, jotka seuraavat häntä kaikkialle. Isäkin näkee varjot ja aikoo viedä poikansa pois - mihin tahansa mistä varjot eivät heitä löydä! Kirja kertoo surusta ja luopumisen vaikeudesta kauniilla tavalla,  ollen samalla vauhdikas ja vaarallinen seikkailu.





J. S. Meresmaa: Keskilinnan ritarit

Tässä on kolme pienoisromaania yksissä kansissa. Keskilinnan ritarit on rakkaustarina, joka sijoittuu keskiaikaiseen fantasiamaailmaan. Ritari Jehrem ja hänen apupoikansa Konno tuntevat vetoa toisiinsa, mutta eivät voi paljastaa sitä muille (tai toisilleen). Samalla joku yrittää juonitella Jehremiä pois ritarin uralta ja Konno taistelee omien demoniensa kanssa. Tämä on mukavan nopeatempoista ja viihdyttävää luettavaa juonitteluineen kaikkineen. Jos tykkää esimerkiksi Meresmaan Mifonki-sarjasta, voisi hyvin tykätä tästäkin. Tässä on toisin jo aikuisempi sävy ja rutkasti enemmän erotiikkaa...

Anu Holopaisen Pohjoistuulen jälkeläiset -trilogia

Nämä kirjat ovat mun yksiä kaikkien aikojen lemppareita! Luin näitä monta kertaa nuorempana, ja nyt olen alkanut lukemaan taas uudestaan Holopaisen kirjoja. Ihanan nostalgista. :D Näissä tosiaan liikutaan pohjoisessa lumisessa maisemassa, shamaanien maailmassa ja kuolleiden valtakunnassa. Aiheena on fantasiakirjoille tyypillinen hyvän ja pahan taistelu, mustalla ja valkoisella magialla ja taruolennoilla höystettynä. Tämä on niin ihana maailma.

Trilogian osat: Boreaksen lapset, Musta liekki ja Sinisilmä.


Tähän voisi myös mainita pari kirjasarjaa, joita luin ala-asteella (ja ehkä vähän yläasteellakin...) aina uudestaan ja uudestaan:
  • J. K. Rowling: Harry Potterit (tietenkin)
  • Marilyn Kaye: Replica-kirjat, Amy oli paras!
  • Fiona Kelly: Mystery club: jännää rikosten selvittelyä
  • Louise Rennison: Georgia Nicolsonin salatut elämät, näille kirjoille sai nauraa aina vedet silmissä.
  • R. L. Stine: Goosebumps-kirjat, hui! R. L. Stineä tuli luettua paljon. 
  • Anu Ojala: Emilia-kirjat, nämä tuntui jo vähän aikuisemmilta kirjoilta (:D) ja tykkäsin eläinrakkaasta päähenkilöstä paljon.
Luultavasti tulen lukemaan osan näistä tämän vuoden aikana uudestaan, Yöpöydän kirjat -blogin Uudelleen luettua -haasteeseen.

*** Tietokirjat ***


Graham Hancock: Magicians of the Gods

Tämä oli niin mielenkiintoista luettavaa ja pohdittavaa. Onko kaukana menneisyydessä voinut olla mahtavia sivilisaatoita, jotka ovat tuhoutuneet esimerkiksi suurten luonnonkatastrofien seurauksena? Harmittavasti tätä kirjaa ei ole suomennettu, joten se täytyy lukea englanniksi. Vaihtoehtoisesti voi myös kuunnella esimerkiksi youtubesta Joe Roganin podcasteja, joissa Graham Hancock on vieraana. Mielenkiintoisia keskusteluja!



Karin Bojs: Homo europaeus 

Erilainen näkökulma kulttuureihin ja historiaan kuin edellisessä kirjassa. Tässä Bojs lähtee tutkimaan omia sukujuuriaan kymmeniä vuosituhansia taaksepäin ja liittää sen samalla kaikkia eurooppalaisia koskevaksi sukututkimukseksi. Bojsin lähestymistapa on mielenkiintoinen ja helposti ymmärrettävä. Kaikille historiasta ja kulttuureista kiinnostuneille tässä on loistava kirja!




Raili Mikkanen: Suomen lasten linnakirja

Tämä on ihana tapa tutustua erilaisiin linnoihin ja kartanoihin, joita Suomessa sijaitsee, jännittävien taustatarinoiden ja kauniin kuvituksen kera. Kirja on enemmänkin lapsille ja nuorille tarkoitettu, mutta kyllä minäkin tykkäsin tätä lukea...






Kuoleman matkatoimisto - Ammattina ihmissalakuljetus

Ajankohtainen ja ajatuksia herättävä aihe. Tässä kirjassa sitä lähestytään haastattelemalla ihmissalakuljetusta harjoittavia henkilöitä: miten he hankkivat ihmisiä salakuljetettavaksi, miten he tienaavat sillä rahaa yms. Miten eri tavoin ihmisiä salakuljetetaan ja kuinka raakaa tämä toiminta on. Mieleeni jäi etenkin ajatus siitä, että ihmissalakuljetus on monella tavoin helpompaa ja riskittömämpää kuin esimerkiksi huumeiden salakuljetus: ihmisillä ei ole väliä, sillä ei ole merkitystä pääsevätkö he määränpäähänsä vai kuolevatko matkalle, matkanjärjestäjä on jo tienannut rahansa. Kyseessä on siis hyvin julma bisnes. Kirjassa pohditaan myös keinoja ihmissalakuljetuksen ehkäisemiseksi.

John Lawrence Reynolds: Varjojen väki - Maailman salaseurojen historia

Tässä kirjassa sukelletaan erilaisten salaseurojen maailmaan, joita vuosisatojen aikana tiedetään olleen (tai vieläkin olevan) olemassa. Toiset ovat rauhaa rakastavia kultteja, kun taas toiset rikollisjärjestöjä... On ruusuristiläisiä, assassiineja, mafiaa, yakuzaa... Tämä oli myös tosi mielenkiintoista luettavaa!






***

Tässä on muutama suosikkikirjani, toivottavasti tästä joku nappaa hyvän lukuvinkin ja pääsee lukuseikkailulle. :)

Kommentit

  1. Mukavia vinkkejä. Linnakirja kiinnostaa minuakin (ihana kansi!) ja Meresmaan Mifonki-sarja on keikkunut lukulistallani ties miten pitkään. Mutta onhan häneltä näköjään muutakin ilmestynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Linnakirja on ihana. <3 Minäkin olen vasta herännyt tuohon Mifonki-sarjaan ja sain ekan kirjan luettua. Ilmeisesti ne ja Keskilinnan ritarit sijoittuvat samaan fantasiamaailmaan, mikä oli ihan mielenkiintoinen tieto.

      Poista
  2. Tosi kivat lukuvinkit! Olen lukenut Harper Leen molemmat kirjat ja minusta Kuin surmaisi satakielen on huomattavasti parempi. Kirja kuuluu Top10 lemppareistani.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Minäkin olen harkinnut tuon toisenkin kirjan lukemista, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi.

      Poista
  3. Lisää tällaisia! Nappasin monta lukulistalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva että löyty kiinnostavia kirjoja. :) Tätä olikin aika hauska tehdä, joten varmasti kirjoittelen lisää tällaisia tulevaisuudessakin.

      Poista

Lähetä kommentti