Janne Kukkonen: Voro - Kolmen kuninkaan aarre


Kukkonen, Janne: Voro - Kolmen kuninkaan aarre
Like, 2016. 279 s.

Janne Kukkosen sarjakuvaromaani Voro - Kolmen kuninkaan aarre on vuoden 2017 Sarjakuva-Finlandian voittaja. Tämä herätti tietenkin kiinnostukseni, ja halusin nähdä millaisesta sarjakuvasta on oikein kyse. Yleensä olen ollut aika huono lukemaan näitä palkintoehdokas/voittaja -kirjoja, mutta olen muutenkin halunnut tutustua enemmän sarjakuviin, ja ajattelin että tämä voisi olla hyvä valinta.

Sarjakuvassa liikutaan keskiaikaisessa fantasiamaailmassa, ja seurataan voroa nimeltä Lilja, joka kuuluu varkaiden kiltaan ja haaveilee Mestarivarkaan tittelistä. Hän yrittää kovasti ansaita kunnioitusta ja todistaa hyödyllisyytensä killan johtajan edessä. Mutta suurisuinen ja rämäpäinen tyttö hankkiutuukin melkoisiin hankaluuksiin otettuaan vastaan tehtävän, joka ei ollut hänelle tarkoitettu. Mihin Lilja on oikein sekaantunut ja onko tästä ulospääsyä... Kyseessä on kuitenkin koko ihmiskunnan kohtalo. Jaiks.


Sarjakuva on piirretty kaikissa mustan, harmaan ja valkoisen sävyissä. Tykkäsin näistä piirroksista tosi paljon, ne olivat tarpeeksi selkeitä minun makuuni. Joskus sarjakuvia lukiessa tulee sellainen tunne, että kuvat vilisevät silmissä, eikä oikein tiedä mihin katseensa kohdistaisi. Keskiaikainen maailma tuli tässä myös hyvin esiin. Tekstit ja ihmisten puheet on välillä kirjoitettu murteella, mistä pidin myös.

Tarina oli mukaansatempaava ja vauhdikas myyttisine kirouksineen, kuninkaineen, jumalineen ja vaarallisine tehtävineen. Verenvuodatukseltakaan ei tässä vältytä. Lilja taas on mukavan rämäpäinen, ehkä liiankin omaksi parhaakseen (voi Seamus-parkaa, joka joutuu tyttöä kestämään). Suosittelen tätä sarjakuvaa sekä nuorille että aikuisille. Tämä oli mukava uusi tuttavuus!

***

Vorosta muualla: Evarian kirjahylly, Lukupino, Oksan hyllyltä, Yöpöydän kirjat, Kirjojen keskellä, Hurja Hassu Lukija, Notko, se lukeva peikko, Cats, books and me


Kommentit