Kirjoja surusta

Kirjallisuus on yksi tapa muiden joukossa jakaa omia kokemuksia, saada vertaistukea, auttaa ja ymmärtää, avartaa mieliä, käydä koko tunteiden kirjo läpi... Hienoa, että myös näinkin raskaasta aiheesta kuin kuolema ja surutyö löytyy niin monentyyppistä kirjallisuutta aina lastenkirjoista kaunokirjallisuuteen, runoihin ja elämäkertoihin.  

Läheisen kuolema ja surutyö on teema, josta jokunen vuosi takaperin tein opinnäytetyönä kirjallisuusluettelon. Siitä lähtien olen kiinnostuneena seuraillut millaisia uutuuksia aiheesta julkaistaan, ja halusin koota tähän postaukseen muutamia uudempia poimintoja:
 

Petri Vartiainen: Isän linnoitus

Basam Books 2021

"Vain juostessani minulla on aikaa pysähtyä ajattelemaan sinua kunnolla."

Isän linnoitus on autofiktiivinen pienoisromaani surutyöstä. Tämä kirja vie lukijan mukanaan juoksulenkille, jonka aikana muistot kuolleesta isästä nousevat mieleen.

 

Terhi Rannela: Äiti - Ajatuksia äkkikuoleman jälkeen

Karisto 2020

"Äiti - Ajatuksia äkkikuoleman jälkeen on koskettava teos surusta ja luopumisesta. Omaelämäkerrallisessa kirjassaan Rannela peilaa tuntemuksiaan uusimpaan surututkimukseen ja vaihtaa ajatuksia muun muassa Eeva Kilven, Simone de Beauvoirin, Joan Didionin ja Claes Anderssonin teosten kanssa"


 

Nanna Vänttinen: Lennä, outo lintu! 

Basam Books 2020

"Nanna Vänttinen avaa lukijoilleen ihon alle hiipivän
tarinan maailmansa romahtamisesta veljen itsemurhan seurauksena, sekä pitkän ja yksinäisen matkansa syvissä vesissä, sairaalassa ja kotona, kohti toipumista ja kukoistavaa elämää entistä vahvempana ihmisenä"


 


Anna Elina Isoaro: Sinä yönä tuli talvi

WSOY 2021

Tämän olen jo lukenut. Kauniisti kuvitettu kuvakirja kertoo vauvan kuolemasta pienen pojan näkökulmasta. Seka kirjailija että kuvittaja ovat molemmat henkilökohtaisesti kokeneet tällaisen menetyksen, ja he kirjoittivat lastenkirjan tuomaan lohtua muille saman kokeneille perheille.


 


Riina Mattila: Silmät avatessa on edelleen pimeää

WSOY 2021 

"Eloonjäämisoppi ja Järistyksiä-teoksillaan vakuuttanut Riina Mattila kirjoittaa jälleen rohkeasti vaikeasta aiheesta: kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä ja itsemurhasta."



Han Kang: Valkoinen kirja

Gummerus 2021

"Valkoinen kirja on rakkaudentunnustus nimettömältä kertojalta isosiskolle, joka kuoli vain muutaman tunnin ikäisenä."

Tämä on minulla yöpöydällä jo odottamassa.

 

Pekka Jaatinen: Äiti 

Johnny Kniga 2021

"Pekan elämä suistuu raiteiltaan, kun hänen äitinsä kuolee hänen ollessaan vain kuudentoista. Yli kolmekymmentä vuotta myöhemmin keski-ikäinen kirjailija avaa elämänsä kipupisteet viiltävän tarkasti ja armottoman rehellisesti."


 

Onko tullut luettua joku näistä ja mitä tykkäsit? Tai oletko lukenut muuta aihepiiriin liittyvää kirjaa, josta pidit paljon? Kiinnostaisi tietää millaisten kirjojen pariin on löydetty. :) 

Lisää luettavaa:

Kommentit

  1. Kiitos tästä, olet tehnyt listan surukirjoista. Moni näistä on minullekin tuttu. Lisäisin listaan vielä Katriina Huttusen Surun istukka -teoksen. https://kirjojenkuisketta.blogspot.com/2019/02/katriina-huttunen-surun-istukka.html
    Sekä Miten kohdata kuolema https://kirjojenkuisketta.blogspot.com/2019/10/jaana-ahlblad-miten-kohdata-kuolema.html

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Blogin luetuimmat tekstit