Sukututkimuksen innostamana...
...olen lukenut paljon saamelaisista - etenkin inarinsaamelaisista ja keminsaamelaisista - kertovia aikalaistarinoita ja tietokirjoja. Ajattelin jakaa löytämäni teokset täälläkin, jos joku muukin etsii samankaltaista kirjallisuutta.
Näitä voin suositella aiheesta kiinnostuneelle:
Kaikista kattavimmat teokset ovat ehdottomasti T. I. Itkosen Suomen lappalaiset osat I ja II (WSOY, 1948). Hän kirjoittaa perusteellisesti Suomen Lapin saamelaisten kielistä, elintavoista, uskomuksista ja kulttuurista, suomalasten ja saamelaisten kohtaamisista ja keskinäisistä väleistä, kulttuurin ja kielen katoamisesta, suomalaisten ja muiden saamelaisryhmien saapumisesta alueelle ja sen vaikutuksista elinkeinoihin, oikeudenkäynneistä... Nouseepa esiin mielenkiintoisia muistoja ja henkilöitäkin. Jos etsit siis kattavaa tietopakkausta aiheesta, tartu ihmeessä näihin.
Pekka Borgin Lapin pappi ja saamelaiset kertoo Lapissa toimineen papin Edward W. Borgin vuosista saamelaisten parissa. Hän toimi pappina Utsjoella ja Inarissa autonomian aikana vuosina 1856-1866, vuosina jolloin Lapissa elettiin monella tasolla murroksen aikaa. Lukemistani muista kirjoista käy hyvin ilmi, miten Ruotsi halusi tuoda kristinuskon Lappiin lähettämällä sinne pappia toisensa jälkeen opettamaan suomea (ensin heidän täytyi tietenkin opetella se itse). Näin lähti käyntiin saamenkielen katoaminen, sillä sen puhumisesta oli jaossa isoja rangaistuksia, joitakin pappeja pelättiin kovastikin. Borg ei kuulunut tähän kategoriaan, vaan arvosti paikallisten elämäntyyliä ja tapoja.
M. A. Castrénin Tutkimusmatkoilla pohjolassa sisältää myös osioita Suomen Lapista. Hän matkusti 1800-luvulla Lapin halki jutustellen ja haastatellen siellä asuneita asukkaita, jotka veivät häntä muun muassa pyhille paikoille ja kertoivat myyttisiä tarinoita. Nyt kun ajelee Sodankylän läpi ja näkee Sompion, Peurasuvannon ja muita kirjasta tuttuja nimiä, tulee mieleen paikoista kerrotut tarinatkin. ❤ Ennen sitä ajeli siitä ohi ajattelematta sen kummempia. Välillä piti hampaita kiristellen lukea Castrénin kommentointia paikallisista, mutta täytynee ajatella tätäkin oman aikansa tuotoksena. Hän tarjoaa kuitenkin arvokkaita luontokuvauksia ja kirjoitti tunnollisesti ylös paikallisten tarinoita ja kertomuksia.
Aiheeseen liittyvä mielenkiintoinen teos on myös Juha Pentikäisen ja Risto Pulkkisen Saamelaisten mytologia (SKS, 2018), joka on erittäin kattava tietopakkaus saamelaisten historiasta ja muinaisuskoista.
***
Onko sinulla tiedossa aiheeseen liittyvää kirjaa, jota voisit suositella? :)
Heli Saarisen Sompion saamelaiset, tämä tuli mieleeni. Väyläkirjat 2020 julkaisema. Olisiko tuo lähellä hakuasi? Väyläkirjoilla pohjoisesta kertovaa kirjallisuutta.
VastaaPoistaOnpa kiinnostavan kuulonen teos, kiitos vinkistä! :)
PoistaKukka Rannan ja Jaana Kannisen Vastatuuleen?
VastaaPoistaKuulostaa kiinnostavalta tämäkin :)
PoistaSuosittelen Niillas Holmbergin esikoisromaania Halla Helle.
VastaaPoistaTämä olikin mulla jo lainassa kirjastosta, mutta en harmiksi ehtinyt lukea ennen kun se piti palauttaa. :( Pitää yrittää uudelleen jossain vaiheessa.
Poista