perjantai 6. tammikuuta 2017

Andrzej Sapkowski: Kohtalon miekka (Noituri #2)


Sapkowski, Andrzej: Kohtalon miekka
The Witcher - Noituri
WSOY, 2011. 404 s.
Alkup. julkaisu 1993

Kohtalon miekassa hypätään taas noituri Geralt Rivialaisen matkaan monenmoisiin seikkaluihin. Geralt yrittää hankkia elantonsa tappaen ihmisiä uhkaavia olentoja. Vastaan osuu kultainen lohikäärme, joka houkuttelee luokseen joukkioittain metsästäjiä. Ihmisen psyyken kopioiva miimikko, joka saa aikaan häslinkiä pienessä kylässä. Merellä jokin merihirviö tappaa helmenkalastajia...  Mutta uhkaavatko olennot ihmisiä vai ihmiset olentoja? Miksi Geralt tuntee enemmän yhtenäisyyttä metsästämiensä olentojen kuin ihmisten kanssa.

Tämäkin kirja, kuten myös ensimmäinen osa Viimeinen toivomus, koostuu toisistaan erillään olevista, mutta kuitenkin omalla tavallaan yhtenäisistä tarinoista. Edellisen luvun lopussa Geralt on juuri saattanut selvittää ihmisten ja olentojen välisen ongelman, ja yhtäkkiä seuraavassa voidaan olla jo taistelun tuoksinnassa täysin eri asian puolesta. Geralt on jo matkustanut eri kylään ja saanut eri tehtävän. Mielestäni tällainen tyyli toimii hyvin näissä kirjoissa, sillä lukijalle kyllä selviää mitä on tapahtumassa.

Geralt on mukavan virkistävällä tavalla omalaatuinen "sankari". Hänen on tarkoitus olla sydämetön ja tunteeton, kuten kaikkien noiturien, mutta jokin on ehkä mennyt pieleen, sillä Geralt kykenee tuntemaan tunteita. Ihmiset ovat niitä, jotka kohtelevat noituria usein hyvin kylmästi ja tunteettomasti. Milloin joku ei maksa palkkaa, ja kiristää nälkäiseltä noiturilta lisää palveluksia ja milloin joku on sitä mieltä, ettei noitureita saisi edes olla olemassa. Noituri tuntee, ettei kuulu mihinkään.

Kirjan hahmot ovat hauskoja, traagisia, melankolisia... Geraltin metsästä löytämä räkänokkainen pikkutyttö Ciri ja luuttuaan soitteleva Valvatti ovat mukavan rempseitä lisäyksiä melko surumielisen Geraltin matkakumppaneiksi.

Kaiken kaikkiaan kirja sisältää taistelukohtauksia ja seikkailuja, melankoliaa ja huumoria, liudan mitä erilaisempia olentoja aina haltijoista merenneitoihin, rakkauskuvioita ja mahtavia henkilökuvauksia. Sapkowski on luonut monipuolisen fantasiamaailman, johon mielellään uppoutuu pidemmäksikin hetkeksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...