Novellihaaste: mitä tuli luettua

by - toukokuuta 06, 2017

Reader, why did I marry him -blogin novellihaaste sai minut lukemaan pari novellikokoelmaa, joihin en varmasti muutoin olisi tarttunutkaan. Jostain syystä novellit eivät ole koskaan houkutelleet minua. Ennen tätä haastetta olen lukenut yhden novellikokoelman (jonka muistan), nimittäin Annie Proulxin Näin on hyvä. Haasteeseen luin seuraavat kirjat:


John Polidori: Vampyyri

Yksi ensimmäisistä nykyaikaisista vampyyrikertomuksista, josta juontuu klassinen "komea aristokraatti" tyyppinen vampyyrihahmo. Tämä on kirjoitettu 80 vuotta ennen Bram Stokerin klassikkoa Draculaa. Kiinnostava lukukokemus!

Zacharias Topelius: Morsian ja muita kauhunovelleja

Suomalaiseen 1800-luvun maalaismaisemaan ja pappiloihin sijoittuvia "kauhu"novelleja (melko kesyjä ja viattomia kuitenkin). Hauska tietää että tällaistakin on syntynyt Topeliuksen kynästä. Tästä tykkäsin.

Bram Stoker: Draculan vieras ja muita kauhukertomuksia

Tästä en oikeastaan välittänyt hirveästi, mikä juontaa juurensa siihen samaan syyhyn, miksi en tykkää monista kauhuleffoistakaan: ne ovat vaan usein niin älyvapaita. Nämä ovat juuri sen oloisia kauhutarinoita, joita pienenä kerrottiin toisille keskellä yötä, kun yritettiin keksiä jotain mahdollisimman pelottavaa. :D Klassisen kauhun ystäville tämä varmasti maistuisi. Mutta oli tässä yksi hyvä novelli, nimittäin kappale, joka kuuluisi Draculaan, mutta jätettiin kirjasta pois syystä tai toisesta. Dracula on edelleen minulla lukulistalla.

Kaiken kaikkiaan haasteeseen tuli luettua 14 novellia. Vähän harmittaa kun en saanut luettua tähän enempää, mutta varmasti koetan tulevaisuudessa löytää myös novelleja lukemistoon. Pitää käydä vakoilemassa lukuvinkkejä muiden haastekoosteista. :P


Kurkkaa myös nämä:

6 Kommenttia

 1. Tuo Topeliuksen novellikirja kiinnostaa kovasti. Kiitos vinkistä :)

  VastaaPoista
 2. Luin Polidorin johonkin kauhuhaasteeseen ja oli kiinnostavaa lukea yksi ensimmäisistä moderneista vampyyritarinoista. Jännää olisi myös tutustua johonkin niistä vanhoista tarinoista, joissa maatyöläiset palaavat kuolleista puremaan eläimiä ja sukulaisiaan ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, minäkin tykkäsin siitä juuri siksi. :D En olekaan tutustunut noihin tuota vanhempiin vampyyritarinoihin ollenkaan.

   Poista
 3. Hyviä kirjavinkkejä, kiitos! Minulla on Dracula kirja loputtomalla lukulistalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että kiinnostuit! Juu, miten siitä lukulistasta tuleekin aina loputon... Hyvä ongelma toisaalta. :D

   Poista