Paperilta ruutuun -haaste: mitä tuli katsottuaKarvakasan alta löytyi kirja -blogista lähtöisin olevassa Paperilta ruutuun -haasteessa oli tarkoitus lukea kirjoja, joista on tehty tv-sarja tai katsoa kirjoihin perustuvia sarjoja. Minä en lukenut yhtään kirjaa tähän haasteeseen, mutta katsoin yhteensä kuusi tv-sarjaa:

Taivaan pilarit -minisarja:

Vuonna 2010 tehty minisarja perustuu Ken Follettin samannimiseen kirjaan. Tarina sijoittuu 1100-luvulle ja siinä kerrotaan köyhän perheen tarina, jossa rakentaja Tom yrittää löytää työtä, jolla saisi leivän pöytään. Hän aloittaa katedraalin rakentamisen Kingsbridgen kaupunkiin, mutta vastaan tulee haasteita joka suunnalta. Tarinassa käydään läpi kymmenen vuoden ajanjakso, jonka aikana kylää riepottelevat sodat, valtataistelut, mielivaltaiset lordit... Kaiken tämän keskellä Tom yrittää saada katedraalin valmiiksi.

Tämä on todellakin viihdyttävä, GoT-henkinen valtataisteluja sisältävä sarja keskiaikaisessa ympäristössä. Eddie Redmayne on myös hyvässä roolissa tässä.


Agatha Christie: Eikä yksikään pelastunut -minisarja

Joulun alla telkkarista tuli tämä vuonna 2015 valmistunut nelijaksoinen minisarja, joka perustuu Agatha Christien dekkariin. Sarja oli todellakin jännittävä ja yllätyksellinen. Kymmenhenkinen joukko toisilleen tuntemattomia ihmisiä saa kutsun syrjäiselle saarelle, mutta juhlien isäntää ei näy missään. Pian vieraat huomaavatkin olevansa välittömässä vaarassa, eikä saarelta ole poispääsyä. Yksi kerrallaan joku vieraista kuolee omituisissa olosuhteissa, mutta kuka on murhaaja?


Tess of the D'urbervilles -minisarja


Thomas Hardyn kirjaan perustuva minisarja kertoo köyhän Tess Durbeyfieldin tarinan. Kaikki saa alkunsa siitä, kun Tess lähtee rikkaiden sukulaisten, D'urbervillesien luokse käymään vanhempiensa patistamana. Siellä hän tapaa Alexin, joka päätyy raiskaamaan Tessin. Tess palaa kotiinsa murtuneena, mutta vastoinkäymiset ovat vasta alkamassa.

Hardy aiheutti aikoinaan pahennusta nyt klassikon asemaan nousseella kirjallaan, koska hän kritisoi naisen asemaa, kaksinaismoralismia ja puhuu seksuaalisesta väkivallasta näinkin suorasti. Kirja ilmestyi vuonna 1891 ja siitä on tehty monia filmatisointeja aikojen saatossa. Tässä minisarjassa on pääosissa muun muassa Eddie Redmayne ja Gemma Arterton.

Bitten

Sarja perustuu Kelley Armstrongin The Otherworld -kirjasarjaan ja kertoo Elena-nimisestä ihmissudesta. Elena on erkaantunut laumastaan ja elelee omillaan Torontossa, jossa on rakentanut itselle toisenlaisen elämän. Hän saa kuitenkin kutsun palata takaisin laumansa luokse, sillä joku on ottanut asiakseen tappaa viattomia ihmisiä ja yrittää lavastaa lauman syylliseksi. Elena on heistä paras jäljittäjä ja hänen apuaan tarvitaan kipeästi. Hän on myös maailman viimeinen ihmissusinaaras (josta tiedetään).

Tästä sarjasta on ilmestynyt kolme tuottaria, mutta minä katsoin niistä vain ensimmäisen. Aloitin jo toistakin, kunnes tajusin, että en halua kiduttaa itseäni enää enempää... Tässä oli niin lupaava tarina ja mahdollisuuksia vaikka mihin, mutta toteutus oli todella laimea. Koukutti tämä kuitenkin sen verran, että eka kausi piti katsoa loppuun.

Wynonna Earp

Samannimiseen sarjakuvaan perustuva sarja kertoo Wynonna Earpista, joka on kuuluisan aseenheiluttajan Wyatt Earpin perillinen. Wynonnan paluu kotikaupunkiinsa ei suju kovin rattoisasti, kun hän törmää jo bussimatkalla demoniin. Kotikaupunki kuhisee yliluonnollisia olentoja ja vain Wynonna pystyy käyttämään asetta, jolla saa demonit lähetettyä takaisin helvettiin.

Tämä oli mukavan viihdyttävä ja menevä sarja, jossa oli kerrankin huumorintajuinen ja hauska naispäähenkilö. Sivuhenkilötkin olivat tarpeeksi mielenkiintoisia. Ainoana miinuspuolena sanoisin, että sarjan erikoistehosteet olisi voitu toteuttaa paremmin. Mutta aion jatkaa katselua sitten kun toinen tuottari ilmestyy.

Kolmetoista syytä

Jay Asherin kirjaan perustuva sarja kertoo teini-ikäisestä Hannah Bakerista, joka on tehnyt itsemurhan. Hän jätti jälkeensä 13 nauhaa, jotka luokkatoveri Clay Jensen saa käsiinsä. Jaksoissa Clay kuuntelee nauhoja ja vähä vähältä selviää syyt, jotka ajoivat Hannahin tekemään itsemurhan. Tämä oli todella koukuttava, koskettava ja jännittäväkin sarja. Sävy muuttuu loppua kohden aina tummemmaksi ja tummemmaksi.

Tykkäsin tästä sarjasta rankasta aiheesta huolimatta, minusta se oli hienosti toteutettu. Hahmot olivat moniulotteisia, Hannah mukaan lukien. Ainoa mikä jäi häiritsemään oli, että Hannah ei jättänyt vanhemmilleen mitään. Ei kirjettä, ei selitystä, ei edes omaa nauhaa. :( Loppuun jäi myös avoimia kysymyksiä, joten tästä varmasti tehdään toinen tuottari.


***

Hyvin erilaisia ja hyviä sarjoja tuli siis katsottua. Tämä oli oikein mukava haaste. :)

Kommentit

 1. Olen nähnyt Taivaan pilarit, mutta kirja on vielä lukematta. Toisaalta olen lukenut Christien Eikä yksikään pelastunut, mutten ole nähnyt siitä yhtäkään filmatisointia - toistaiseksi. Olen kirjaston varausjonossa lukeakseni Kolmetoista syytä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas en ole lukenut tuota Christien kirjaa, mutta minisarjasta tykkäsin kyllä. Hyvät näyttelijävalinnat ja siinä onnistuttiin luomaan todella hyytävä tunnelma. En tosin tiedä millaista se olisi katsoa jos loppuratkaisu on jo tiedossa. Olen kuullut että Kolmetoista syytä kirja ja tv-sarja poikkeavat jossain määrin toisistaan, mutta en tiedä millä tavalla. Pitäisi varmaan lukea sekin. :)

   Poista
 2. Muistan nuorempana lukeneeni innokkaasti Taivaan pilareita kesäpaikkakunnalla. Loman loputtua tiiliskivi (tai elementtiharkko oikeastaan) piti kuitenkin palauttaa keskeneräisenä kirjastoon. Onneksi tarina tuli myöhemmin nautittua tuon tv-sarjan muodossa :) Eikä yksikään pelastunut oli muuten jännittävä vaikka olen kirjankin lukenut. Ja Wynonna Earp koukutti siitä huolimatta, että odotin jonkinlaista länkkärisarjaa kun sitä sokkona aloin katselemaan :D Kiva kokoelma sarjoja, hauskaa kun painopiste filmatisoinnissa on nykyään sarjoissa lyhyiden elokuvien sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Follettin kirjat tuppaa olemaan kyllä melkosia elementtiharkkoja (haha, pitääpä ottaa tämä termi käyttöön :D), ja ne vaatii justiinsa sopivan lukutilan. Onhan tuossa Wynonna Earpissa vähän länkkäriviboja, mutta ei se kyl varsinaisesti perinteinen länkkärisarja ole. Paljon on hyviä tv-sarjoja tehty kirjoista viime vuosina. :)

   Poista
 3. Meillä meni sitten vähän toisinpäin, minä en saanut aikaiseksi tehdä yhtään postausta tv-sarjoista, vaikka piti. Joku toinen kerta sitten:) Eikä yksikään pelastunut on tosi hyvä, vaikka kanssakatsojat pitivät sitä liian verkkaisena. Taivaan pilarit kiinnostaa, mutta ehkä sitten vasta kun saan ensin sen tiiliskiven - anteeksi, elementtiharkon - selätettyä omasta hyllystä :D haha

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Musta se ei ollut liian verkkainen. :D Multakin löytyy tuo elementtiharkko omasta hyllystä, ja joskus aikoja sitten olen jopa saanut sen luettua. Ja silloin tykkäsin. :)

   Poista

Lähetä kommentti