Ihania kirpparilöytöjä #3: Vanhoja lastenkirjoja ja klassikoita

by - helmikuuta 27, 2023

 

Olipas ihanasti kirpparilla laitettu esille tällaisia vanhoja 50-60 -lukujen lastenkirjoja. Poimin sieltä pari hauskankuuloista pikku kirjaa matkaani. Nämä ovat ohkaisia luettavia, mutta joissakin vanhoissa painoksissa tuppaa olemaan fontti sellaista, että silmät kierossa pitää lukea näitä, niin se ei käykään ihan niin nopsasti. 😅

Kirpparilta matkaani lähti siis:

Kaarina Honkanen: Pökö-Iivari vauhdissa (Otava, 1967 )

Kirjan nimi oli niin hauska, että oli pakko ostaa tämä! Tässä kirjassa ei ole takakansitekstiä, eikä minkäänlaista esittelyä muutenkaan, joten päättelen kansikuvasta, että jonkinlainen hassunhauska jänö tässä seikkailee ja vilistää.

Paul Roine: Tarinoita Metsolan väestä (WSOY, 1959)

Takakannesta: Paul Roine kertoo tässä joukon vanhoja kansansatujamme, joissa kuvataan metsän eläimien kokemia hassunkurisia seikkaluja. Ne osoittavat, miten ehtymättömän rikas ja huumoriin taipuva Suomen kansan mielikuvitus on.

Kokoelma sisältää parasta, mitä kansamme eläinsadut voivat nuorille tarjota. Niiden mehevä kieli, hersyvä huumori ja oivalliset eläintyypit kiehtovat myös aikuisten mieltä. Satuihin liittyy Aarne Nopsasen taidokas kuvitus.

Nyt oli kyllä niin myyvä esittely, että odotukset on korkealla. 😄

José Sánchez-Silva: Poika ja valas (WSOY, 1965)

Takakannesta: Ihastuttava espanjalainen lastenkertomus, jonka pikku sankarilla on merkillinen mutta sitäkin rakkaampi ystävä - Valas. Se voi muuttaa itsensä vuoren suuruiseksi ja sitten pieneksi kuin pikkusormi. Yöksi poika pistää Valaan vesilasiin vuoteensa viereen ja päivisin hän kiitää sen selässä kaukaisilla merillä. Uskollisesti Valas seuraa Poikaa rintataskussa kaikkialle - kouluunkin kun se aika koittaa. Mutta silloin on valaan aika jo kadota heimonsa pariin - Pojasta on tullut iso.

Tämä kirja tulikin jo luettua, siitä postaus tulossa myöhemmin. :)

***

Toisella kirppisreissulla tuli poimittua mukaan kaksi ajatonta klassikkoa: Aleksis Kiven Seitsemän veljestä ja William Goldingin Kärpästen herra. Kumpaakaan en ole lukenut, Kiven kirjaa joskus ammoisessa nuoruudessa alotin, mutta se jäi silloin kesken.

Kurkkaa myös nämä:

0 Kommenttia