Klassikkohaaste jatkuu... D. H. Lawrence : Lady Chatterleyn rakastaja


Lawrence, D. H. : Lady Chatterleyn rakastaja
WSOY, 1989. 387 s. 
Tutustumisretki klassikkokirjojen maailmaan jatkuu D. H. Lawrencen kielletyllä rakkaustarinalla Lady Chatterleyn rakastajalla. Kirja aiheutti aikamoista kohinaa ilmestyessään vuonna 1928, ja joutui yleensä julkaisukieltoon tai se julkaistiin sensuroituna. Itselleni tästä jäi ristiriitaiset tunteet...

Kirjassa Lady Chatterley, Connie, on onnettomasti naimisissa Cliffordin kanssa ja aloittaa intohimoisen rakkaussuhteen riistanvartijaan Mellorsiin. Lordi Chatterley on komea mies, mutta vyötäröstä alaspäin rampautunut ja luonteeltaan kylmäkiskoinen. Lady Chatterley ei viihdy uudessa talossa ollenkaan, eikä tunnu löytävän tietä ulos. Toisaalta hän inhoaa miestään ja tämän mielipiteitä, mutta toisaalta taas ei halua jättää rampaa miestään oman onnensa nojaan. Mellors taas on yksinäinen sielu, joka huomaa kaipaavansa myös läheisyyttä.

Ymmärrän hyvin, miksi tämä kirja on aiheuttanut kohua ilmestyessään, sillä onhan muutamat eroottiset kohtaukset värikkäästi kuvailtuja ja muutenkin romaanissa käytetään sellaista kieltä, jota ei välttämättä ole tuolloin kirjoissa paljoa ollut. Alastomuutta kuvaillaan hyvinkin estottomasti ja välillä humoristisestikin.

Jotenkin itseeni ei iskenyt välillä hyvin dramaattinen kirjoitustapa, huutomerkkejä joka lauseessa! Ihmeellistä! Suorastaan uskomatonta! En myöskään saanut itseäni tykkäämään Connien hahmosta, vaikka onnettoman avioliiton kyllä ymmärsin. Jotenkin hän vain piirtyi mieleeni toisaalta oikuttelevana ja juonittelevana, ja toisaalta taas onnettomana ja vähän säälittävänä hahmona. Cliffordista en myöskään tykännyt sen enempää. Kirja oli kuitenkin ihan mielenkiintoinen lukukokemus, mutta ehkä odotin jotain muuta.

Parhaiten mieleeni jäi kohtaus, jossa Cliffordin moottoroitu pyörätuoli sammuu, ja Connie työntää Mellorsin avulla hänet ylös mäkeä. Siinä kuvastuu Cliffordin kauhu ja viha, kun taas joutuu muiden kiikutettavaksi ja Connien tuntema häpeä ja vastenmielisyys miestään ja tämän käytöstä kohtaan. Itse pystyin sentään ymmärtämään miksi Clifford oli vihainen ja halusi välttämättä saada moottorin taas toimimaan, kun taas Connien kyvyttömyyttä tuntea myötätuntoa miestään kohtaan en ymmärtänyt ollenkaan.

Kun aloin lukemaan kirjaa, olin ihan varma että olen nähnyt tästä joskus jonkun elokuvan. Tarkastin asian IMDb:stä ja huomasin, että BBC:ltä on ilmestynyt 2015 TV-elokuva romaanista. Se ei ole kuitenkaan minkä minä olen nähnyt, mutta voisin vaikka katsoakin, kun riistanvartijaa Mellorsia esittää kukapa muu kuin Richard Madden aka Robb Stark! :D Ei ole oranssia partaa niin kuin kirjassa, mutta ehkä sen voi antaa anteeksi.


Lisää luettavaa:

Kommentit

  1. Minä taas voisin vannoa nähneeni kyseisestä teoksesta elokuvaversion, jossa Mellorsia esitti Sean Bean eli Ned Stark. Hupaisa yhteensattuma, että "isä ja poika" samassa roolissa. t. Annika ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan minäkin olen nähnyt sen version. Hauska sattuma kyllä! :D

      Poista

Lähetä kommentti

Blogin luetuimmat tekstit