perjantai 4. marraskuuta 2016

Historiallisia rakennuksia Oulun läänissä: Viisikanta - Hyvää rakennussuojelua


Viisikanta - Hyvää rakennussuojelua
Rakennustieto, 2008. 168 s.

Tähän ihanuuteen törmäsin etsiessäni tietoa Oulun Maikkulassa sijaitsevasta Maikkulan kartanosta. Vanhat rakennukset ovat aina kiehtoneet minua linnoista talonpoikaismökkeihin. Niissä on oma historiansa ja niitä on mukava katsella. Koska olen Lapista kotoisin, ja melkein kaikki vanhat rakennukset tuhoutuivat Lapin sodassa, kiinnostus niitä kohtaan on entistä suurempi. Muuttaessani Ouluun kiinnitinkin huomiota kaikkiin vanhoihin rakennuksiin, joita etenkin Oulun keskustasta löytyy.

Viisikanta - Hyvää rakennussuojelua esittelee erilaisia talonpoikaisrakennuksia, asuinrakennuksia, huviloita, julkisia rakennuksia ja elinkeinoihin liittyviä rakennuksia, jotka ovat saaneet Oulun läänin rakennussuojelupalkinnon nimeltään Viisikanta-palkinto. Palkinnon saamisessa ovat seuraavanlaiset perusteet:

"1) alkuperäisessä asussa säilytetty rakennus tai pihapiiri, esimerkillinen restaurointi, ympäristönhoito tai korjaustyö
2) perinteitä kunnioittava rakennuksen perusparannus tai käyttötarkoituksen muutos
3) perinteitä kunnioittava rakennetun ympäristön, perinnemaiseman tai kaupunkikuvan säilyttäminen tai perusparannus
4) erityisen hyvin perinteisen rakennuskulttuurin ja ympäristön huomioon ottava yleis- tai asemakaava
5) muu taho tai teko, joka on merkittävästi edistänyt rakennetun ympäristön säilyttämistä." (sivu 7)

Kirjassa esitellään vanhoja rakennuksia muun muassa Oulusta, Limingasta, Kajaanista, Raahesta, Iistä ja Tyrnävältä. Kaikista eniten minua tietysti kiinnostivat Oulussa sijaitsevat rakennukset, joiden ohi on tullut usein kuljettua ja mietittyä, että asuuko niissä joku ja miltä siellä sisällä oikein näyttää... Kirjassa pääsee tosiaan mahtavien kuvien avulla kurkistamaan talojen pihapiiriin ja sisälle huoneisiin. Valokuvia on niin vanhoja kuin kirjan julkaisuaikaan otettuja, ja ne ovat todella laadukkaita ja kauniita kuvia. Kuvien lisäksi kerrotaan jokaisen rakennuksen kohdalla niiden historiasta, käyttötarkoituksista, asukkaista ja muutoksista, mitä niihin on vuosien aikana tehty.

Suosittelen tätä kirjaa kaikille historiasta ja vanhoista rakennuksista kiinnostuneille, etenkin jos olet Oulun läänistä kotoisin tai muuten vain alueesta kiinnostunut. Myös jos etsit tietoa tietyistä vanhoista rakennuksista, tämä voi olla hyvä tiedonlähde.

2 kommenttia:

  1. Mielenkiintoinen teos! Vaikka olen myös oululainen ja asunut täällä nyt reilut kymmenen vuotta, tulee silti välillä mietittyä mikähän minkäkin kiinnostavan oloisen rakennuksen historia on. Googlettamisestakaan ei ole aina apua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä kirjaa voin huoletta suositella! Mahtavat kuvat ja taustatieto rakennuksista ja niissä asuneista ihmisistä oli kyllä mielenkiintoista luettavaa. :)

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...