Ernest Hemingway: Vanhus ja meri


Hemingway, Ernest: Vanhus ja meri
Tammen äänikirja, 2007.
4 CD-levyä, kesto 3h 46min.
Matka Oulusta pohjoiseen Ivaloon on pitkä, varsinkin bussissa istuessa. Mikäs sen parempi tapa kuluttaa aikaa kuin kuunnella äänikirjaa. Päätin pysyä klassikkolinjalla ja saada haasteen etenemään, joten lainasin itselleni tämän Tammen äänikirjan, jonka lukijana toimii Ismo Kallio.

Vanhus ja meri on vuonna 1952 ilmestynyt Hemingwayn klassikko, joka kertoo kuubalaisen kalastajan Santiagon kamppailusta merellä, kun hän koittaa saada jättimäisen kalan tuotua rantaan. Santiagolla ei ole mennyt järin hyvin viime aikoina, saalista ei ole juurikaan tullut. Yhtäkkiä koukkuun nappaakin vanhuksen venettäkin isompi kala, jonka hän on päättänyt saada pyydystettyä, kävi miten kävi. Rantaan päästyään kalasta on jäljellä vain haiden kaluama runko.

Päällisin puolin tarina ei välttämättä kuulosta sellaiselta, josta itse hirveästi välittäisin. Otinkin varalta myös toisen äänikirjan matkaan, jos tämä käy liian tylsäksi. Olin kuitenkin väärässä. Tarina oli oudolla tavalla mielenkiintoinen ja toimintaakin riitti. Taistelu vanhan miehen ja kalan välillä oli kovaa, ensin kala täytyi saada uuvutettua, sitten tapettua ja lopuksi täytyi vielä saada se vietyä kotirantaan yhtenä kappaleena. Säälin sekä vanhusta että kalaa. Liian ison saaliin pyydystäminen oli viedä vanhukselta kaikki voiman rippeet, eikä siitä lopulta jäänyt edes mitään jäljelle. Kala yritti kaikkensa pysyä hengissä, mutta väsyi lopulta.

Tarina on karu, yksinkertainen ja välillä julmakin, mutta myös täynnä toimintaa, pohdiskelua ja selviytymistä meren armoilla. Odottaessaan kalan uupumista vanhus ajautuu miettimään syntyjä syviä. Välillä hän pohtii omaa ratkaisuaan ja toivoo, ettei kala olisi koskaan tarttunut syöttiin kiinni... Mutta se minkä on aloittanut, on vietävä loppuun. Jotenkin tästä tuli mieleeni myös lukukokemukseni Veijo Meren Manillaköydestä, joka ei sekään kuulostanut järin mielenkiintoiselta aluksi, mutta olikin yllättävän viihdyttävää luettavaa. Yksinkertaisen tarinan voi tulkita vertauskuvallisesti niin monin eri tavoin. Ismo Kallio sopi tähän kirjaan lukijaksi todella hyvin.Kommentit

 1. Tämän haluaisin lukea, mutta odottelen vielä että löytäisin jostain kirppikseltä omaan hyllyyn. :)
  Tiia

  VastaaPoista
 2. Minulla odottaa tämä kirjastolainoissa. En tiedä onko ihan minun kirjani, mutta kuitenkin kokeilen jossain vaiheessa :)

  Blogisi oli mukava löytö, jäin heti lukijaksi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olin skeptinen aluksi, mutta olen tyytyväinen että tutustuin tähän kuitenkin. :D

   Ja kiitos! :)

   Poista

Lähetä kommentti

Viikon luetuimpia