keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Chris Cleave: Sodassa ja rakkaudessa


Cleave, Chris: Sodassa ja rakkaudessa
Gummerus, 2016. 480 s.
Kirjastossa uutuuksia vilkuillessani tämän kirjan kaunis kansi kiinnitti huomioni. Myöskin dramaattinen nimi Sodassa ja rakkaudessa kuulosti kiinnostavalta, joten täytyihän tämäkin lainata. Cleaven tuotannosta minulle on aiemmin tuttu Poikani ääni.

Tämän kirjan tarina sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen Lontooseen, ja kertoo nimensä mukaan juuri sodasta ja rakkaudesta. Sotaa kuvataan armeijaan värväytyvän Alistairin, Lontooseen jääneen Tomin ja vapaaehtoiseksi opettajaksi ryhtyvän Maryn näkökulmasta. Tom ja Mary jäävät Lontooseen opettamaan niitä lapsia, joita ei ole lähetetty ilmahyökkäyksiltä suojaan maalle. He ovat lähinnä köyhiä, värillisiä tai vammautuneita, lapsia joista kukaan ei tunnu oikein välittävän.

Cleave kirjoittaa soljuvaa ja oivaltavaa tekstiä, jota on helppo ja mukava lukea. Pidin myös kirjan näkökulmasta, jossa sotaa seurataan eniten Lontoon pommituksien keskelle jääneiden siviilien näkökulmasta, toki välillä myös Alistairin silmin. Lontoossa elämää yritetään jatkaa mahdollisimman normaalisti, päivällä käydään töissä ja illalla mennään pommisuojaan piiloon. Sota tuo paljon murhetta ja menetyksiä jokaiselle, mutta kukin yrittää omalla tavallaan selviytyä päivästä toiseen. Cleave kuvaa uskottavasti henkilöiden surua ja shokkia katastrofin keskellä.

Myös kirjan henkilöhahmot ovat moniulotteisia ja uskottavia. Erityisesti tykästyin huumorintajuiseen, välittävään, suorapuheiseen ja vähän vallattomaan 18-vuotiaaseen Maryyn. Kirjan saatesanoissa Cleave kertoo tarinan lähteneen liikkeelle hänen miettiessään isoisäänsä ja tämän kokemuksia sodasta. Tarina kuitenkin kietoutuu eniten Maryn ympärille, ja tämän hahmon kirjailija on osittain perustanut molempiin isoäiteihinsä, jotka kummatkin kokivat sodan kauhut läheltä.

Kaiken kaikkiaan kirja oli voimakas ja koskettava lukukokemus. Voin jo sieluni silmin nähdä tästä tehdyn elokuvan valkokankaalla, tämä vaikuttaa juuri sellaiselta kirjalta. Tai ehkä minä vain toivon, että tästä tehdään jonkinlainen filmatisointi. :D


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...