keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Zacharias Topelius: Morsian ja muita kauhunovelleja


Topelius, Zacharias: Morsian
ja muita kauhunovelleja
Faros, 2013. 168 s.

Tämä kirja on pyörinyt minulla lainassa jo jonkin aikaa, mutta nyt novellihaasteen myötä sain aikaiseksi luettua tämän. Aiemmin en olekaan lukenut Topeliukselta muita kuin lastensatuja, joten ihan jännä oli nähdä millaista tekstiä on luvassa.

Morsian ja muita kauhunovelleja sisältää neljä aikaisemmin suomentamatonta Topeliuksen kirjoittamaa novellia, jotka ovat aikoinaan ilmestyneet Helsingfors Tidningar -sanomalehdessä:

Yöstä aamuun

"Oli sumuinen ja kolea marraskuun ilta vuonna 1813, kun minä, yksinäinen nuori mies, ajoin kiikkerillä vaunuillani pitkin sohjoista kivitietä, joka johti **:n kirkolle. Tie oli syrjäinen, ilta pimeä ja äänetön."

Nuori mies saapuu pappilaan, jossa on vasta kuollut vanha kirkkoherra. Kirkkoherran huoneessa näkyy kuitenkin olevan valoa, vaikka ovi on ollut lukittuna... Nuori mies huomaa pian olevansa keskellä mystistä kuolematapausta, jonka hän on päättänyt selvittää.

Susi

Hämeessä sijaitsevassa pappilassa asustaa vanhahkoa väkeä, lukuun ottamatta nuorta Lars-herraa ja 16-vuotiasta Magdalenaa. Lars huomaa, että jotain epäilyttävää on tekeillä, ja hän haluaa suojella pappilan väkeä.

Morsian

Nuori vasta-avioitunut pari on matkalla vaunuissaan metsän halki, kunnes törmäävät naiseen, joka on hypännyt heidän tielleen. Miehen menneisyydestä tuttu hahmo ei jätä häntä rauhaan.

Vänrikkivainaan tohvelit

Mitä ovat nuo äänet, jotka kuuluvat Vänrikkivainaan kammarista, ihan kuin askeleita...

Odotin novellikokoelman nimen perusteella vertahyytävää kauhua, mutta olin väärässä. Novellit ovat hyvinkin kesyjä, vaikka niissä onkin kuolematapauksia, kummittelua ynnä muuta. Pidin Topeliuksen käyttämästä kielestä ja tykkäsin erityisesti miljööstä, johon tapahtumat sijoittuivat. Kuvauksia vanhoista pappiloista, puistoista ja luonnosta oli mukava lukea.

Kaiken kaikkiaan tämä oli ihastuttava novellikokelma kaikessa synkkyydessään, ja tämän jälkeen aion lukea muutakin Topeliukselta.

Novellihaasteeseen luetut novellit yht: 134 kommenttia:

 1. Olipa kiva novellikirja Topeliukselta, kiitos lukuvinkistä :)

  VastaaPoista
 2. Itsekin olen Topeliusta lukenut vain lapsuudessa joitakin satuja, mutta mikseipä hänen teoksiaan voisi novellihaasteeseenkin lukea, jos sattuisi sopivia kohdalle. Olen koittanut viritellä itseäni vähän kauhukirjoihin, mutta voi olla että tällaisesta kesymmästä kauhusta olisi parempi aloittaa :D
  Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu minä ainakin tykkäsin tästä, vaikka olikin kesy. Tai ehkä juuri siksi. :D Suomalainen 1800-lukulainen ympäristö tapahtumille oli myös kiinnostava elementti.

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...